International Film Festival Rotterdam benoemt Clare Stewart tot nieuwe Zakelijk Directeur

ClareStewart-Portrait-c-Udall-Evans-1mg.jpg
  • jpg

Clare Stewart door Udall Evans

Voormalig directeur van BFI London Film Festival en interim CEO van Sheffield DocFest treedt aan bij IFFR-editie 2024

International Film Festival Rotterdam (IFFR) stelt Clare Stewart aan als nieuwe Zakelijk Directeur. Zij volgt hiermee vertrekkend zakelijk directeur Marjan van der Haar op. Recent werkte Clare Stewart als interim CEO bij Sheffield DocFest in Engeland. Zij stuurde dat festival in 2022 aan en verzorgde samen met de Raad van Toezicht de werving voor nieuw leiderschap. Clare Stewart start in haar nieuwe rol bij IFFR op 21 juni.  

Korrie Louwes, voorzitter Raad van Toezicht IFFR: “Clare heeft ongeëvenaarde ervaring en een indrukwekkende staat van dienst in het strategisch leidinggeven van festivals. In eerdere functies heeft Clare zich met haar unieke combinatie van creatief en zakelijk inzicht ingezet voor een breder publieksbereik, het versnellen van commercieel succes en het vergroten van de impact van die evenementen. Het is geweldig om haar in het IFFR-team te verwelkomen en haar veelzijdige en inzichtelijk leiderschap aan onze organisatie toe te voegen.”

Clare Stewart, nieuwe Zakelijk Directeur IFFR: “IFFR is een wereldwijd toonaangevend platform dat waardevolle impact creëert voor onafhankelijke film en filmmakers. Het was het eerste internationale filmfestival dat ik 25 jaar geleden bijwoonde en IFFR ligt me dan ook na aan het hart. Rotterdam is een stad die bekendstaat om haar innovatie, experiment en ontdekking. Eigenschappen die IFFR al hoog in het vaandel heeft staan via zijn artistieke programma’s en activiteiten voor industry professionals. De nadruk op gedurfde, nieuwe ideeën biedt een sterke basis om samen te werken met Festivaldirecteur Vanja Kaludjercic aan haar inspirerende visie voor het bouwen van een festival dat zowel agenda-bepalend is als wendbaar in een veranderende wereld. Ik kijk ernaar uit om samen met het getalenteerde IFFR-team, de Raad van Toezicht en de betrokken partners en stakeholders van IFFR, te werken aan een mooie toekomst voor één van de echte culturele smaakmakers van Nederland.” 

Vanja Kaludjercic, Festivaldirecteur IFFR: “Ik ben blij om Clare te verwelkomen in het IFFR-team en in Rotterdam, de fantastische stad die ze haar nieuwe thuis zal maken. Clare brengt door haar formidabele carrière veel festivalkennis mee, en verstaat zowel de artistieke als commerciële kanten van een festival. Dat past perfect bij de leiderschapsdynamiek die we hebben tussen onze twee rollen. Haar passie voor IFFR valt niet te ontkennen. Het team en ik kijken er dan ook naar uit om samen met haar te werken aan de komende editie van 2024 en daarna!”

IFFR heeft een dubbele leiderschapsstructuur waarbij de Zakelijk Directeur en de Festivaldirecteur respectievelijk de commerciële en creatieve elementen van de organisatie overzien, maar nauw met elkaar samenwerken. Voor IFFR adviseerde Clare Stewart in 2021 de Raad van Bestuur in de eerste fase van de herevaluatie. Dit was voorafgaand aan haar toetreding tot DocFest. Ze richtte zich destijds bij IFFR op de programmastructuur en de contentstrategie. 

Biografie Clare Stewart

Clare Stewart is een innovatieve en inspirerende artistiek en zakelijk leider met meer dan 25 jaar ervaring in de creatieve sector, waarvan 18 jaar op leiderschapsniveau.

Clare Stewart werkte recent als interim-CEO bij Sheffield DocFest; het toonaangevende documentairefestival in het Verenigd Koninkrijk en een van 's werelds meest invloedrijke markten voor documentaireprojecten. Ze werkte daar samen met gastcurator Asif Kapadia.

De afgelopen vijf jaar heeft ze diverse opdrachten vervuld als strategisch, creatief en ontwikkelingsadviseur voor verschillende opdrachtgevers. Als directeur van BFI London Film Festival en BFI Flare: London LGBTQIA+ Film Festival (2012-2017) zorgde ze voor een toename van het publiek, verhoogde ze de internationale positie van de festivals en versterkte ze het profiel van Britse en internationale films en filmmakers.

Als gepassioneerd voorstander van opkomend talent, hield ze ook toezicht op de introductie van mentorprogramma's en de filmmakersbeurs. Tijdens BFI Festivals maakte ze zich sterk voor diversiteit en inclusie, met hoogtepunten als de symposia Gender in Media en Black Star (respectievelijk Geena Davis en David Oyelowo als keynote speakers), het Flare LGBTQIA+ Mentorship en de denktank Toegankelijkheid.

Clare was eerder festivaldirecteur van het Sydney Film Festival (2006-2011), hoofd filmprogramma's bij het Australian Centre for the Moving Image (2002-2006), evenementenmanager bij het Australian Film Institute (1996-2001) en programmeur/ Manager van de Melbourne Cinematheque (1995-2002).

Sinds 2020 is Clare een gekozen lid van de BAFTA Film Committee, waar ze deel uitmaakte van de Learning, Inclusion and Talent Committee, en voorzitter was van de filmselectie voor het BAFTA Breakthrough programma. Clare heeft zitting gehad in de Global Advisory Council for the Creative Economies (2014-2016) van het World Economic Forum, in competitiejury's van de filmfestivals Sundance, Mumbai, Rio, Dubai, Hong Kong en Macau en in de BAFTA Outstanding British Debut jury.

Ze ontving eerder de Queen's Trust Award voor Young Australians en een Women and Hollywood Trailblazer Award in 2017 voor haar werk ter bevordering van diversiteit en gendergelijkheid in de filmindustrie.

Clare Stewart is geboren in Australië en heeft de Australische en Britse nationaliteit.

Over IFFR 

In 2023 registreerde IFFR 283.506 bezoeken (incl. 8.871 online-bezoeken) en meer dan 2.500 aanwezige filmprofessionals. Dit maakt IFFR een van de grootste filmfestivals ter wereld voor publiek en de filmindustrie. De officiële selectie van het festival omvat meer dan 400 speelfilms, middellange films en korte films uit meer dan 90 landen Ook biedt het een hoogwaardige line-up van tentoonstellingen, optredens, masterclasses en talks. De 53e editie van IFFR vindt plaats van 25 januari tot en met 4 februari 2024.

Voor meer informatie over dit bericht, neem contact op met: IFFR, Caterine Baeten, Head of Press & PR – 06 410813310

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL