Screenshot 2024-10-24 at 17.53.07.png
  • png

RTM.jpg
  • jpg

ROTTERDAMSE EN NEDERLANDSE FILMS EN MAKERS CENTRAAL OP INTERNATIONAL FILM FESTIVAL ROTTERDAM 2025

Bubbling, motorcross, rave, hip-hop en eetcultuur in Rotterdam en Belgische films

Rotterdam – 16 december 2024 – International Film Festival Rotterdam (IFFR) zet ook dit jaar weer de Rotterdamse film en makers centraal tijdens het RTM-programma op vrijdag 31 januari 2025 in het vernieuwde LantarenVenster. Het is een dag boordevol korte films, documentaires, Talks, kunst en muziek over uiteenlopende onderwerpen inclusief de wereldpremière Bubbling Baby van RTM Pitch 2024-winnaar Sharine Rijsenburg over de Rotterdamse bubbling-cultuur. Nederlandse makers zijn sterk vertegenwoordigd op het festival van 30 januari – 9 februari 2025, waaronder de premières van IFFR-veteraan Digna Sinke met Hemelsleutel, Steffen Haars’ horrorkomedie Get Away en Mercedes Stalenhoef met Ik zal zien. Een van de films afkomstig van onze zuiderburen is de wereldpremière van de documentaire van Christophe Hermans en Boris Tilquin over wielerlegende Merckx. De kaartverkoop start op 16 januari 2025. Kijk voor meer informatie op IFFR.com.

RTM Curatoren

Op vrijdag 31 januari is LantarenVenster de plek waar alles van Rotterdamse filmbodem samenkomt tijdens RTM. De lokale gastcuratoren van deze editie; filmmaker Janilda Bartolomeu, scenarioschrijver Marlyn van Erp en kunstenaar Zálan Szakács, stelden het programma samen en voorzien de vertoningen van inleidingen en nagesprekken.

Scherm­afbeelding 2024-12-16 om 14.44.00.png
  • png

RTM-curatoren Janilda Bartolomeu, Marlyn van Erp en Zálan Szakács (fotocredit: Leroy Verbeet)

Een selectie uit het programma: 

  • Drie dagen vis (Nederlandse première) van Peter Hoogendoorn komt met een invoelende tragikomedie over een vader-zoonrelatie van weinig woorden, gespeeld door Ton Kas en Guido Pollemans.'t
  • Eethuisje van Delfshaven (Wereldpremière) van makers Anna Hess en Sam Brinkman is een smakelijke mini-documentaire over Nederlands culinair erfgoed. De tijd heeft er stilgestaan, maar voor hoe lang nog?
  • Euclidean Man (Wereldpremière) van Sebastian Pappalardo is een korte hypnotiserende cybercollage die de mens in beweging naar de volgende stap in de evolutie toont.
  • Feis Forever (Wereldpremière) van filmmaker Oliver S. Garcia is een documentaire over de omgekomen rapper Feis over vriendschap, zelfontdekking en de kracht van hiphop in Rotterdam-West.
  • Neverland (Wereldpremière) is een korte documentaire van Luuk Sieben die een inkijk geeft in de hechte cultuur van motorcross.
  • The Radiant Screen (Wereldpremière) is een poëtische documentaire van Ine Lamers over de Russische modelstad Ж, die als onder een glazen stolp voortbestaat.
  • Rotterdam Rave Culture "30 Years of Heritage" (Wereldpremière) is een documentaire van Dennis van Rijswijk en Holly Dicker over de diepgewortelde cultuur van 30 jaar nachtleven in Rotterdam.

Nederlandse films

Dutch .jpg
  • jpg

Het Nederlands aanbod is te zien in verschillende programma-secties: Bright Future, Harbour, Limelight, RTM, Art Directions en shorts. De selectie films die te zien zijn:

  • Alpha. (Nederlandse première) van Jan-Willem van Ewijk is een vader-zoon-drama waarbij Gijs’ bezoek aan zijn zoon Rein niet alleen zijn skivaardigheid maar ook hun relatie op de proef. Met hoofdrollen voor zoon Reinout en vader Gijs Scholten van Aschat.
  • Get Away (Nederlandse première) is een horrorkomedie van Steffen Haars over een gezin dat op vakantie naar een eiland gaat dat bewoond wordt door een seriemoordenaar.
  • Half Moon (Wereldpremière) is een documentaire van Frank Scheffer over de uit Syrië gevluchte klarinettist Kinan Azmeh die een introspectieve reis maakt naar de kracht van kunst in tijden van conflict.
  • Hemelsleutel (Wereldpremière) is het nieuwste werk van Digna Sinke over hoofdpersoon Lea die een potentiële speelfilm gaat maken. Gaandeweg lopen Digna's eigen herinneringen en Lea's verhaal in elkaar over en ontwikkelt de film zich van fictie tot een documentaire.
  • Hobi (Wereldpremière) is een korte film van Aramis Garcia Gonzalez over praatjesmaker Hobi die niet wil zien hoe ver heen zijn huwelijk is. Tijdens zijn 'papadag' maakt hij een keuze met grote consequenties voor hem en zijn gezin.
  • Ik zal zien (Wereldpremière) van maker Mercedes Stalenhoef is een film over het verlies van het gezichtsvermogen van een tienermeisje die opnieuw de wereld moet leren kennen vanuit een revalidatiecentrum.
  • Koki, ciao (Wereldpremière) is een korte film van Quenton Miller over het ongelooflijke verhaal van een kaketoe in de hoogste politieke kringen van de twintigste eeuw.

Eerder werd al bekendgemaakt dat IFFR opent met de Nederlandse film Fabula van Michiel ten Horn. Daarnaast zijn er ook vele Nederlandse coproducties op het festival te zien waaronder de slotfilm This City Is a Battlefield.

Belgische films

Belgian titles.jpg
  • jpg

Filmmakers uit België reizen ook af naar de havenstad voor hun première. Enkele van de titels zijn: 

  • Merckx (Wereldpremière) van filmmakers Christophe Hermans en Boris Tilquin is een documentaire van de levende legende Eddy Merckx, de grootste wielrenner aller tijden.
  • Maldoror (Nederlandse première) van Fabrice Du Welz is een confronterende thriller over de jacht van justitie op de leden van een bende die betrokken is bij de ontvoering en verhandeling van jonge vrouwen.
  • Ethereal Rhythms, Everything Rhymes (Wereldpremière) van kunstenaar Brecht Vanhoutte is een korte dagboekfilm waarin fantasieën, angsten, dagdromen en visioenen samenkomen. 
  • Julie zwijgt (Nederlandse première) van maker Leonardo Van Dijl vertelt het verhaal van een jonge tennisbelofte die gebukt gaat onder een zwaar geheim en zich staande probeert te houden.


Partners en sponsors van RTM 2025

IFFR wil de subsidiegevers, fondsen en de vele lokale, nationale en internationale partners en particuliere donateurs hartelijk bedanken voor hun langdurige betrokkenheid bij en onmisbare steun voor het festival. RTM 2025 wordt mogelijk gemaakt door de genereuze steun van deze belangrijke partners:

  • De Gemeente Rotterdam is sinds het begin van RTM een betrokken partner en maakt de RTM pitch en de RTM dagen mogelijk. Daarmee geven zij de lokale filmindustrie en filmmakers de ruimte om verhalen over de stad die hen inspireert te delen met de wereld.
  • De VandenEnde Foundation biedt met de steun aan het hele RTM programma  jong opkomend talent de ruimte om zich te ontwikkelen én stimuleert de belangstelling voor kunst en cultuur in de vorm van filmkunst bij jonge mensen.
  • De G.Ph. Verhagen – stichting vanuit de gedachte van een in sociale verscheidenheid en culturele rijkdom sterk Rotterdam maakt deze stichting RTM mede mogelijk.

Over IFFR

De 54ste editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) vindt plaats van 30 januari tot en met 9 februari 2025. Op 17 december 2024 wordt het volledige programma gelanceerd. IFFR presenteert een toonaangevend internationaal filmfestival en een programma dat het hele jaar door de waardering voor film in al zijn vormen verdiept. Ook is IFFR actief bezig met het ondersteunen van nieuw en avontuurlijk filmtalent middels de coproductiemarkt CineMart, het Hubert Bals Fonds, Rotterdam Lab en andere activiteiten voor professionals.

IFFR wil de kijk van mensen op de wereld en op elkaar verruimen, verrijken en uitdagen door middel van film en audiovisuele kunst. IFFR presenteert een toonaangevend internationaal filmfestival en een programma dat het hele jaar door de waardering voor film in al zijn vormen verdiept, het publiek verbreedt en diversifieert, en kansen creëert voor onafhankelijke filmmakers en kunstenaars van over heel de wereld.

Met onze toekomstgerichte programmering en vooruitstrevende initiatieven creëren we een toevluchtsoord voor verschillende stemmen, audiovisuele formats en diverse vertelvormen. 

IFFR is een onmisbare bestemming voor filmprofessionals en filmliefhebbers. We ondersteunen filmmakers en kunstenaars met financiering en ontwikkelingsmogelijkheden en vergroten de impact van hun werk in de wereld. We zijn toegankelijk voor iedereen. Door middel van vertoningen, lezingen, tentoonstellingen, onderwijs, professionele initiatieven en financieringsprogramma’s brengen we mensen van alle achtergronden bij elkaar en stimuleren we ontdekkingen, erkenning, gesprekken, leren en ontwikkeling. Wij kijken waar anderen niet kijken en creëren ruimte voor ideeën, waarbij we creatieve grenzen verleggen die de kracht hebben om te transformeren.

IFFR wordt gesteund door partners als Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Gemeente Rotterdam, Creative Europe Media, NL Film Fonds, Fonds 21, de Volkskrant en VriendenLoterij.

Meer informatie voor pers

Voor interviewverzoeken met de makers en/of IFFR-directeuren, neem contact op met de persafdeling via [email protected].
Klik hier voor losse stills van de genoemde films in dit persbericht.

Belangrijke datums

  • Accreditatieverzoeken van filmprofessionals, journalisten en studenten kunnen hier aangevraagd worden. 
  • Dinsdag 17 december: Persconferentie

De persconferentie van IFFR 2025 met bekendmaking van de competities en andere highlights uit het programma vindt om 11:00 CET online plaats via IFFR.com.

Sneak Preview Night van 19:30-21:30 in Kino 6. Presentatie van het programma met gedurfde en inspirerende werken uit de hele wereld met aansluitend een borrel. Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. [email protected].

  • Woensdag 18 december: Start kaartverkoop Festivalspecials, met inbegrip van Opening Night 
  • Woensdag 15 januari 2025: Start kaartverkoop voor de pers, Visionairs, Pioniers en Tiger Members 
  • Donderdag 16 januari 2025: Start algemene kaartverkoop

25_LOGOBALK-LIGGEND_SUBSIDIZERS_NED-zw.png
  • png
25_LOGOBALK-LIGGEND_HOOFDSPONSORS_NED-zw.png
  • png

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL