6997IFR_Mailheader_1600x4005.jpeg
 • jpeg

PERSBERICHT

53ste International Film Festival Rotterdam
25 januari – 4 februari 2024

Rotterdam, 5 februari 2024

IFFR registreert solide bezoekersaantallen tijdens impactvolle editie

Green Border van Agnieszka Holland wint de Publieksprijs.

De 53ste editie van International Film Festival Rotterdam (IFFR) sloot af met de Europese première van de vooruitstrevendeMaleisische komedie La Luna van M. Raihan Halim, die met staande ovaties werd ontvangen. 

Het festival telde in totaal 253.500 bezoeken aan de 424 films die op het programma stonden, waaronder 183 wereldpremières en een scala aan multidisciplinaire programma’s zoals Art Directions, IFFR Talks en meer. Hoogtepunten van het Talks-programma waren Sandra Hüller, Marco Bellocchio, Billy Woodberry en Amanda Kramer en Debbie Harry. Harry benadrukte: “Filmfestivals zijn zó belangrijk voor filmmakers, met name voor hun onafhankelijkheid.” Dit is volledig in lijn met IFFR's missie om onafhankelijke filmmakers en kunstenaars te promoten, ruimte te creëren voor dialoog en mensen een bredere kijk op de wereld te bieden. 

Het festival reikte ook de laatste prijs uit: Agnieszka Hollands Green Border won de Publieksprijs. Zoals eerder aangekondigd won Rei van Tanaka Toshihiko IFFR's felbegeerde Tiger Award, terwijl het Iraanse drama The Old Bachelor van Oktay Baraheni de VPRO Big Screen Award won.


IMG_4648-Anne Reitsma Fotografie-20240202.jpg
 • jpg

IFFR 2024


Vanja Kaludjercic, Festivaldirecteur IFFR: “We hebben deze editie genoten van hoe onze ontdekkingen een publiek vonden. Er heerste deze editie een bijzondere sfeer op het festival. Van onze feestelijke openingsavond en de opwinding die het verwelkomen van cinematografische meesters en supersterren met zich meebracht, tot het zien opbloeien van toekomstige grootheden als de winnaar van de Tiger Award: We zijn er trots op een programma te maken dat de voorkeur geeft aan het onverwachte en unieke dat tegelijkertijd uitdagend en verrijkend is.  


Neem onze retrospectieve Focusprogramma's over de Chileense cinema in ballingschap, de Hongkongse provocateur Scud en de Italiaanse genremeesters de Manetti Bros. – stuk voor stuk de eerste in hun soort. Deze programma’s getuigen van de ruimte die we op IFFR creëren. Als we vooruitkijken naar de toekomst zien we dat onze ideeën en ambities goed aansluiten bij het publiek en zien deze ons de komende jaren dan ook versterken.”


Clare Stewart, Zakelijk Directeur IFFR: “We zijn blij dat, ondanks een schaalverkleining vanwege onze beschikbare middelen, de 53ste editie van IFFR succesvol is verlopen. We hebben ons publieksbereik behouden, waarbij de kaartverkoop onze verwachtingen heeft overtroffen met een verhoging van de bezettingsgraad tot 75% van het totale aantal kaarten. Dit bevestigt onze strategische focus op 'impact boven schaal' en geeft ons een goede uitgangspositie voor de verdere herijking van IFFR de komende jaren.


Als onderdeel van onze aandacht voor impact, werken we ook aan het versterken van onze programma's en onze talent-initiatieven. Het was fantastisch om de toegenomen belangstelling te zien voor het tweede jaar van het Darkroom work-in-progress programma. Genodigden uit de filmindustrie mogen een eerste blik werpen op projecten die ondersteund worden door het Hubert Bals Fonds en CineMart. 


Ons streven om een jonger publiek aan te trekken met het publieksprogramma van het festival wordt ook ondersteund door ons essentiële werk op het gebied van film- en audiovisuele educatie. Tijdens het festival verwelkomen we een groot aantal schoolklassen en leveren we een belangrijke maatschappelijke bijdrage, bijvoorbeeld door filmlessen en workshops te organiseren voor kinderen in ziekenhuizen en jonge vluchtelingen.”


Programma IFFR 2024 

 • 211 speelfilms (83 wereldpremières, 20 internationale premières, 17 Europese premières en 53 Nederlandse premières)
 • 213 korte en middellange films (100 wereldpremières, 31 internationale premières, 10 Europese premières)
 • 61 van de 162 films die kans maakten op de Publieksprijs kregen een publiekswaardering van vier van de vijf of hoger 
 • 26 films on demand
 • 5 Focusprogramma’s
 • 14 publiek toegankelijke IFFR Talks
 • 19 kunstwerken in Art Directions (9 installaties, 4 beeld- en geluidsinstallaties en 6 immersieve mediaprojecten) verspreid over 7 galeries en andere ruimtes in Rotterdam
 • 20 projecten gepresenteerd op CineMart
 • 6 work-in-progress projecten gepresenteerd in Darkroom
 • 9 IFFR Pro Dialogue panelgesprekken voor (en door) filmprofessionals 
 • 5 films ondersteund door het Hubert Bals Fonds op het programma (2 wereldpremières)
 • 54 educatie-activiteiten tijdens het festival en 9 publiek toegankelijke activiteiten voor kinderen en gezinnen


Aanvullende gegevens zullen beschikbaar worden gesteld in het jaarverslag dat later dit jaar zal worden gepubliceerd.


Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL