6997IFR_Mailheader_1600x4005.jpeg
 • jpeg

PERSBERICHT

53ste International Film Festival Rotterdam
25 januari – 4 februari 2024

Rotterdam, 12 december 2023

Grimm Vandekerckhove ontvangt Robby Müller Award

Tiger jury's aangekondigd, samen met Cinema Regained en diverse wereldpremières in Limelight en Harbour

International Film Festival Rotterdam (IFFR) heeft de winnaar van de vijfde Robby Müller Award bekendgemaakt: de Belgische Director of Photography (DoP) Grimm Vandekerckhove, bekend van zijn fijngevoelige werken waarin de mens centraal staat, en samenwerkingen met onder andere filmmaker Bas Devos. De Robby Müller Award eert jaarlijks een uitmuntende ‘beeldmaker’ in de geest van de overleden Nederlandse DoP.

Naast de Robby Müller Award-winnaar zijn ook de jury's voor de competities, een Focus-programma gewijd aan de Manetti Bros., en de eerste titels in Cinema Regained bekend. 

Hoogtepunten

 • De Belgische Director of Photography Grimm Vandekerckhove (Ghost Tropic, 2019; Here, 2023) ontvangt de Robby Müller Award.
 • Het Limelight-programma omvat langverwachte favorieten, waaronder de Indonesische thriller 13 Bombs en de epische Scandinavische eiland-kroniek Stormskerry Maja.
 • Meer premières zijn bevestigd in het Harbour-programma, met films van makers als Alexander Kluge, Leonardo Mouramateus, Lev Kalman en Whitney Horn, Alexandra Gulea en Daniel Hui. 
 • Een retrospectief Focus-programma vestigt de aandacht op het opmerkelijke oeuvre van de Manetti Bros., een Italiaans duo dat bekendstaat om hun genre-tartende meesterwerken.
 • De Tiger Competition Jury voor 2024, bestaande uit Marco Müller, Ena Sendijarević, Nadia Turincev, Herman Yau en Billy Woodberry, zal de winnaars van de Tiger Award en Special Jury Awards kiezen.
 • De jury van de Tiger Short Competition voor 2024, bestaande uit Mónica Lima, Yasmina Price en Jade Wiseman, zal korte films bekronen met drie Tiger Short Awards, elk ter waarde van €5.000.
 • De eerste titels zijn bekend voor Cinema Regained, IFFR's gecureerde programma gericht op levende filmgeschiedenis, waarin onder andere gerestaureerde klassiekers, onbekende meesterwerken en documentaires te zien zijn.
Screenshot 2023-12-12 11.18.00.png
 • png

Film still van 13 Bombs en Stormskerry Maja

Grimm Vandekerckhove ontvangt Robby Müller Award

Jaarlijks reikt IFFR de Robby Müller Award uit in samenwerking met de Netherlands Society of Cinematographers (NSC) en Andrea Müller-Schirmer, de vrouw van de overleden Nederlandse DoP Robby Müller. De prijs gaat naar een ‘beeldmaker’ die in de geest van Robby Müller een eigenzinnige, geloofwaardige en aangrijpende beeldtaal heeft ontwikkeld met diens oeuvre.

De Belgische cameraman Grimm Vandekerckhove is verkozen tot de vijfde ontvanger van de Award. Hij staat bekend om de subtiele manier waarop hij de binnenwereld van personages weet vast te leggen, zoals die van een schoonmaakster op een nachtelijke tocht naar huis in Ghost Tropic (IFFR 2020). Of tijdens de ontmoeting van een Roemeense bouwvakker en een onderzoekster naar mossen in Here (2023). Beide films zijn geregisseerd door landgenoot Bas Devos. Grimm Vandekerckhove draaide ook Stephan Strekers A Wedding (Noces) (IFFR 2017), over een tiener die wordt gedwongen een gearrangeerd huwelijk aan te gaan.

De jury stelt: "Grimm Vandekerckhove is een ware ontdekking onder de nieuwe generatie internationale filmmakers. Met grote betrokkenheid en wonderbaarlijke kalmte filmt hij details en verborgen nuances van het alledaagse op een heel eigen wijze die de emotionele beeldtaal van Robby Müller weerspiegelt.”

Lees hier meer over de Robby Müller Award 2024.

Grimm_Vandekerckhove.jpg
 • jpg

Grimm Vandekerckhove 


Nieuwe titels 

De thriller 13 Bombs  van Angga Dwimas Sasongko beleeft zijn internationale première in het Limelight-programma. De film is geïnspireerd op de grootste financiële fraudezaak in de Indonesische geschiedenis. Stormskerry Maja vertelt het levensverhaal van Maja en haar familie op een afgelegen eiland in de 19e eeuw. De film van de Finse filmmaker Tiina Lymi beleeft eveneens op IFFR zijn internationale première. 


In het Harbour-programma gaat Cosmic Miniatures, een fusie van door AI gegenereerde sciencefiction beelden, van IFFR-veteraan Alexander Kluge in première. Lev Kalman en Whitney Horn presenteren het dromerige en felgekleurde Dream Team, een satire op de sexy misdaadseries uit de jaren 90. 

Leonardo Mouramateus keert terug met de wereldpremière van Greice, een verkenning van verloren en gevonden liefdes in Brazilië; Alexandra Gulea brengt met de wereldpremière Maia – Portrait with Hands een hommage aan de nomadische herdersgemeenschap in de Balkan van haar grootmoeder; en Daniel Hui presenteert Small Hours of the Night, een psychodrama over de complexe juridische geschiedenis van Singapore.

Bekijk het programma van IFFR 2024 hier

bf9e4ee4-b1a5-77a9-3e0c-e2e19c0df587.jpg
 • jpg

Van links naar rechts: Dream Team, Greice, Maia – Portrait with Hands, Small Hours of the Night

Competitie jury's 

De Tiger Competition Jury bestaat uit Marco Müller, voormalig directeur van Locarno, Venetië en IFFR (1989–1991); Ena Sendijarević, een Bosnisch-Nederlandse filmmaker bekend van haar veelgeprezen debuut Take Me Somewhere Nice (IFFR 2019) en de Nederlandse Oscars-inzending Sweet Dreams; producent, industrie-expert en oprichter van Easy Rider Films, Nadia Turincev; de gerenommeerde Hongkong filmmaker Herman Yau; en LA Rebellion filmmaker Billy Woodberry wiens Mário in wereldpremière gaat op IFFR 2024. Samen kiezen zij de winnaars van de Tiger Award, ter waarde van €40.000, en de Special Jury Awards, ter waarde van €10.000.

De jury voor de Tiger Short Competitie bestaat uit de Portugese filmmaker Mónica Lima, regisseur van IFFR 2023 Tiger Short Award-winnaar Natureza Humana; Yasmina Price, een in New York gevestigde schrijfster en filmprogrammeur die zich richt op antikoloniale cinema; en Jade Wiseman, een in Montreal geboren filmdistributeur die nu in Amsterdam woont. Zij reiken drie Tiger Short Awards uit ter waarde van € 5.000.

74ced752-acc6-0eb8-1325-2666189a6886.jpg
 • jpg

Competitie juryleden

Cinema Regained

IFFR's programma gewijd aan levende filmgeschiedenis, Cinema Regained, is een plek waar gerestaureerde klassiekers en onbekende meesterwerken, documentaires over gevierde filmmakers en cinematografisch erfgoed samenkomen. Onder de vele ontdekkingen zijn films van Clemens Klopfenstein, een echte IFFR-cultfiguur, wiens nieuwste Cinema bruciato een soort autobiografie is. De Griekse experimentele filmmaker Antoinetta Angelidi komt met Obsessive Hours at the Topos of Reality die door haar dochter, filmmaker en theoreticus Rea Wallden, over de Angelidi is gemaakt.  

Ook op het programma staat de Europese première van de gerestaureerde versie van Hair Piece: A Film for Nappyheaded People, een geanimeerde satire over het zelfbeeld van zwarte vrouwen door Ayoka Chenzira. De korte film gaat vooraf aan Bridgett M. Davis' Afro-Amerikaanse feministische Naked Acts uit 1996, waarin een jonge zwarte actrice wordt gevolgd die op het punt staat haar acteerdebuut te maken in een lowbudgetfilm.  

In het programma is ook de gerestaureerde film The Great White Tower (1966) van Yamamoto Satsuo te zien. De film gaat over de invloed van de Japanse medische wereld, waar intrige en lust zich afspelen rondom Goro Zaizen, de ambitieuze assistent-professor in de geneeskunde. 

c76468df-e6bf-d155-3fa2-317e83bad43b.jpg
 • jpg

Van links naar rechts: Cinema bruciatoObsessive Hours at the Topos Of RealityHair Piece: A Film for Nappyheaded PeopleNaked Acts


Focus: Manetti Bros.

Het Italiaanse duo, Marco en Antonio Manetti, beter bekend als de Manetti Brothers, wordt geprezen voor hun onbevreesde benadering van cinema en hun creatieve genialiteit staat centraal in een speciaal Focus-programma dit jaar. Oorspronkelijk afkomstig uit Napels, beslaat hun creatieve reis een breed spectrum, van muziekvideo's tot series en films, waaronder de befaamde Diabolik-reeks van stripverfilmingen. Met een scherp oog voor de nuances van diverse genres, voegen de Manetti Bros. aan elk project een kenmerkende flair toe. IFFR brengt een eerbetoon aan hun werk door 11 van hun werken te tonen, waaronder de Diabolik-trilogie.

Klik hier voor de stills

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL