6997IFR_Mailheader_1600x4005.jpeg
  • jpeg

PERSBERICHT

53ste International Film Festival Rotterdam
25 januari – 4 februari 2024

Rotterdam, 9 januari 2024

Sandra Hüller, Anne Fontaine, Alexander Kluge en Marco Bellocchio te gast bij IFFR Talks

Line-up met internationale gasten voor IFFR Talks bevestigd en meer over RTM en IFFR Pro

International Film Festival Rotterdam (IFFR) presenteert voor de editie van 2024 een Talks-programma dat een kijkje achter de schermen biedt in de wereld van het filmmaken. De line-up bestaat onder meer uit: Sandra Hüller (The Zone of Interest), Alexander Kluge (Cosmic Miniatures), Anne Fontaine (Boléro) en Marco Bellocchio (Rapito). Ook de filmmakers van wie het werk centraal staat in de Focusprogramma’s en Grimm Vandekerckhove, winnaar van de Robby Müller Award 2024, maken deel uit van het programma.

Op de RTM-dag op vrijdag 26 januari vinden verschillende panelgesprekken over lokale filmproductie plaats in LantarenVenster. En voor internationale filmprofessionals zijn er tijdens de Pro Days gesprekken onder de noemer IFFR Pro Dialogues in de Pro Hub. Deze Dialogues verkennen belangrijke en praktische onderwerpen waar filmmakers en de filmindustrie mee te maken hebben.

Het festival bevestigt ook de samenstelling van de jury’s van de FIPRESCI Prize, de KNF-prijs, de NETPAC Award en de Big Screen Competition.

Schermafbeelding 2024-01-09 om 10.49.44.png
  • png

 Van links naar rechts: Sandra HüllerAlexander Kluge, Anne Fontaine door Matias Indjic © Unifrance, Marco Bellocchio door Anna Camerlingo     

IFFR Talks 

Elke editie presenteert IFFR een Talks-programma waarmee het wil inspireren door nieuwe perspectieven en diepgravende inzichten in de wereld van het filmmaken te bieden. De Duitse actrice Sandra Hüller zal haar recente werk bespreken, zoals Jonathan Glazers The Zone of Interest (IFFR 2024 Limelight) en het met de Gouden Palm bekroonde Anatomy of a Fall, waarvoor ze de prijs won voor Beste Actrice bij de European Film Awards. 

De Frans-Luxemburgse filmmaker Anne Fontaine schuift aan om het verloop van haar carrière te bespreken tot aan haar negentiende speelfilm, Boléro, die in het Limelight-programma in wereldpremière gaat. De 91-jarige Alexander Kluge, die wordt beschouwd als pionier van de Nieuwe Duitse Film en de avant-garde, bespreekt zijn nieuwste film Cosmic Miniatures die op IFFR 2024 in wereldpremière gaat, en zijn recente experimenten met kunstmatige intelligentie.  

Marco Bellocchio, een van de meest vooraanstaande Italiaanse filmmakers komt naar IFFR ter ere van zijn meest recente duik in de Italiaanse geschiedenis: de film Rapito, die te zien is op het festival. De Amerikaanse filmmaker Billy Woodberry vertelt over zijn loopbaan, onder andere over zijn pioniersrol bij de L.A. Rebellion. Woodberry zit in de jury van de Tiger Competition 2024 en zijn nieuwste film Mário, een biografie van Mário de Andrade, sleutelfiguur van de pan-Afrikaanse onafhankelijkheidsstrijd, gaat in wereldpremière op het festival. 

Cartoonist, animator en filmmaker Bill Plympton geeft een masterclass waarin hij zijn bevindingen deelt als ervaren onafhankelijke animator. Zijn werk werd genomineerd voor een Academy Award en won de Speciale Juryprijs in Cannes. Zijn nieuwe animatiefilm Slide, waarin verschillende genres samenkomen, is te zien op het festival.

Ook Grimm Vandekerckhove staat in de schijnwerpers in een Talk over zijn cinematografische aanpak. Hij wint dit jaar de vijfde Robby Müller Award, die jaarlijks op het festival wordt uitgereikt om de filmprofessionals achter de lens te eren. 

Schermafbeelding 2024-01-09 om 10.52.10.png
  • png

Billy Woodberry by Joana Linds & Bill Plymton


Focusprogramma’s

De retrospectieve IFFR-focusprogramma’s belichten de carrières van uitzonderlijke filmmakers en visuele kunstenaars, alsmede speciale onderwerpen en thema’s in de filmwereld. Aan elk onderwerp wordt ook een IFFR Talk gewijd. 

In een Focusprogramma en Talk wordt de Hongkongse filmmaker Scud gevierd, wiens tiende en laatste film Naked Nations – Tribe Hong Kong op IFFR in wereldpremière gaat, wat het hoogtepunt van een provocatieve carrière markeert. De schattige en sinistere wereld van de Schotse kunstenaar Rachel Maclean is het onderwerp van een Talk met de kunstenaar zelf. Haar nieuwste film en installatie DUCK gaan op het festival in wereldpremière. Het Italiaanse duo Manetti Bros. zal hun wilde filmische wereld zonder genregrenzen bespreken. Het radicale avant-garde Colectivo Los Ingrávidos uit het Mexicaanse Tehuacán licht hun oeuvre toe, dat in 12 jaar tijd is uitgegroeid tot wel 500 films. 

Een panel zal samen reflecteren op het programma Focus: Chile in the Heart, ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de coup tegen de democratisch gekozen regering van Chili, en het fenomeen van de Chileense ballingschapsfilm, dat als gevolg daarvan ontstond.

Bekijk het programma met alle Talks hier.

Schermafbeelding 2024-01-09 om 10.54.58.png
  • png

Scud & Rachel Maclean

RTM Talks

Tijdens de RTM-dag op vrijdag 26 januari vindt er in LantarenVenster een goed gevuld programma plaats dat in het teken staat van lokaal filmtalent, films, installaties, muziek en meer. Er vinden drie RTM Talks plaats. Unsung Heroes zal de minder bekende rollen op filmsets in de schijnwerpers zetten; Reclaiming Narratives onderzoekt de invloed van kolonialisme op visuele representaties en probeert deze te dekoloniseren; en Being Both brengt filmmakers en kunstenaars samen die zowel in de kunst- als de filmwereld werken. 

Bekijk het programma met alle Talks hier.

IFFR Pro Dialogues 

Het festivalprogramma voor professionals vindt plaats tijdens de IFFR Pro Days, van vrijdag 26 januari tot woensdag 31 januari. Gedurende deze periode is de Pro Hub een ontmoetingsplaats voor filmmakers en professionals op het festival. In de Pro Hub zal het IFFR Pro Dialogues-programma plaatsvinden, met sectorpanels die uitnodigen tot betekenisvolle en praktische reflectie van de zaken waarmee de filmsector zich geconfronteerd ziet. Een selectie filmmakers, festivalprogrammeurs en speciale gasten neemt deel aan de panels.

Een belangrijk thema in de dagelijkse panels is filmmakers de kennis en het gereedschap geven die ze nodig hebben om het filmlandschap te begrijpen en ruimte voor zichzelf en hun werk te kunnen maken. 

Onderzoeker, auteur en sectorspecialist Nadia Denton is de moderator van het panel Impact Producing, georganiseerd in samenwerking met ACE Producers, waarin strategieën worden besproken om met fictiefilms positieve maatschappelijke verandering teweeg te brengen. Filmsectorconsultant Kathleen McInnis is de moderator van Beyond the Premiere, waarin strategieën worden besproken voor de marketing, distributie en vertoning van onafhankelijke films.

Maya Cade van het Black Film Archive is de moderator van een panel met de titel Found Feminism, over het herinterpreteren van archieven door een feministische lens. IFFR-programmeur Stefan Borsos leidt het panelgesprek Genre Rules! over de omloop van genrefilms in het festivalcircuit. 

Bekijk de line-up van alle Dialogues hier.

Jury’s

De resterende juryleden van IFFR 2024 zijn bekendgemaakt. De FIPRESCI jury bestaat uit een selectie van internationale filmjournalisten van de Fédération Internationale de la Presse Cinématographique die de FIPRESCI Award zal uitreiken aan hun favoriete film uit de Tiger Competition. In 2024 zijn de juryleden: Ela Bittencourt, Darta Cerina, Panagiotis Kotzathanasis, Antonios Lagarias en Ronald Rovers.

De NETPAC Award wordt uitgereikt aan de beste Aziatische speelfilm door een jury van het Network for the Promotion of Asian Cinema. De jury van 2024 bestaat uit Elena Larionova Haug, Donsaron Kovitvanitcha en Andreas Ungerböck. 

Een jury van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten selecteert hun favoriet uit de Tiger Short Competition voor de KNF Award. De jury van 2024 bestaat uit Ronald Glasbergen, Sebastiaan Khouw en Ard Vijn.

De VPRO Big Screen Award Jury van 2024 is bekendgemaakt en geselecteerd uit reacties op een openbare oproep. De namen van de juryleden zijn: Samina Khan, Sylvie de Leeuwe, Lisa van der Loos, Marcos Silva en Paul Wessels.  

Maak je klaar voor IFFR 2024

Geaccrediteerde gasten kunnen hun tickets bestellen vanaf 10.00 uur op donderdag 11 januari. De algemene kaartverkoop start op vrijdag 12 januari om 20.00 uur. 

Klik hier om eerdere persberichten te bekijken. Voor persvragen, media- en interviewverzoeken, neem contact op met  het IFFR Press team via [email protected].

Aanvragen voor accreditatie van pers en filmprofessionals kunnen nog behandeld worden en dienen zo snel mogelijk te worden ingediend.

Klik hier voor de stills

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL