PR banner NL.png
  • png

Vijfde winnaar RTM Pitch aangekondigd en IFFR 2025 festivaldata bekend

Onderzoeker en filmmaker Sharine Rijsenburg ontvangt €20.000 voor de productie van haar afro-futuristische project Bubbling Baby.

Met het bekendmaken van de IFFR 2025 festivaldata – donderdag 30 januari t/m zondag 9 februari 2025 – kondigt International Film Festival Rotterdam (IFFR) ook de vijfde winnaar van de RTM Pitch aan. Een documentaireproject over bubbling, een culturele beweging waarin dans, ritme en elektronische muziek samenkomen die in de jaren 90 is ontstaan uit de Afro-Caribische gemeenschap in Rotterdam, ontvangt €20.000 van IFFR en de gemeente Rotterdam.

Onderzoeker en filmmaker Sharine Rijsenburg zal bubbling-cultuur verkennen als een danscultuur die een duidelijke stempel drukt op de identiteit van de stad en tegelijkertijd wordt ondergewaardeerd. Als winnaar van de RTM Pitch krijgt het project deskundige begeleiding en gaat het in première tijdens IFFR 2025.

Sharine Rijsenburg: “In 2019 begon ik als Young Selector bij IFFR, en het voelt als een droom om nu, vijf jaar later, mijn eigen film te maken voor het RTM-programma. Voor mij is Bubbling Baby een film over hoe wij in Rotterdam, als multiculturele metropool, onze nachtcultuur vieren, herinneren en waarderen. De Bubbling subcultuur toont een geschiedenis die mede de identiteit van Rotterdam heeft bepaald, maar toch onzichtbaar is gebleven. Met deze film wil ik de waarde van dit culturele erfgoed vieren en kenbaar maken.”


Bubbling Baby maakt gebruik van een afro-futuristische esthetiek en combineert archiefmateriaal uit het Rotterdam van de jaren 90 met beelden van bubbling-feesten en het aankomende Zomercarnaval. 

Over de filmmaker

Sharine Rijsenburg is een creatieve onderzoeker en visueel antropoloog uit Rotterdam, die sociaal-politieke kwesties verkent en combineert met boeiende verhalen. In haar korte films Paradijsvogels en Paradeis Perdí duikt ze in de Nederlandse en Caribische archieven om de relatie tussen (zelf)beeld, representatie en koloniale geschiedenis te onderzoeken. Ze werkte als assistent-regisseur aan So Loud the Sky Can Hear Us (Lavinia Xausa, RTM Pitch winnaar 2021 & IFFR 2022) en als researcher voor onder andere VPRO Tegenlicht.

image001.png
  • png

Sharine Rijsenburg door Weia Tan

Over RTM Pitch

De beurs van €20.000 wordt gefinancierd door de gemeente Rotterdam als onderdeel van het film- en mediabeleid om de ontwikkeling van lokaal filmtalent te stimuleren. De jury bestond uit filmmaker en programmeur Bregje Benecke, IFFR-programmeur Koen de Rooij en schrijver, cultureel programmeur en organisator Simone Zeefuik.


Lees hier over eerdere RTM Pitch-winnaars. 

Festivaldata voor IFFR 2025 bekend

Ook de data voor de aankomende 54ste editie van het festival zijn bekend. IFFR 2025 zal plaatsvinden van donderdag 30 januari t/m zondag 9 februari 2025, waarbij de jaarlijkse RTM-dag op vrijdag 31 januari 2025 valt.

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL