Header Press 2023.jpg
  • jpg

PERSBERICHT

52e International Film Festival Rotterdam

25 januari – 5 februari 2023

Rotterdam, 19 december 2022

Steve McQueens nieuwe kunstwerk Sunshine State op IFFR 2023

Installatie in opdracht van IFFR gepresenteerd in samenwerking met Depot Boijmans Van Beuningen.

International Film Festival Rotterdam (IFFR) presenteert Sunshine State, een kunstwerk van Steve McQueen gemaakt in opdracht van IFFR. Het werk wordt gepresenteerd in het depot in samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen van 26 januari tot 12 februari 2023. Sunshine State is het nieuwste werk van de Oscarwinnende filmmaker en Turner Prize-winnende kunstenaar en is de eerste tentoonstelling die op de vijfde verdieping in het depot wordt gehouden sinds de opening in november 2021. 

Festivaldirecteur Vanja Kaludjercic: "Vol verwachting kijken we uit naar de presentatie van Steve McQueens nieuwste kunstwerk Sunshine State, waartoe we voor onze 50e editie opdracht hadden gegeven. McQueen is een compromisloze kunstenaar en filmmaker die onze visie deelt over alles wat cinema kan zijn. Het spectaculaire depot in Rotterdam is een passende locatie voor dit monumentale werk dat het publiek uitnodigt voor een moment van reflectie."

SMQ_©_Steve_McQueen_Thomas_Dane_Gallery_Marian_Goodman_Gallery_Pirelli_Hangar_Bicocca-Photo_Agostino_Osio.jpeg
  • jpeg

Still uit Sunshine State (© Steve McQueen. Courtesy the artist, Thomas Dane Gallery, Marian Goodman Gallery and Pirelli HangarBicocca, Milan. Photo: Agostino Osio)

Sunshine State

Sunshine State is McQueens eerste nieuwe installatie sinds zijn kunstwerk Year 3 in Tate Britain in 2019. Sunshine State is een multichannel videoproject bestaande uit twee schermen die naast elkaar zijn geplaatst. Het werk start met een brandende zon die zich ontrafelt, terwijl daarnaast beelden verschijnen en geanalyseerd worden uit het muzikale drama The Jazz Singer (1927), met de beroemde zanger Al Jolson in de hoofdrol. De film staat bekend als de eerste "talkie" in de filmgeschiedenis die gebruik maakte van gesynchroniseerde dialoog.

Depot Boijmans Van Beuningen

In Depot Boijmans Van Beuningen wordt de kunstcollectie van het gelijknamige museum bewaard en verzorgd. Van buiten is dit werkgebouw een spiegelende pot, van binnen een ware machinekamer waar art handling, registreren, restaureren en conserveren de belangrijkste werkzaamheden zijn. Bezoekers krijgen in dit Rotterdamse icoon een blik achter de schermen van het museum.De grootste tentoonstellingsruimte is te vinden op de vijfde verdieping van het depot. Sunshine State is de eerste tentoonstelling die in deze ruimte te zien is sinds de opening van het gebouw in november 2021. De presentatie wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Droom en Daad. De installatie is voor publiek vanaf donderdag 26 januari tot en met zondag 12 februari te bezoeken.

406216-260_Depot_november_©Ossip-fa8a4e-original-1636024874.jpg
  • jpg

Depot Boijmans Van Beuningen

IFFR 2023

De 52e editie van International Film Festival Rotterdam vindt plaats van 25 januari tot en met 5 februari 2023. De lineups voor de TigerBig Screen en Ammodo Tiger Short competities zijn bekendgemaakt tijdens de IFFR 2023 persconferentie op 19 december. Sunshine State maakt deel uit van IFFR's Art Directions-programma, een avontuurlijk, multidisciplinair programma waarin onze notie van cinema wordt verrijkt met installaties, VR, tentoonstellingen, muziek en live performances. Het volledige Art Directions-programma wordt begin januari bekendgemaakt. 

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL