Header Press 2023.jpg
  • jpg

Persbericht

52nd International Film Festival Rotterdam

25 January - 5 February 2023

Rotterdam, 3 februari 2023

Le spectre de Boko Haram van Cyrielle Raingou wint de Tiger Award IFFR 2023

Special Jury Awards gaan naar Munnel van Visakesa Chandrasekaram en New Strains van Artemis Shaw en Prashanth Kamalakanthan.

International Film Festival Rotterdam (IFFR) heeft tijdens de IFFR Awards Ceremony op vrijdag 3 februari de competitiewinnaars van de 52ste festivaleditie bekendgemaakt. Het festival maakte de winnaars bekend van de belangrijkste competities, de Tiger Competition en Big Screen Competition. Tevens zijn de winnaars onthuld van de FIPRESCI, NETPAC en KNF Awards. 

Winners- IMG_6190 --Anne Reitsma Fotografie.jpg
  • jpg

IFFR 2023 Tiger Competition winnaars en IFFR Board of Directors

Tiger Competition

Het festivalplatform voor aanstormend talent en IFFR’s boegbeeld, de Tiger Competition, presenteerde een selectie van 16 films voor de editie van 2023. De jury reikte drie prijzen uit:  de Tiger Award ter waarde van €40,000 en twee Special Jury Awards, elk ter waarde van €10,000.

De Tiger Competition Jury bestond uit Sabrina Baracetti, Lav Diaz, Anisia Uzeyman, Christine Vachon en Alonso Díaz de la Vega.

De Tiger Award ging naar Le spectre de Boko Haram van Cyrielle Raingou (Kameroen, Frankrijk). De jury over de winnaar: “Een verhaal dat zich richt op de geduldige en eerlijke blik van de filmmaker die door de ogen kijkt van onschuldige kinderen te midden van een gekwelde omgeving.” 

De jury gaf een Special Jury Award aan Munnel door Visakesa Chandrasekaram (Sri Lanka) en beschreef het als “een geweldig, eenvoudig verhaal over een jongeman die gevangen zit tussen de revolutie en het autoritaire regime.”

Ook ging een Special Jury Award naar New Strains van Artemis Shaw (VS) en Prashanth Kamalakanthan (India) waarover de jury het volgende schreef: “Een originele visie op het leven tijdens de pandemie waarbij de acteurs/regisseurs een schrijnend en hilarisch verhaal over de quarantaine vertellen.”

265e2168-2779-4768-034b-38584b9c9df1.jpg
  • jpg

Still uit de film Le spectre de Boko Haram

Big Screen Competition

De Big Screen Competition slaat een brug tussen populaire, klassieke en arthousefilms, en bestond uit een selectie van 16 films. De VPRO Big Screen Award werd bepaald door een publieksjury. De winnende film heeft een gegarandeerde bioscooprelease in Nederland en wordt op televisie uitgezonden door VPRO en NPO. Aan de award is een geldbedrag verbonden van €30,000, dat verdeeld wordt in gelijke delen tussen de filmmaker en de bioscoopdistributeur.

Endless Borders van Abbas Amini (Duitsland, Tsjechië, Iran) wint de VPRO Big Screen Award 2023. 

De jury vermeldde: “De minimalistische scènes en het effectief gebruik van stiltes, versterken de focus op de onuitgesproken dynamiek binnen de gemeenschap. De onderliggende spanning houdt je door de schrijnende situatie waarin de hoofdpersonen zich bevinden, de hele film bezig. We hopen dat de kijkers meer begrip krijgen van de complexiteit bij het maken van keuzes in moeilijke situaties.”

The jury bestond uit Heike Bluthardt, Wayne de Boer Didi van der Burg, Annelies van den Houten en Han Nguyen.

2825ac13-cf77-ee1f-d872-08eef4380f23.jpg
  • jpg

Still uit de film Endless Borders

FIPRESCI Award

Een jury van internationale filmjournalisten van de Fédération Internationale de la Presse Cinématographique reikte de FIPRESCI Award uit voor hun favoriete film in de Tiger Competition.

The FIPRESCI Award 2023 ging naar La Palisiada van Philip Sotnychenko (Oekraïne).

Jury: Dunja Bialas, Monica Delgado, Francisco Ferreira, Serhii Ksaverov en Boaz van Luijk.

Lees hier de juryrapporten.

b8895402-ec02-60cd-949b-8e79f541d7fb.jpg
  • jpg

Still uit de film La Palisiada

NETPAC Award

The NETPAC Award is uitgereikt aan de beste Aziatische speelfilm door de jury van  Network for the Promotion of Asian Cinema (NETPAC).

Whispering Mountains van Jagath Manuwarna (Sri Lanka) wint de NETPAC Award 2023.

Jury: Roger Garcia, Bradley Lieuw en Italo Spinelli.

Lees hier het juryrapport.

56360933-8722-a415-6903-812a2fd961e9.jpg
  • jpg

Still uit de film Whispering Mountains

KNF Awards

KNF AwardDe jury van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) selecteerde hun favoriete film uit de Ammodo Tiger Short Competition voor de KNF award

De KNF Award 2023 ging naar Aqueronte van Manuel Muñoz Rivas (Spanje). 

Jury: Basje Boer, Ard Vijn en Kaj van ZoelenLees hier het juryrapport

Lees hier het juryrapport

dab87035-3b85-cdfb-aa38-8467a97cf381.jpg
  • jpg

Still uit de film Aqueronte

Ammodo Tiger Short Competition

De winnende films van de Ammodo Tiger Short Competition werden al eerder feestelijk uitgereikt op zondag 29 januari.

De winnaars zijn: Natureza Humana van Mónica Lima (Portugal, Duitsland), Tito van Kervens Jimenez en Taylor McIntosh (Haïti) en What the Soil Remembersdoor José Cardoso (Zuid-Afrika, Ecuador). Aan de Ammodo Tiger Short Awards is voor de drie winnende films elk een bedrag verbonden van €5,000.

Lees hier meer.

9773116f-dd5a-9362-a970-4ee0a101273d.jpg
  • jpg

Stills uit de films Natureza HumanaTitoWhat the Soil Remembers

Robby Müller Award

De Robby Müller Award werd uitgereikt aan Hélène Louvart. De Robby Müller Award eert een ‘beeldmaker’ (director of photography, regisseur of videokunstenaar), die werkt in de geest van de Nederlandse cinematograaf Robby Müller. De Award, die dit jaar voor de vierde keer werd uitgereikt, is een samenwerking tussen IFFR, de Netherlands Society of Cinematographers (NSC) en Andrea Müller-Schirmer, Robby Müllers echtgenote.Hélène Louvart ontving de Robby Müller Award 2023.

Lees hier meer.

unnamed (8).jpg
  • jpg

Hélène Louvart tijdens haar IFFR Talk

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL