Screenshot 2024-10-24 at 17.53.07.png
  • png
Katoenhuis + Immersive .png
  • png

INTERNATIONAL FILM FESTIVAL ROTTERDAM PRESENTEERT PROGRAMMA ART DIRECTIONS VOOR EDITIE 2025

Katoenhuis is nieuwe locatie voor Art Directions 

Rotterdam – 12 december 2024 – International Film Festival Rotterdam (IFFR) werkt in 2025 voor het programma Art Directions onder meer samen met Katoenhuis. Hiervoor kijkt het festival verder dan de bioscoopzaal, om aan de hand van immersieve werken van multidisciplinaire makers te onderzoeken wat film ook kan zijn.  Voor de editie van 2025 wordt samengewerkt met toonaangevende culturele instellingen en kan het publiek zich onderdompelen in diverse kunstervaringen. Katoenhuis, hub voor immersive experiences, is een belangrijke partner en vormt het nieuwe thuis voor Art Directions. Andere hoogtepunten dit jaar zijn de terugkeer van het programma sound//vision bij WORM en een samenwerking met Brutus voor een speciaal samengestelde tentoonstelling en een reeks performances.


Festivaldirecteur Vanja Kaludjercic: “Art Directions is een bijzonder programmaonderdeel van IFFR dat het publiek de gelegenheid biedt om de mogelijkheden van film en bewegend beeld buiten de grenzen van de bioscoop te onderzoeken. Het maakt laagdrempelig contact mogelijk tussen de kunstenaar, het kunstwerk en het publiek. Net als wij, is het Katoenhuis enthousiast over de toekomst van storytelling en de mogelijkheden die nieuwe media bieden aan makers. De samenwerking brengt IFFR niet alleen fysiek naar een ander gebied in Rotterdam, maar vergroot ook de mogelijkheden voor dit programma in de komende editie en de jaren daarna.”


Chief of Content Melissa van der Schoor: “We presenteren een veelheid aan interessant werk, met onder meer liveoptredens als onderdeel van de samenwerking met Brutus en de wereldpremière van Safe.Self.Sense, de eerste installatie van David Verbeek. In samenwerking met Tabakalera presenteren we Extramission: The Capture of Glowing Eyes van Jessica Sarah Rinland. Dit jaar zien we in het hele programma werk dat de dekolonisatie verkent op schillende manieren, en experimenteren filmmakers met nieuwe vormen van expressie. We kijken er ontzettend naar uit om dit te delen tijdens de 54ste editie van IFFR.”


Arnold van de Water, directeur van Concrete Culture en initiatiefnemer van Katoenhuis Rotterdam: “We zijn erg blij met de samenwerking met IFFR. Het is een gerenommeerd festival, met de expertise om dit soort nieuwe media te selecteren en te presenteren. We verheugen ons op het festival en andere gezamenlijke programmering in de toekomst.”

De samenwerking markeert het eerste grote IFFR-evenement in Katoenhuis, met vier installaties op de begane grond en een groot deel van de immersieve werken van IFFR.
De hub is gevestigd in het opkomende en creatieve Keile district (M4H), dat een toonaangevend centrum voor immersieve kunst en technologie in Nederland moet worden. Katoenhuis wil publiek van ver buiten Rotterdam aantrekken, om zijn rol als vrijplaats voor artistieke innovatie waar te maken. 

Voor de presentaties van Art Directions in Katoenhuis worden kaarten verkocht, maar andere onderdelen van het programma zijn vrij toegankelijk. Deze samenwerking met Katoenhuis vormt het begin van een langdurige relatie, waarbij de ruimte het nieuwe thuis zal zijn voor Art Directions en IFFR de missie om ook buiten de bioscoop verhalen te vertellen, verder vorm kan geven.

In Katoenhuis presenteert IFFR vier installaties die ieder op eigenzinnige wijze nieuwe vertelvormen en verschillende technologieën verkennen en combineren. La Quema (del planeta ‘B’) van Francisco Baquerizo Racines beleeft daarbij zijn wereldpremière. Het gaat om de volgende werken:

  • La Quema (del planeta ‘B’) is een bespiegeling op het kolonialisme, vanuit de Latijns-Amerikaanse traditie van de  ‘año viejo’, waarbij een nagemaakte replica van het VOC-schip Amsterdam wordt verbrand. 
  • Brown Bodies in an Open Landscape are Often Migrating van Basir Mahmood behandelt de kloof tussen de ervaring van migranten en de wijze waarop media deze weergeven.
  • In Alice, Bob, Carol and David combineert Victor Timofeev film en gaming met choreografie om te reflecteren op willekeur en controle. 
  • In samenwerking met Tabakalera presenteert IFFR Extramission: The Capture of Glowing Eyes van Jessica Sarah Rinland, waarin aan de hand van bewegende beelden, geluidsopnames en archiefmateriaal de esthetiek en politiek van bewakingstechnologie ter discussie wordt gesteld.

Het Immersive Media-programma van IFFR 2025 daagt het publiek uit deel te nemen aan transformatieve ervaringen waarin traditie, technologie en storytelling op baanbrekende wijze worden gecombineerd. Samen tonen deze werken aan hoe immersieve kunst een medium kan zijn voor culturele reflectie en persoonlijke transformatie. In Katoenhuis zijn onder meer de volgende immersieve werken te zien: 

  • OTHERWORLDS van Sophia Bulgakova (Oekraïne, Nederland) is een zintuiglijke reis waarin Mixed Reality samengaat met Oekraïense tradities en voorchristelijke, heidense rituelen. In deze participatieve performance gaan de oude symbolen en rituele liederen gepaard met moderne XR-technologieën, om zo cultureel erfgoed te verkennen en deelnemers weer in contact te brengen met de cycli van de natuur en het verstrijken van de tijd.  
  • Luke Conroy en Anne Fehres (Nederland) nemen in Revival Roadshow de toeschouwer mee op een absurde en speelse verkenningstocht van de koloniale geschiedenis en de eigentijdse en mogelijke erfenissen ervan. Met de nalatenschap van de 17de-eeuwse Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman als leidraad, combineert deze surrealistische reis cinema, theater en beeldende kunst voor een humoristische en bespiegelende blik op complexe historische verhalen.

Art Directions in heel Rotterdam

In theater UBIK van WORM zal de wereldpremière plaatsvinden van Safe.Self.Sense van David Verbeek en Yu He Lin. Hierin worden aan de hand van een driekanaals-videoinstallatie en een live performance de thema's veiligheid, identiteit en perceptie in een wereld na de pandemie onderzocht. Het werk is in opdracht van IFFR tot stand gekomen.


In de Kijkmodule op station Rotterdam Centraal is Happy New Year, een installatie van Jinjoon Lee, te zien. De kijker wordt geconfronteerd met de viering van Oud en Nieuw tegenover de harde werkelijkheid van oorlogen en rampen. Met een combinatie van digitale utopia's en klassieke kunstvormen, daagt de installatie uit om de spanning te onderzoeken tussen illusie, apathie en onze gedeelde werkelijkheid.


Samen met V2_, Lab for the Unstable Media, een interdisciplinair centrum voor kunst en mediatechnologie in Rotterdam, selecteerde IFFR het project Silent Engine van Kahee Jeong voor een media arts residency in november 2024, die zijn hoogtepunt vindt in een tentoonstelling in V2_ tijdens het festival. Met auditieve en visuele experimenten wordt een ruimte gecreëerd om na te denken over hoe de digitale kloof onze maatschappij verandert en de weg vrijmaakt voor een steeds exclusievere toekomst. 

Brutus x IFFR 2025: Ruimte voor experimenten

Brutus Space biedt met twee tentoonstellingen een podium aan een artistieke verkenningen van het nachtleven tijdens IFFR 2025. Van 24 januari tot en met 16 februari is het publiek welkom bij An Uaihm Bhinn en SEX SHOOTER. Middelpunt van deze samenwerking is An Uaihm Bhinn (De mooi klinkende grot), een multidisciplinair project van kunstenaar/componist Lugh O’Neill en het experimentele collectief Temporary Pleasure. De expositie is samengesteld door Orpheu de Jong, sleutelfiguur in de Amsterdamse muziekscene en voormalig curator bij Het HEM. De ruimte verandert in een vluchtige omgeving voor experimentele muziek en performance. 

Aanvullend op de tentoonstelling worden twee evenementen voor het publiek georganiseerd. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf 18 december op IFFR.com

  • 31 januari 2025: Brutus x IFFR: C.A.N.V.A.S
  • 7 februari 2025: Brutus x IFFR: Temporary Pleasure

Sound//vision: Muziek en licht in WORM

Het programma sound//vision keert voor zes avonden terug naar WORM voor een reeks audiovisuele live performances waarin muziek samengaat met film, celluloid en licht. Deze geavanceerde line-up – de eerste keer dat IFFR en WORM een programma volledig samenstellen – verandert de traditionele concertervaring in een totaalervaring van beeld en geluid. Met onder meer:

  • No one's fault, not really van Pat Janeiro (Nederland), waarin met een mengeling van 16mm-film, spoken word en griezelige soundscapes, gotische thema's als transformatie en sterfelijkheid ook met humor worden verkend. 
  • Lichun Tseng en Robert Kroos (Nederland) nodigen met Liminal light de kijker uit voor een zintuiglijke ruimte waar licht, geur en geluid de grenzen tussen het tastbare en het ontastbare doen vervagen. De performance is een unieke ervaring, op het snijvlak van muziek, film en beeldende kunst.
  • Cinema of the Spectacles van Blake Williams (VS) is een uniek experiment dat ons met een veelheid aan 3D-brillen en een programma van 16mm-films van verschillende filmmakers onderdompelt in de geschiedenis van experimentele 3D-technieken.


Partners en sponsors van IFFR Art Directions 2025

IFFR wil de subsidiegevers, stichtingen en de vele lokale, nationale en internationale partners en particuliere sponsors hartelijk bedanken voor hun langdurige betrokkenheid bij en onmisbare steun voor het festival. Het programma van Art Directions 2025 werd mogelijk gemaakt door de genereuze steun van deze belangrijke partners: 

  • Ammodo speelt een belangrijke rol bij de installaties en maakt zo kunstzinnige innovatie mogelijk op deze editie van het festival. 
  • Het Mondriaan Fonds, stimuleert beeldende kunst en cultureel erfgoed en biedt essentiële steun voor installaties, optredens, het sound//vision-programma en de transformatieve voorstelling Safe.Self.Sense. 
  • Rotterdam Festivals ondersteunt de Kijkmodule op station Rotterdam Centraal met de installatie Happy New Year en de Art Directions Walks van het festival. Deze samenwerkingen garanderen het blijvende succes van Art Directions, en onderstrepen de inzet van IFFR voor multidisciplinaire storytelling en creatieve exploratie.

Belangrijke datums 

  • Accreditatieverzoeken van filmprofessionals, journalisten en studenten kunnen hier aangevraagd worden. 
  • Dinsdag 17 december: Persconferentie 

De persconferentie van IFFR 2025 vindt om 11:00 CET online plaats via IFFR.com

  • Woensdag 18 december: Start kaartverkoop Festivalspecials, met inbegrip van Opening Night 
  • Woensdag 15 januari 2025: Start kaartverkoop voor de pers, Visionairs, Pioniers en Tiger Members 
  • Donderdag 16 januari 2025: Start algemene kaartverkoop

Over IFFR 

De 54ste editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) vindt plaats van 30 januari tot en met 9 februari 2025. Op 17 december 2024 wordt het volledige programma gelanceerd. IFFR presenteert een toonaangevend internationaal filmfestival en een programma dat het hele jaar door de waardering voor film in al zijn vormen verdiept. Ook is IFFR actief bezig met het ondersteunen van nieuw en avontuurlijk filmtalent middels de coproductiemarkt CineMart, het Hubert Bals Fonds, Rotterdam Lab en andere activiteiten voor professionals.

IFFR wil de kijk van mensen op de wereld en op elkaar verruimen, verrijken en uitdagen door middel van film en audiovisuele kunst. IFFR presenteert een toonaangevend internationaal filmfestival en een programma dat het hele jaar door de waardering voor film in al zijn vormen verdiept, het publiek verbreedt en diversifieert, en kansen creëert voor onafhankelijke filmmakers en kunstenaars van over heel de wereld.

Met onze toekomstgerichte programmering en vooruitstrevende initiatieven creëren we een toevluchtsoord voor verschillende stemmen, audiovisuele formats en diverse vertelvormen. 

IFFR is een onmisbare bestemming voor filmprofessionals en filmliefhebbers. We ondersteunen filmmakers en kunstenaars met financiering en ontwikkelingsmogelijkheden en vergroten de impact van hun werk in de wereld. We zijn toegankelijk voor iedereen. Door middel van vertoningen, lezingen, tentoonstellingen, onderwijs, professionele initiatieven en financieringsprogramma’s brengen we mensen van alle achtergronden bij elkaar en stimuleren we ontdekkingen, erkenning, gesprekken, leren en ontwikkeling. Wij kijken waar anderen niet kijken en creëren ruimte voor ideeën, waarbij we creatieve grenzen verleggen die de kracht hebben om te transformeren.

IFFR wordt gesteund door partners als Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Gemeente Rotterdam, Creative Europe Media, NL Film Fonds, Fonds 21, de Volkskrant en VriendenLoterij.

Over Katoenhuis 


Katoenhuis Rotterdam is een hub voor Immersive Experiences (IX) en technologie in het hart van Rotterdam Makers District (M4H). Het pand werd gebouwd in 1950 en behoorde ooit tot Van Bennekum’s Havenbedrijf. Inmiddels is het een multifunctionele ruimte met ateliers voor kunstenaars en makers, werkruimtes en ruimtes voor exposities en evenementen.

Als onderdeel van het South Holland Immersive Network & Ecosystem (SHINE) fungeert Katoenhuis als een belangrijke schakel binnen de regio om te experimenteren en immersieve technologie te presenteren. Activiteiten die bij Katoenhuis worden georganiseerd zijn onder meer evenementen zoals het Conflux Festival en Rotterdam Gaming Connect. Katoenhuis is de thuisbasis van kunstenaars en bedrijven als SenseGlove en Zalán Szakács.

25_LOGOBALK-LIGGEND_SUBSIDIZERS_NED-zw.png
  • png
25_LOGOBALK-LIGGEND_HOOFDSPONSORS_NED-zw.png
  • png

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL