IFFR winnaar Louis Hartlooper Prijs 2022

Jury bekroond jubileumboek 25 Encounters tot Beste Film Publicatie 

Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) is benoemd tot winnaar van de Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie van 2022. Het filmfestival won de prijs voor het jubileumboek 25 Encounters, dat eerder dit jaar werd gepubliceerd. Dat werd donderdag 22 september bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking in het Louis Hartlooper Complex. De prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een persoon of organisatie die het afgelopen jaar met een publicatie een stimulerende bijdrage heeft geleverd aan het denken over cinema en aan de verdieping van de Nederlandse filmcultuur.

image0.jpeg
  • jpeg

Marjan van der Haar,  zakelijk directeur van IFFR, ontvangt de prijs uit handen van de jury.

Marjan van der Haar, zakelijk directeur van IFFR, ontving de prijs namens Vanja Kaludjercic uit handen van presentator Lex Veerkamp. De jury schreef: 

“Bij het maken van een boek als dit loop je het risico dat om niet kritisch te zijn [...] Natuurlijk zijn er anekdotes en terugblikken op de ontstaansgeschiedenis van het festival, maar de gesprekken worden open en eerlijk gevoerd, waarbij er ook ruimte is voor verhalen over de mindere kanten van intensieve samenwerkingen. De jury waardeert ook dat er geen voor de hand liggende duo's zijn gekozen, waardoor de gesprekken veelal inspireerden. Door ook technici, kunstenaars, journalisten en 'gewone' festivalgangers aan het woord te laten, ontstaan gesprekken die onze horizon verbreden en ons uitdagen om verder te kijken dan wat we al kennen. Door deze uitwisseling van uiteenlopende ideeën, roept het boek de sfeer op van het IFFR, waar mensen van over de hele wereld samenkomen en zich onderdompelen in de filmcultuur. Dat 25 Encounters dit gevoel zo overtuigend op papier weet over te brengen, maakt dit boek voor ons de terechte winnaar.” 

Louis Hartlooper Prijs

De Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Film Publicatie is dit jaar voor de 18de keer uitgereikt. De jury bestond dit jaar uit Katja Draaijer en Willemijn Cerutti (namens NAPA – Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie) Ronald Meij (namens NSC – Netherlands Society of Cinematographers)  Sander de Reg (namens Netwerk Scenarioschrijvers)Shariff Nasr  (namens DDG – Dutch Directors Guild). 

Over 25 Encounters

Eenenvijftig mensen uit de filmwereld – verwanten van IFFR – werden gevraagd in een verdiepend duogesprek hun licht te laten schijnen op cinema. Filmmakers en kunstenaars, journalisten, bezoekers, activisten, academici, voormalige IFFR-directeuren en cinefielen. De gesprekken die zij voerden vormen samen 25 Encounters. Het boek betreft een rijke verzameling aan dialogen over het verleden én de toekomst van het festival, over artistieke vrijheid in landen waar dat niet vanzelfsprekend is, over analoge en digitale cinema, en over waar IFFR voor staat.

Favicon for iffr.com 25 Encounters iffr.com

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL