6997IFR_Mailheader_1600x4005.jpeg
  • jpeg

PERSBERICHT

53ste International Film Festival Rotterdam
25 januari – 4 februari 2024

Rotterdam, 2 februari 2024

Rei en The Old Bachelor zijn de winnaars van de IFFR Awards 2024

De winnaars van de Tiger Award 2024 en de VPRO Big Screen Award zijn bekend.

International Film Festival Rotterdam (IFFR) heeft de winnaars van de belangrijkste competities, de Tiger Competition en de Big Screen Competition 2024 bekendgemaakt. Tevens zijn de winnaars onthuld van de FIPRESCI, NETPAC en Youth Jury Awards. De prijzen zijn overhandigd tijdens de Awards Ceremony op vrijdag 2 februari van de 53ste editie van IFFR.

Schermafbeelding 2024-02-02 om 19.34.23.png
  • png

IFFR Competition winnaars 2024

Tiger Competition

IFFR’s bekendste competitie, de Tiger Competition, is een eerbetoon aan het innovatieve en avontuurlijke mentaliteit van aanstormend filmtalent. Voor de editie van 2024 werd een selectie van 14 films gepresenteerd. De jury reikte drie prijzen uit: de Tiger Award ter waarde van €40.000 en twee Special Jury Awards, elk ter waarde van €10.000.

De Tiger Award 2024 ging naar Rei (Japan) van Tanaka Toshihiko. 

De jury over de winnaar: “We hebben besloten om de Tiger Award toe te kennen aan een opkomende filmmaker die ervoor koos om zijn debuutfilm in een vrije en onbegrensde omgeving te maken. De kwaliteit van zijn werk berust op een samenwerkingsgerichte omgeving waarin de acteurs centraal staan, aandacht voor de kracht van voordracht en vooral een voorliefde voor performatieve sequenties.”

De jury gaf een Special Jury Award aan Kiss Wagon (India) van Midhun Murali en beschreef de film als “hypnotiserend – verbijsterend – een film die je bij de strot grijpt. Een reis in sneltreinvaart waarin eenzaamheid centraal staat. De eerste juryprijs gaat naar een bizar prachtige en prachtig bizarre film.”

De andere Special Jury Award ging naar Flathead (Australië) van Jaydon Martin, waarover de jury het volgende schreef: “Deze film gaat over de mensen die hebben bijgedragen aan de maatschappij, maar die niet genoeg aandacht en zorg krijgen. De beelden zijn krachtig en overtuigend en de cast is buitengewoon indrukwekkend. De tweede juryprijs gaat naar een naturalistische en realistische film op zijn best.”

De Tiger Competition Jury bestond uit Marco Müller, Ena Sendijarević, Nadia Turincev, Billy Woodberry en Herman Yau.

Rei_Film_Still_1.jpg
  • jpg

Film still van Rei

Big Screen Competition

De Big Screen Competition slaat een brug tussen populaire, klassieke en arthousefilms, en bestond dit jaar uit een selectie van 12 films. Een jury van filmliefhebbers heeft de winnaar van de VPRO Big Screen Award bepaald. De winnende film krijgt een gegarandeerde bioscooprelease in Nederland en wordt door de VPRO en de NPO uitgezonden. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van €30.000, dat gelijkelijk wordt verdeeld tussen de filmmaker en de distributeur die de film gaat uitbrengen.

The Old Bachelor (Iran) van Oktay Baraheni wint de VPRO Big Screen Award 2024.

De jury over de winnaar: “Deze film, die van begin tot eind onze aandacht vasthield, liet nog lang na afloop een sterke indruk achter. De film verkent belangrijke thema's als het patriarchaat, vrouwenhaat, liefde, geweld en tragedie. Het is een masterclass verhalen vertellen, door de aangrijpende, genuanceerde dialogen, de uitmuntende aandacht voor details en de spanningsopbouw. De hele film suddert zacht door tot het kookpunt wordt bereikt in de laatste, explosieve akte. Het is een doordringende filmervaring die je met de personages meesleept terwijl de wereld zich om hen heen sluit. We zijn ervan overtuigd dat de kijkers de ijzersterke prestaties van de cast, die op fascinerende wijze een familie neerzet die een breekpunt nadert, zullen waarderen.”

De jury bestond uit Samina Khan, Sylvie de Leeuwe, Lisa van der Loos, Marcos Silva en Ella de Bruijn. 

The_Old_Bachelor_Film_Still_1.jpg
  • jpg

Film still van The Old Bachelor

FIPRESCI Award

Een jury van internationale filmjournalisten van de Fédération Internationale de la Presse Cinématographique reikte de FIPRESCI Award uit aan hun favoriete film van de Tiger Competition.

The FIPRESCI Award 2024 gaat naar Kiss Wagon (India) van Midhun Murali.

De jury over de winnaar: “We hebben unaniem besloten om een film te bekronen die ons verbaasde met een episch superheldenverhaal en die moedig filmconventies in de wind sloeg. De ingewikkelde collage van stijlen, genres en thema's, en het uitgebreide, ambachtelijke en zeer persoonlijke vakmanschap herinnerden ons eraan dat cinema een grenzeloze ruimte is voor spel en uitvindingen, een ruimte die zich voortdurend vernieuwt. We willen graag onze waardering uitspreken voor de enorme durf en frisheid waarmee de film de ernstige kwestie van gebrek aan vrijheden en van seksuele- en genderonderdrukking benadert met een combinatie van humor, spektakel en intrige.”

De jury bestond uit Ela Bittencourt, Dārta Ceriņa, Panagiotis Kotzathanasis, Antonios Lagarias en Ronald Rovers.

Kiss_Wagon_Film_Still_1.jpg
  • jpg

Film still van Kiss Wagon

NETPAC Award

De NETPAC Award is uitgereikt aan de beste Aziatische speelfilm door de jury van Network for the Promotion of Asian Cinema (NETPAC).

Schirkoa: In Lies We Trust (India, Frankrijk, Duitsland) van Ishan Shukla wint de NETPAC Award 2024. 

De jury over de winnaar: "De NETPAC Award van IFFR 2024 gaat naar een film die moedig, maar niet agressief, de problemen in de huidige politiek en maatschappij aankaart, niet alleen in Azië maar wereldwijd. Het is een film met een universele aanpak, uitgevoerd in een spectaculaire stijl met een duidelijke visie, met veel verbazingwekkende ideeën en met een geweldig gevoel voor humor."

De jury bestond uit Elena Larionova Haug, Donsaron Kovitvanitcha en Andreas Ungerböck.

Schirkoa_In_Lies_We_Trust_Film_Still_1_Dissidenz_Red_Cigarette_Media.jpg
  • jpg

Film still van Schirkoa: In Lies We Trust 

Youth Jury Award

De Youth Jury Award, geselecteerd door een panel jonge filmliefhebbers uit Rotterdam van tussen de 16 en 22 jaar, gaat naar Levante (Brazilië, Frankrijk, Uruguay) van Lillah Halla.

De jury over de winnaar: “De film die we hebben gekozen heeft lef en is representatief voor de turbulente ervaringen en emoties van jongeren. Het is een film die een balans weet te vinden tussen uitdagen en resoneren bij een jong publiek. Het is een film die nog lang relevant zal zijn en die de kijkers nadat ze de bioscoop hebben verlaten bij zal blijven. Bovendien heeft de door ons gekozen film een krachtige boodschap die ons hart wist te raken en waar wij, als jongeren, achter willen staan."

Levante_Film_Still_1.jpg
  • jpg

Film still van Levante

Tiger Short Competition
De winnende films van de Tiger Short Competition werden al eerder feestelijk uitgereikt op maandag 29 januari.

Bekijk alle winnaars van de Tiger Short Competition hier.

Grid 3 (1).jpg
  • jpg

Film stills van Crazy Lotus, Few Can See en Workers' Wings

Overige Awards 
De IFFR Publieksprijs wordt zondag bekendgemaakt tijdens de afsluiting van het festival. 

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL