6997IFR_Mailheader_1600x4002.jpeg
 • jpeg

PERSBERICHT

53ste International Film Festival Rotterdam
25 januari – 4 februari 2024

Rotterdam, 5 december 2023

Grensverleggende makers: Scud, Rachel Maclean, Spinvis en expanded cinema op IFFR 2024

Ontdek de eerste Focus-programma's en line-up van Art Directions

International Film Festival Rotterdam (IFFR) presenteert de eerste Focus-programma’s en line-up voor Art Directions van IFFR 2024. Naast een programma over Chileense cinema in ballingschap, staan filmmaker Scud uit Hongkong, de Schotse kunstenaar Rachel Maclean en Colectivo Los Ingrávidos centraal met retrospectieven. Het festival verkent de grenzen van cinema met Art Directions: een uitgebreid programma met installaties, tentoonstellingen, audiovisuele performances en immersive media op diverse locaties in Rotterdam.

Hoogtepunten

 • Naked Nations – Tribe Hong Kong van de Hongkongse filmmaker Scud gaat op IFFR in wereldpremière en markeert het eind- en hoogtepunt van een provocerende filmcarrière.
 • Het retrospectief van de Schotse kunstenaar Rachel Maclean, inclusief de wereldpremière van haar film en installatie DUCK, belooft een schattige maar duistere ontdekkingsreis.
 • De wereldpremière van het immersive experience-project 8 miljard ikken van Tibor de Jong met een betoverende soundtrack van muzikant Spinvis.
 • Sergio Caballero, de Tiger Award-winnende filmmaker, presenteert de wereldpremière van zijn nieuwste film 'Lolo & Sosaku' The Western Archive, gecombineerd met een performance van het Argentijns-Japanse duo Lolo en Sosaku.
 • Op het Centraal Station in Rotterdam wordt de installatie Unfolding gepresenteerd, van het kunstenaarsduo Anne Fehres en Luke Conroy. Een futuristische en humoristische yogasessie die aanspoort tot actieve reacties op de klimaatcrisis.

Schermafbeelding 2023-12-04 om 11.59.00.png
 • png

Van links naar rechts:  DUCK, 8 Miljard ikken, 'Lolo & Sosaku' The Western Archive, Unfolding

Focus: Scud

In 2022 kondigde de Hongkongse kunstenaar Danny Cheng Wan-Cheung, beter bekend als Scud, aan dat hij na zijn tiende en laatste film met pensioen zou gaan. IFFR is verheugd om de wereldpremière van die film, Naked Nations – Tribe Hong Kong, te vertonen. Als pionier van Aziatische queer cinema, is Scuds werk gedurfd, gepassioneerd, wreed, liefdevol en consequent koppig. In dit Focus-programma gewijd aan zijn carrière, worden al zijn tien films vertoond.

Lees meer over Focus: Scud

Naked_Nations_Film_Still_1.jpg
 • jpg

Film still van Naked Nations - Tribe Hong Kong

Focus: Chile in the Heart

Op 11 september 1973, na de staatsgreep die het begin inluidde van de 17-jarige dictatuur van Augusto Pinochet, ontvluchtten Chilenen massaal het land voor een onbekende toekomst ver weg. In 1974, aangespoord door baanbrekende werken als Pinochet: fascista, asesino, traidor, agente del imperialismo van Sergio Castilla en Dialogue d'exilés van Raúl Ruiz, begon een historisch uniek fenomeen vorm te krijgen: de Chileense cinema in ballingschap. Waarbij het overgrote deel van de Chileense filmcultuur zich verspreidde over twintig landen. 


IFFR markeert het 50ste jubileum met een groots overzicht van de eerste tien jaar van dit fenomeen – 25 speelfilms en korte films – waarin veelgeprezen klassiekers worden gecombineerd met zelden vertoonde korte films en televisiewerk.

Focus: Colectivo Los Ingrávidos

Het radicale, avantgardistische Colectivo Los Ingrávidos uit Tehuacán (Mexico) heeft in 12 jaar meer dan 500 films geproduceerd. Dit Focus-programma verdiept zich in hun centrale thema's – politiek verzet, land, mythe en trance – allemaal verweven met een revolutionaire, anti-kapitalistische visie gericht tegen de massamedia. Er worden 11 films vertoond, waaronder de wereldpremières van Colmillos, Ritual en Seeds. Daarnaast is er live muziekoptreden door Codarts-studenten van Tonalli als onderdeel van Art Directions: sound//vision. 

Lees meer over Focus: Colectivo Los Ingrávidos

Schermafbeelding 2023-12-04 om 15.02.41.png
 • png

Film still van Colmillos en Ritual

Focus: Rachel Maclean

De Schotse multimediakunstenaar Rachel Maclean staat bekend om haar zuurstokroze creaties, die het midden houden tussen schattig en sinister. Maclean’s kunstwerken zijn internationaal veelvuldig tentoongesteld. IFFR is verheugd een programma samen te stellen bestaande uit haar filmwerk, immersive media en installaties. 


Haar nieuwste film DUCK, met deep-fakes van Sean Connery en Marilyn Monroe, gaat in wereldpremière op IFFR – het wordt gepresenteerd zowel in de filmzaal als daarbuiten als kunstinstallatie. Ook wordt het werk I'm Terribly Sorry gepresenteerd, een interactieve shoot-em-up wandeling door een denkbeeldig dystopisch stedelijk Verenigd Koninkrijk.

Lees meer over Focus: Rachel Maclean

I_m_Terribly_Sorry_Film_Still_1.jpg
 • jpg

Film still van I'm Terribly Sorry

Art Directions

In het Art Directions-programma treedt het festival buiten de filmzaal en zoekt het de grenzen op van wat cinema kan zijn. In galeries en artistieke ruimtes verspreid door Rotterdam komt publiek film in onverwachte vormen tegen, met immersive media, performances, live muziek en audiovisuele installaties.


Overal door het programma heen buigen filmmakers en kunstenaars conventies om zo de dialoog aan te gaan over cruciale onderwerpen: van de opkomst van kunstmatige intelligentie tot de dreiging van klimaatverandering, maar ook het verbeelden van kleurrijke, utopische visies op de toekomst.


Op het Centraal Station in Rotterdam dompelt het kunstenaarsduo Anne Fehres en Luke Conroy bezoekers onder in een futuristische yogales onder leiding van een in goud gehulde instructeur met de wereldpremière van Unfolding. De installatie nodigt uit tot nadenken over de wisselwerking tussen de mensheid, de natuur en de wellness-industrie. 


Kunstenaar Phumulani Ntuli presenteert de installatie Cloud Migration, een geanimeerde, digitale collage die reflecteert op zowel de geschiedenis als de hedendaagse beeldcultuur van Zuid-Afrika. 


In het immersive media-programma zijn werken opgenomen van Charlotte Bruneau, Floris van Laethem en Aay Liparoto. Tibor de Jong presenteert de wereldpremière van 8 miljard ikken, een virtual reality-project met nieuwe muziek van de muzikant Spinvis, die live zal optreden tijdens het festival. 


Tiger Award-winnaar Sergio Caballero presenteert de wereldpremière van zijn nieuwste film 'Lolo & Sosaku' The Western Archive in het Harbour-programma. Het Argentijns-Japanse kunstenaarsduo Lolo en Sosaku, wiens performance de climax van de film vormt, is onderdeel van het Art Directions-programma met The End: een unieke kinetische performance die voor het eerst werd uitgevoerd op het Sonár Festival in Barcelona in 2023. 


In sound//vision, dat plaatsvindt in WORM, versmelten muziek, film, celluloid en licht in live audiovisuele performances. Op het programma staan andere optredens van Tjalling de Leeuw in 't Veld, Jan Kulka en Naima Joris, die met Naima Joris: 'O' een geïmproviseerde performance bij beelden van microscopisch plankton van de Nederlandse filmmaker-fotograaf Jan van IJken speelt. 

Lees meer over Art Directions-programma

Schermafbeelding 2023-12-04 om 13.25.42.png
 • png

Van links naar rechts: Unfolding, Cloud Migration, The End, Naima Joris: 'O'


Meer informatie voor pers

Aanvragen voor accreditatie zijn nu open. Meld je hier aan. De IFFR 2024-persconferentie wordt online gehouden op maandag 18 december om 11.00 uur CET.

Klik hier voor de stills


Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL