Header Press 2023.jpg
 • jpg

PERSBERICHT

52e International Film Festival Rotterdam

25 januari – 5 februari 2023

Rotterdam, 19 december 2022

Competities, Steve McQueen, openings- en slotfilm op IFFR 2023

Bekendmaking van de Tiger, Big Screen en Ammodo Tiger Short-competities en Steve McQueens kunstwerk, gemaakt in opdracht van IFFR.

International Film Festival Rotterdam (IFFR) heeft vandaag de films bekendgemaakt die geselecteerd zijn voor de Tiger, Big Screen en Ammodo Tiger Short-competities van 2023. Tijdens de persconferentie kondigde IFFR ook Sunshine State aan, het kunstwerk van Steve McQueen dat gemaakt is in opdracht van IFFR. Het werk wordt gepresenteerd in samenwerking met het Depot Boijmans Van Beuningen. Het festival opent met de film Munch van Henrik Martin Dahlsbakken en sluit af met All India Rank van Varun Grover. De Franse cinematograaf Hélène Louvart zal de Robby Müller Award in ontvangst nemen.

Festivaldirecteur Vanja Kaludjercic: "Bij het samenstellen van het programma dit jaar zijn we trouw gebleven aan onze missie om cinema te vieren in al zijn veelzijdigheid en onze blik te blijven verruimen. Ons programma zit dit jaar vol verrassingen. Naast de filmculturen die traditioneel sterk vertegenwoordigd zijn op IFFR, presenteren de Tiger Competition, Big Screen Competition en Ammodo Tiger Short Competition dit jaar ook films uit Sri Lanka, Kameroen, Oekraïne, de Dominicaanse Republiek, Marokko en Taiwan, om er maar een paar te noemen. Van opmerkelijke debutanten tot filmische grootmeesters en onze speciaal in opdracht gemaakte Steve McQueen-installatie; het is ons een waar genoegen om de enorm gevarieerde line-up van IFFR 2023 met jullie te delen.”

Tiger Competition

De Tiger Competition is het podium van IFFR voor opkomend filmtalent. Dit jaar dingen 16 geselecteerde titels mee naar drie prijzen: de Tiger Award ter waarde van €40.000 en twee Special Jury Awards, elk ter waarde van €10.000. De Tiger Jury bestaat uit Sabrina Baracetti, Lav Diaz, Anisia Uzeyman, Christine Vachon en Alonso Díaz de la Vega.

Selectie Tiger Competition 2023

 • 100 årstider, Giovanni Bucchieri, 2022, Zweden, wereldpremière
 • Gagaland, Teng Yuhan, 2023, China, wereldpremière
 • Geology of Separation, Yosr Gasmi, Mauro Mazzocchi, 2023, Tunesië, Italië, Frankrijk, wereldpremière
 • Indivision, Leïla Kilani, 2023, Marokko, Frankrijk, wereldpremière
 • Letzter Abend, Lukas Nathrath, 2023, Duitsland, wereldpremière
 • Mannvirki, Gústav Geir Bollason, 2023, IJsland, Frankrijk, wereldpremière
 • Munnel, Visakesa Chandrasekaram, 2023, Sri Lanka, wereldpremière
 • New Strains, Artemis Shaw, Prashanth Kamalakanthan, 2023, Verenigde Staten, wereldpremière
 • Notas sobre un verano, Diego Llorente, 2023, Spanje, wereldpremière
 • Numb, Amir Toodehroosta, 2023, Iran, wereldpremière
 • Nummer achttien, Guido van der Werve, 2022, Nederland, wereldpremière
 • La Palisiada, Philip Sotnychenko, 2023, Oekraïne, wereldpremière
 • Playland, Georden West, 2023, Verenigde Staten, wereldpremière
 • Le spectre de Boko Haram, Cyrielle Raingou, 2023, Kameroen, Frankrijk, wereldpremière
 • Thiiird, Karim Kassem, 2023, Libanon, wereldpremière
 • three sparks, Naomi Uman, 2023, Albanië, Mexico, wereldpremière

De Tiger Competition-selectie 2023 staat nu online. Klik hier om te browsen.

Untitled design.png
 • png

Met de klok mee, stills uit de films: NumbLetzter AbendNotras sobre un verano, Indivision

Big Screen Competition

De Big Screen Competition biedt een brede kijk op cinema en slaat een brug tussen populaire, klassieke en arthousefilm. Dit jaar zijn 16 films geselecteerd. IFFR vraagt een publieksjury om hieruit de winnaar van de VPRO Big Screen Award te kiezen. De winnende film krijgt gegarandeerd een bioscooprelease in Nederland en wordt uitgezonden op televisie door VPRO en NPO. Aan de prijs zit ook een geldbedrag van €30.000 verbonden dat wordt verdeeld tussen de regisseur en de distributeur van de film.

Selectie Big Screen Competition 2023

De Big Screen Competition selectie 2023 staat nu online. Klik hier om te browsen.

2.png
 • png

Met de klok mee, stills uit de films: Drawing LotsCopenhagen Does Not ExistLuka, Não Sou Nada - The Nothingjness Club

Ammodo Tiger Short Competition

IFFR heeft 24 films aangekondigd die geselecteerd zijn voor de Ammodo Tiger Short Competition. De jury bestaat uit Stanya Kahn, Herb Shellenberger en Simone Zeefuik. Zij kiezen de winnaars van drie Ammodo Tiger Short Awards, elk ter waarde van €5.000.

Selectie Ammodo Tiger Short Competition 2023

De Ammodo Tiger Short Competition-selectie 2023 staat nu online. Klik hier om te browsen.

3.png
 • png

Met de klok mee, stills uit de films: Square The CircleThetaBlinded by CenturiesDelivery Dancer's Sphere

Steve McQueens Sunshine State

IFFR presenteert Sunshine State, een kunstwerk van Steve McQueen, gemaakt in opdracht van IFFR. Sunshine State wordt gepresenteerd in het depot in samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen van 26 januari tot en met 12 februari 2023. Het werk van de Oscarwinnende filmmaker en Turner Prize-winnende kunstenaar is de eerste presentatie die in de grootste expositieruimte in het depot wordt gehouden sinds de opening in november 2021.

Klik hier om meer te lezen over Sunshine State.

SMQ_©_Steve_McQueen_Thomas_Dane_Gallery_Marian_Goodman_Gallery_Pirelli_Hangar_Bicocca-Photo_Agostino_Osio.jpeg
 • jpeg

Still uit Sunshine State (©Steve McQueen. Courtesy the artist, Thomas Dane Gallery, Marian Goodman Gallery and Pirelli HangarBicocca, Milan. Photo: Agostino Osio)

Openings- en slotfilm

IFFR 2023 opent op woensdag 25 januari met Munch, Henrik Martin Dahlsbakkens essay over het leven en de kunst van Edvard Munch. Verre van een doorsnee kunstenaarsbiopic, Munch is een indrukwekkende mix van klassieke cinema en vormexperiment.

All India Rank van Varun Grover sluit het festival af op zondag 5 februari. Het is een grappig, en goed geobserveerd portret van de aspiraties van de Indiase middenklasse en de druk die daarmee gepaard gaat op de kinderen.

5.png
 • png

Stills uit de films Munch en All India Rank

Robby Müller Award voor Hélène Louvart

De Franse cinematograaf Hélène Louvart (Beach RatsEliza Hittman, 2017; Lazzaro felice, Alice Rohrwacher, IFFR 2019; Un petit frère, Léonor Serraille, IFFR 2023) ontvangt de Robby Müller Award. De prijs wordt toegekend in samenwerking met de Netherlands Society of Cinematographers (NSC) en Andrea Müller-Schirmer, de vrouw van Robby Müller. De Robby Müller Award  eert jaarlijks een uitmuntende beeldmaker in de geest van de overleden Nederlandse cinematograaf. De prijs wordt dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. 

De jury stelt: "In de meeste films van Hélène Louvart is haar signatuur vanaf het eerste beeld onmiddellijk te herkennen. Hélène Louvarts blik ontvouwt zich als een voortdurend proces, als een natuurlijke beweging tussen totstandkomen en vervluchtigen. Haar beelden zijn in overeenstemming met het ritme van de natuurlijke ademhaling, alsof ze van binnenuit zijn gefilmd en de grens tussen doek en kijker doen overschrijden.”

Lees hier meer over de Robby Müller Award 2023.

Bereid je voor op IFFR 2023

Bekijk alvast de line-ups voor Bright Future, Harbour, Limelight, Short & Mid-length en RTM. Het programma van IFFR Talks en Art Directions, IFFR's multidisciplinaire filmsectie wordt in de tweede week van januari bekendgemaakt.

De voorverkoop van IFFR 2023 begint op vrijdag 20 januari 2023 om 20:00 uur online. Op donderdag 19 januari 2023 om 20:00 uur start de voorverkoop voor Tiger Members, Tiger Members Supreme en Tiger Members Under-23. VPRO-leden en hun gasten kunnen nu al kaarten kopen voor exclusieve vertoningen van een selectie films.

Geaccrediteerde pers- en industriegasten, evenals partners en sponsoren kunnen kaarten reserveren vanaf donderdag 19 januari om 12:00 uur. De deadline voor het aanvragen van accreditatie voor pers- en industrie is vrijdag 23 december.

Klik hier voor de stills 

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL