25 enc red pic.png
 • png

PERSBERICHT

52e International Film Festival Rotterdam

25 januari – 5 februari 2023

Rotterdam, 24 november 2022

Lokale gastcuratoren en parels uit de filmgeschiedenis op IFFR 2023

Aankondiging van Cinema Regained-programma, RTM-curatoren en bevestiging eerste RTM-films

International Film Festival Rotterdam (IFFR) maakt de nieuwste filmtitels voor Cinema Regained bekend voor de 52e editie. Cinema Regained is een veelzijdig programma over filmerfgoed, met gerestaureerde klassiekers, documentaires over filmcultuur en archiefvondsten. Een van de films uit het programma is de wereldpremière van de documentaire van Mika Taanila en Sami van Ingen, de kleinzoon van Robert Flaherty. De eerste titels van het aan Rotterdam gewijde programma RTM, zijn ook bevestigd. Voor het eerst stellen drie lokale gastcuratoren het programma samen. 

Festivaldirecteur Vanja Kaludjercic: "Het is fantastisch en ontroerend om te zien hoe de verschillende onderdelen van het festival steeds meer vorm krijgen in lijn met onze huidige missie. Het Cinema Regained-programma is een gedurfde en onverschrokken verkenning van de wereldwijde filmgeschiedenis in al haar diversiteit. Op lokaal vlak, hebben we dit jaar voor het eerst drie Rotterdamse creatieven uitgenodigd om het RTM-programma samen te stellen. Via hun frisse blik, plus de expertise en netwerken die zij met zich meebrengen, versterken en verbreden we lokale samenwerkingen. Zo vieren we het unieke karakter van deze geweldige stad.”

Harbour

Het festivalprogramma dat de filmcultuur en -geschiedenis induikt presenteert een groot aantal vondsten op IFFR 2023. IFFR vertoont de complete filmografie van Rajendra Gour, Singapore's baanbrekende onafhankelijke filmmaker. De experimentele anti-oorlogsfilm Eyes (1967), het lyrische stadsportret Sunshine Singapore (1972) en zijn enige werk als scenarioschrijver voor de fictie film I Want to Live (1970; M. Amin). 

IFFR presenteert ook Santo contra los jinetes del terror (1970) van de Mexicaanse filmmaker René Cardonao. Dit monument uit de gemaskerde worstel-cinema werd onlangs digitaal gerestaureerd en bevat niet eerder vertoonde scènes. Ömer Kavur, een van Turkije's meest gevierde hedendaagse filmmakers, is het onderwerp van Fırat Özeler's documentaire Kavur. De film gaat op IFFR 2023 in wereldpremière en wordt begeleid met een vertoning van de pas ontdekte korte film van Kavur uit 1971, The Porter.

IFFR-bekende Mika Taanila en Sami van Ingen, de achterkleinzoon van documentaire grootmeester Robert Flaherty, komen dit jaar naar IFFR met de wereldpremière van Monica in the South Seas. Deze experimentele documentaire gaat over het streven van Monica Flaherty om geluid toe te voegen aan haar vaders film Moana uit 1926, meer dan een halve eeuw nadat de film is opgenomen. Het resultaat, Moana with Sound (1980) wordt ook vertoond.

Klik hier voor meer informatie over Cinema Regained.

3465bd69-593e-8d33-c92c-6a167fee7f82.jpg
 • jpg

Met de klok mee, stills uit: Eyes, KavurMonica in the South SeasSanto contra los jinetes del terror.

RTM

Het RTM-programma geeft een podium aan Rotterdamse films en talenten. Drie lokale creatieven hebben de vrijheid gekregen om de RTM-dag te programmeren op vrijdag 27 januari in LantarenVenster. Actrice en filmmaker Cheryl Ashruf ontwerper en digitaal landschapsarchitect Noémi Biró en acteur en creatief producent Nizar El Manouzi cureren dit jaar samen het programma.  

Na New Neapolis (IFFR 2020) keert Gyz La Rivière terug op het festival met de wereldpremière van Malin TV, een speculatieve film over hoe Chinese steden als Shanghai en Shenzhen ons kunnen inspireren om de Rotterdamse woningnood te lijf te gaan. Tot de eerste bevestigde shorts behoort Deeply, Madly; een verontrustend portret van een medewerker in een nachtwinkel van Helen Anna Flanagan. 

Diana Al-Halabi neemt ons van de Rotterdamse haven mee naar de haven van Beiroet in The Disaster Cannot Be Contained. In deze korte documentaire verweeft de filmmaker haar dromen met het trauma van de explosie in 2020. Filantropia is een energieke documentaire van Bouba Dola over het meeslepende en disruptieve performance collectief Grand Lodge. Het collectief, dat populaire straatcultuur samenbrengt met meer klassieke vormen van kunst, is een initiatief van de Rotterdamse theatermaker Tjon Rockon.

Het interdisciplinaire project Fantoomwijk van Ravi Sandberg gaat ook in wereldpremière op IFFR 2023. Deze korte film over de voormalige wijk van de filmmaker, de Tweebosbuurt in Rotterdam won de RTM Pitch voor 2022. Ravi kreeg deskundige begeleiding en € 20.000 euro van de gemeente Rotterdam om de film te realiseren.

Klik hier voor meer informatie over de RTM-gastcuratoren. De volledige line-up wordt bekendgemaakt tijdens de IFFR 2023-persconferentie op 19 december

d24e15be-0b70-6f71-ad3f-04db7e63c61e.jpg
 • jpg

IFFR 2023 RTM Curators

Nieuwe Harbour-filmtitels

Nieuwe titels zijn bevestigd voor het Harbour-programma, IFFR's grootste en breedste festivalprogramma. Family van Don Palathara's gaat in wereldpremière en is een genuanceerde en opmerkzame portret van een vrome christelijke gemeenschap in Kerala in Zuid-India. De Oekraïense filmmaker Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk presenteert de door EFA genomineerde film Pamfir, een film ondersteund door het Hubert Bals Fonds. Het surrealistische en eigenzinnige Convenience Story van de Japanse filmmaker Miki Satoshi beleeft tijdens het festival zijn Europese première. 

09ae5e35-b621-86e2-812a-a8c61b8fc061.jpg
 • jpg

Still uit de film Pamfir

Eerste filmtitels van Cinema Regained:

Eerste RTM-titles

 • Deeply, Madly, Helen Anna Flanagan, 2022, Nederland, wereldpremière (festival)
 • The Disaster Cannot Be Contained, Diana Al-Halabi, 2022, Nederland, Libanon, wereldpremière
 • Fantoomwijk, Ravi Sandberg, 2023, Nederland, wereldpremière 
 • Filantropia, Bouba Dola, 2023, Nederland, wereldpremière 
 • Fin. Finito. Infinito., Laurence Henriquez, 2022, Spanje, Nederland
 • Malin TV, Gyz La Rivière, 2023, Nederland, wereldpremière
 • Nani, Jeske Maas, 2022, Nederland

Volledige details en filmpagina's voor het RTM-programma worden de komende weken gepubliceerd.

Nieuwe Harbour-films:

 • Convenience Story, Miki Satoshi, 2022, Japan, Europese première
 • Family, Don Palathara, 2023, India, wereldpremière 
 • LOLA, Andrew Legge, 2022, Ierland, Verenigd Koninkrijk 
 • Pamfir, Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk, 2022, Oekraïne, Frankrijk, Polen, Chili
 • Unidentified, Jude Chun, 2022, Zuid-Korea, Europese première

Klik hier voor alle film stills en hier voor het programma.

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL