6997IFR_Mailheader_1600x4002.jpeg
 • jpeg

PERSBERICHT

53ste International Film Festival Rotterdam
25 januari – 4 februari 2024

Rotterdam, 23 november 2023

Head South van filmmaker Jonathan Ogilvie opent IFFR 2024

Films van Jonathan Ogilvie, Amanda Kramer, Ann Hui en Billy Woodberry gaan in première en data bekend voor de IFFR Pro Days, persconferentie en meer.

Jonathan Ogilvie's post-punk coming-of-age-komedie Head South opent de 53ste editie van International Film Festival Rotterdam (IFFR) op donderdag 25 januari 2024. Daarnaast zijn de eerste titels uit het festivalprogramma bekend, evenals meer informatie over de IFFR Pro Days, kaartverkoop, de persconferentie, de landelijke Preview Tour, accreditaties en meer.

Hoogtepunten

 • De Nieuw-Zeelandse post-punk-komedie Head South van Jonathan Ogilvie opent het festival.
 • De dystopische sci-fi-animatie Schirkoa: In Lies We Trust van Ishan Shukla gaat in wereldpremière.
 • Mário van Billy Woodberry, een biografie van Mário de Andrade, een sleutelfiguur in de Afrikaanse onafhankelijkheidsstrijd, gaat in wereldpremière. 
 • Ook zijn er Europese premières voor So Unreal van Amanda Kramer en Elegiesvan Ann Hui.
 • Voy! Voy! Voy!, de Egyptische Oscar-inzending van Omar Hilal beleeft zijn Europese première. 
 • Het IFFR Pro Days-programma voor professionals loopt van vrijdag 26 januari tot en met woensdag 31 januari.
 • De IFFR-persconferentie, waarin de Tiger, Big Screen en Tiger Short competities en het volledige programma worden aangekondigd, vindt plaats op maandag 18 december om 11.00 uur.

Schermafbeelding 2023-11-09 om 12.00.37.png
 • png

Van links naar rechts:  Schirkoa: In Lies We Trust, Mário, So Unreal en Elegies

Vanja Kaludjercic, Festivaldirecteur IFFR: "Het is geweldig om te zien hoe het IFFR 2024-programma steeds meer vorm krijgt en we zijn dan ook enthousiast om onze openingsfilm te onthullen. Het festival opent met Jonathan Ogilvie’s Head South, een heerlijk onvoorspelbaar coming-of-age-verhaal dat verfrissend is in toon. Van eigenzinnig en nostalgisch tot nuchter, bedachtzaam, en dan weer uitbundig – is de film een passend eerbetoon aan de postpunk-subcultuur. Ogilvie is het soort filmmaker dat we koesteren op IFFR: degenen voor wie de kunst vooral een ontdekkingsavontuur is.”

Clare Stewart, IFFR Zakelijk Directeur: “De kracht en moed van de Tijger zegevieren terwijl we werken aan het vormgeven van de 53ste editie van IFFR. Net als filmfestivals overal ter wereld worden we geconfronteerd met grote uitdagingen. Onze focus ligt dan ook op het blijven opbouwen van (financiële) ondersteuning, het consolideren van partnerschappen en het diversifiëren van ons publiek. We worden gesteund door de enorme welwillendheid van onze levendige, filmliefhebbende stad en zijn onze financiers en partners erg dankbaar. Hierdoor kan IFFR een felle verdediger en voorvechter van onafhankelijke filmmakers en kunstenaars blijven in een tijd waarin de wereld meer dan ooit behoefte heeft aan diverse verhalen.”

Openingsfilm

Nadat Lone Wolf in de 2021 Big Screen Competitie draaide, keert Jonathan Ogilvie dit jaar terug naar IFFR met de semi-autobiografische film Head South, die de 53ste editie van het festival zal openen. Head South is een vurige coming-of-age-komedie over een schooljongen in Christchurch, Nieuw-Zeeland, in 1979, die in de ban raakt van alles wat met post-punk te maken heeft.

Head_South_Film_Still_1_Head_South_Cohort_Ltd._Photo_Dougal_Holmes.jpg
 • jpg

Film still van Head South

Eerste titels

De dystopische sci-fi-animatie Schirkoa: In Lies We Trust van Ishan Shukla beleeft zijn wereldpremière tijdens IFFR 2024 in het Bright Future-programma dat een selectie van opvallende speelfilmdebuten omhelst. In deze stijlvolle film worden de levens van de papieren zak-dragende burgers van een ultra-gereguleerde samenleving opgeschud door geruchten over een land van vrijheid. De stemmen worden voor rekening genomen door onder andere Golshifteh Farahani, Asia Argento, Gaspar Noé en Lav Diaz. 

Tevens zal de wereldpremière van de nieuwste film van de legendarische filmmaker Billy Woodberry te zien zijn op het festival. Mário is een biografische documentaire over een sleutelfiguur in de Afrikaanse onafhankelijkheidsstrijd: de Angolese poëet en activist Mário de Andrade. De film is onderdeel van het breedste programma van het festival: Harbour.

Ook onderdeel van het Harbour-programma, is de Europese première van So Unreal. De genre-overstijgende filmmaker Amanda Kramer keert daarmee terug naar het festival na het Focus-programma in 2022. Hongkong-filmlegende Ann Hui, inmiddels een vaste gast op het festival, maakt ook deel uit van de Harbour-selectie, met de Europese première van Elegies.

In het Limelight-programma, dat avant-premières en festivalfavorieten van dit jaar omhelst, is Voy! Voy! Voy! te zien. Deze Egyptische Oscar-inzending van Omar Hilal beleeft zijn Europese première tijdens IFFR 2024.

Lees hier meer over het programma.

Voy_Voy_Voy_Film_Still_1.jpg
 • jpg

Film still van Voy! Voy! Voy!

Preview Tour

In aanloop naar het festival kan publiek in heel Nederland een voorproefje krijgen van het programma tijdens de IFFR Preview Tour. Meer dan 35 bioscopen, in steden als Arnhem, Groningen, Maastricht en 's-Hertogenbosch, tonen in de week voor het festival een film uit het Limelight-programma.

Om ook de toegankelijkheid voor mensen thuis te kunnen blijven garanderen, wordt een selectie van films uit het programma beschikbaar gesteld voor het Nederlandse publiek via de IFFR-website tijdens het festival.

IFFR Pro

Het professionals-programma begint op vrijdag 26 januari met de opening van de Pro Hub, waar filmmakers en professionals samenkomen voor mentoring, ontmoetingen en paneldiscussies over urgente kwesties in de industrie.  

De 41ste editie van IFFR's co-productiemarkt CineMart begint op zondag 28 januari, met op maandag 29 januari presentaties door projectteams en op dinsdag 30 januari een selectie van nog niet afgemaakte films die wel al voor professionals worden vertoond. Op dezelfde dag vindt de uitreiking plaats van IFFR Pro Awards.

Ook talentprogramma's maken weer deel uit van het festival, waaronder Rotterdam Lab. Naast de meer dan 70 opkomende producenten die door partnerorganisaties zijn geselecteerd, verwelkomen we deze editie vijf extra deelnemers die geselecteerd zijn via een open call. BoostNL en Creative Producer Indaba worden ook gehost tijdens het festival.

Vanaf 4 december 2023 start de accreditatie voor pers.

Media Outreach & Inclusion Scheme

Na de succesvolle lancering vorig jaar nodigt het festival kandidaten uit voor de tweede editie van het Media Outreach & Inclusion Scheme voor IFFR 2024. IFFR stimuleert nieuwe en diverse stemmen om verslag te doen van het festival en verwelkomt journalisten en mediamakers uit ondervertegenwoordigde gemeenschappen. Het programma biedt nieuwsmakers meer ervaring in filmjournalistiek en vernieuwt de huidige samenstelling van filmmedia. Het programma wordt dit jaar uitgebreid met workshops en expertsessies met professionals uit de sector.

Journalisten en mediamakers met uiteenlopende achtergronden kunnen zich tot vrijdag 22 december aanmelden. 

Kaartverkoop

De kaartverkoop start vanaf donderdag 11 januari voor IFFR donateurs: Pioniers, Visionairs en FellowsTiger Members en geaccrediteerde gasten. De algemene verkoop start op vrijdag 12 januari om 20.00 uur. 

Blijf op de hoogte

Op maandag 18 december om 11.00 uur vindt de online persconferentie plaats. Hierin wordt het IFFR 2024 festivalprogramma aangekondigd inclusief de Tiger, Big Screen en Tiger Short competitie line-ups.

Meer nieuws over onder andere het programma, RTM, Art Directions, de Robby Müller Award-winnaar volgt binnenkort.

Klik hier voor de stills.


Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL