main Imagee.jpg
  • jpg

Still uit The Battle of Empty Stomachs

53ste International Film Festival Rotterdam

25 januari – 4 februari 2024

Diana Al-Halabi wint RTM Pitch met film over migratie en voedselongelijkheid

De Rotterdams-Libanese beeldend kunstenaar en filmmaker Diana Al-Halabi ontvangt €20.000 voor haar project The Battle of Empty Stomachs.

International Film Festival Rotterdam (IFFR) en de Gemeente Rotterdam kennen een subsidie van €20.000 toe aan de Rotterdams-Libanese beeldend kunstenaar en filmmaker Diana Al-Halabi voor een korte experimentele film over voedselongelijkheid en migratie. Het project krijgt deskundige begeleiding en gaat in première tijdens IFFR 2024 als onderdeel van RTM, het festivalprogramma toegewijd aan Rotterdamse makers en films.

Vanja Kaludjercic, festivaldirecteur: "Dit is het vierde project dat succesvol wordt  gefinancierd via RTM Pitch, een cruciaal programma dat bijdraagt aan de ontwikkeling van de Rotterdamse filmscène. De uitverkochte RTM-dag tijdens IFFR 2023 was geweldig – we kijken uit naar de volgende editie en de première van Al-Halabi's gedurfde project."

In The Battle of Empty Stomachs wordt een absurdistische modeshow door de Maastunnel in Rotterdam vertoond. Via een muzikale en poëtische reis verkent de film de betekenis van voedsel en het gebrek eraan. De tunnel verbindt het noorden en zuiden van Rotterdam, twee kanten van de stad die worden getekend door klasse en culturele scheidslijnen, waarbij de tunnel symbool staat voor het oversteken van water bij migratie en asielzoekers.

Diana Al-Halabi_13.05.2023(LW)_78.jpg
  • jpg

Diana Al-Halabi door Liza Wolters

Diana Al-Halabi is een interdisciplinaire kunstenaar met een focus op bewegend beeld, tekst, performance en schilderkunst. Haar vorige korte film, The Disaster Cannot Be Contained كان يمكن أن لا أكون, ging in première tijdens IFFR 2023 in het RTM-programma. In die film onderzocht de kunstenaar, gebruikmakend van haar connecties met zowel Rotterdam als Beiroet, de verwoestende explosie in de haven van Beiroet in 2020. Al-Halabi ziet haar artistieke werk als een voortdurend protest tegen hiërarchische en patriarchale systemen van onderdrukking en onderzoekt op dit moment het verband tussen het spijsverteringsstelsel en politiek.

De jury bestond uit Fleur Knopperts (Volya Films), Ibtisam Harrak (Rose Stories Academy) en IFFR-programmeur Koen de Rooij. Zij zeiden: ‘Wij waren erg onder de indruk van het gelaagde project dat op eigenzinnige wijze het geopolitieke probleem van voedseldistributie belicht, een urgent onderwerp dat zelden door cinema behandeld wordt. Daarnaast verbindt interdisciplinair kunstenaar Diana Al-Halabi in het project Rotterdam als migrantenstad met de rest van de wereld, net als het filmfestival zelf.’

De beurs van €20.000 wordt gefinancierd door de Gemeente Rotterdam als onderdeel van het film- en mediabeleid om de ontwikkeling van lokaal filmtalent te stimuleren. Eerdere RTM Pitch winnaars maakten films over lokale thema’s zoals havenarbeiders en Feyenoord-supporters. Tijdens IFFR 2023 presenteerde Ravi Sandberg, Pitch winnaar van 2022, de film Fantoomwijk: een spookachtig onderzoek naar de Tweebosbuurt in Rotterdam.

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL