Header Press 2023.jpg
 • jpg

PERSBERICHT

52e International Film Festival Rotterdam

25 januari – 5 februari 2023

Rotterdam, 8 december 2022

Competitiejury's en eerste titels Short & Mid-length-programma IFFR 2023 bekend

Nieuw Focus-programma over India onderzoekt de sociaal-politieke ontwikkelingen in het land

Nu de 52e editie van International Film Festival Rotterdam (IFFR) nadert, krijgt het festival steeds meer vorm. Zo zijn de jury's van zowel de Tiger Competition als de Ammodo Tiger Short Competition compleet. De veelgeroemde Amerikaanse producent Christine Vachon en Filipijnse filmmaker Lav Diaz maken deel uit van de jury voor de Tiger Competition. Filmmaker Stanya Kahn, die met haar films wordt uitgelicht in het Focus-programma, is jurylid van de Ammodo Tiger Short Competition. Daarnaast worden de eerste titels van de Short & Mid-length sectie aangekondigd, naast een focusprogramma dat reflecteert op de sociaal-politieke ontwikkelingen van India in de afgelopen 30 jaar.

Festivaldirecteur Vanja Kaludjercic: "Met de lancering van onze nieuwe visuele campagne die onze thuisstad in volle glorie laat zien, komt de 52e editie steeds dichterbij. Deze laatste aankondigingen zijn een voorproefje van de verdere verbreding en verdieping van ons programma. Van de ontdekkingen in het Short & Mid-length-filmprogramma tot de broodnodige duik in de ontwikkelingen van hedendaags India. Ons publiek wordt verrast met fantastische films die relevante en dringende kwesties onder de aandacht brengen."

Short & Mid-Length

Korte- en middellange films en experimentele films maken allemaal deel uit van het niet-competitieve Short & Mid-length-programma. 

De Finse filmmaakster Laura Rantanen reflecteert op wat er na onze dood gebeurt met de boeken die we achterlaten in de weemoedige documentaire Goodbye Words. In Flower Rain presenteert de Chinese filmmaker Wei Gao een reis door de composities en kosmische poorten van bloemen en bladeren. De Oostenrijkse filmmaker Siegfried A. Fruhauf keert terug naar IFFR voor de wereldpremière van zijn nieuwste film Cave Painting, waarin grot-texturen vermengd raken met de materialiteit van film. Een avontuur voor de zintuigen dat primitiviteit en avant-garde met elkaar verbindt.

De in Amsterdam gevestigde Argentijnse filmmaker Sebastian Diaz Morales presenteert de wereldpremière van de middellange film Smashing Monuments. In deze film gaan leden van het Indonesische kunstcollectief ruangrupa in gesprek met stadsbeelden. Zijn films en installaties zijn al sinds 2002 op IFFR te zien en worden over de hele wereld vertoond onder meer in het Centre Pompidou in Parijs en Tate Modern in Londen.

Bekijk hier de eerste selecties van de Short & Mid-length line-up.

IFFR PR@ (4).jpg
 • jpg

Met de klok mee, stills uit: Goodbye Words, Flower RainSmashing MonumentsCave Painting

Focus: The Shape of Things to Come?

IFFR presenteert een programma met documentaire en fictieve verhalen waarin de sociaal-politieke ontwikkeling van India in de afgelopen 30 jaar wordt onderzocht, met aandacht voor het institutionele succes van rechtse hindoe-nationalistische groeperingen en de vervolging van andersdenkenden. 

Het programma gaat terug naar Sanjiv Shahs muzikale politieke satire Love In The Time Of Malaria uit 1992 en de wereldpremière van Which Colour? van Shahrukhkhan Chavada. De documentaire Lords of Lockdown van Mihir Fadnavis gaat over de eerste vier maanden van de lockdown in Mumbai tijdens de pandemie in 2020. De film is voor het eerst te zien in Europa.

Bekijk hier de eerste titels in Focus: The Shape of Things to Come? 

Jury's voor de competitie

De jury voor de Tiger Competitie bestaat uit filmmaker Lav Diaz, producent en directeur van het Udine Far East Film Festival, Sabrina Baracetti, filmcriticus Alonso Díaz de la Vega en actrice en filmmaker Anisia Uzeyman (Neptune Frost, IFFR 2022). De gevierde indie-producent Christine Vachon (Safe, IFFR 1996; Boys Don't Cry, IFFR 2000; The World to Come, IFFR 2021) maakt de line-up compleet. Samen kiezen zij de winnaars van de Tiger Award, ter waarde van €40.000, en de Special Jury Awards, ter waarde van €10.000.

De jury van de Ammodo Tiger Short Competition bestaat uit schrijver, programmeur en organisator Simone Zeefuik, programmeur, kunstcurator, en schrijver Herb Shellenberger, en film- en videokunstenaar Stanya Kahn. Kahn's werk is overigens ook te zien in een Focus-programma op IFFR 2023. De jury bepaalt welke drie titels de Ammodo Tiger Short Awards ontvangen, elk ter waarde van €5.000.

De lineups voor beide competities, evenals de Big Screen Competition, worden bekendgemaakt tijdens de online IFFR 2023-persconferentie op maandag 19 december om 11.00 uur.

Screenshot 2022-12-07 at 15.34.32.png
 • png

Tiger Competition Jury, van links naar rechts: Lav Diaz, Sabrina Baracetti, Alonso Díaz de la Vega (photo credit: Javier Azuara), Anisia Uzeyman, Christine Vachon.

Nieuwe bevestigingen

Het festival kondigt nieuwe titels aan in het grootste en breedste programma, Harbour, waaronder de internationale première van het openhartige portret van de Australische documentairemaker Sari Braithwaite over een neurodiverse familie in Because We Have Each Other.

Júlio Bressane, pionier van de Braziliaanse filmwereld, keert terug naar IFFR als deel van het Harbour-programma voor de wereldpremière van The Long Voyage of the Yellow Bus, een film die hij maakte samen met Rodrigo Lima.  IFFR eerde Bressane in 2020 met een van de eerste uitgebreide retrospectieven over zijn werk buiten Brazilië. 

De laatste bevestiging in het Limelight-programma is de wereldpremière van Wir sind dann wohl die Angehörigen – Hans-Christian Schmids film over de ontvoering van miljonair Jan Philipp Reemtsma in 1996. 

In het Bright Future-programma presenteert de Peruaanse filmmaker Felipe Esparza Pérez de wereldpremière van het delicate Cielo abierto.

5c148c98-ffe1-b8b4-95f4-eab8c7f9f5d7.jpg
 • jpg

Met de klok mee, stills uit: Because We Have Each OtherThe Long Voyage of the Yellow Bus, Wir sind dann wohl die AngehörigenCielo Abierto.

Pers en industrie op IFFR 2023

De volledige line-up voor IFFR 2023, inclusief de Tiger, Big Screen en Ammodo Tiger Short Competities, wordt bekendgemaakt tijdens de online IFFR 2023 persconferentie op maandag 19 december om 11.00. Pers en industrie kunnen accreditaties aanvragen vóór 23 december. 

Ga naar accreditaties

Line-up

Laatste bevestiging Bright Future

 • Cielo abierto, Felipe Esparza Pérez, 2023, Peru, Frankrijk, wereldpremière

Harbour

Limelight

Focus: The Shape of the Things to Come?

 • All Was Good, Teresa Braggs, 2022, IndiaBajrangi Bhaijaan, Kabir Khan, 2015, India
 • Final Solution, Rakesh Sharma, 2004, IndiaFiraaq, Nandita Das, 2008, India
 • Follower, Harshad Nalawade, 2023, India, wereldpremière
 • Love In The Time Of Malaria, Sanjiv Shah, 1992, India
 • I Am Offended, Jaideep Varma, 2015, India
 • A Knock on the Door, Ranjan Palit, 2023, India, wereldpremière
 • Lords of Lockdown, Mihir Fadnavis, 2021, India, Europese première
 • The Men in the Tree, Lalit Vachani, 2002, India
 • Sameer, Dakxinumar Bajrange, 2017, India
 • The Kali of Emergency, Ashish Avikunthak, 2016, India, Duitsland
 • Which Colour?, Shahrukhkhan Chavada, 2023, India, wereldpremière 

Short & Mid-length

Klik hier voor alle film stills en hier voor het programma.

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL