Fantoomwijk Still RTM press release.jpg
  • jpg

Stil van de film Fantoomwijk

52ste International Film Festival Rotterdam

25 januari – 5 februari 2023

RTM Pitch-winnaar brengt voormalige volksbuurt tot leven

Ravi Sandberg krijgt €20.000 om zijn interdisciplinaire filmproject Fantoomwijk te realiseren.

International Film Festival Rotterdam (IFFR) en de gemeente Rotterdam hebben een subsidie van €20.000 euro toegekend aan filmmaker Ravi Sandberg voor de productie van een korte film over zijn voormalige wijk, de Tweebosbuurt in Rotterdam. Het project wordt deskundig begeleid en zal tijdens IFFR 2023 in première gaan als onderdeel van RTM, het Rotterdamprogramma van het festival.

Vanja Kaludjercic, festivaldirecteur: "We zijn erg enthousiast om met RTM Pitch weer een nieuw project van een Rotterdamse filmmaker te ondersteunen. Ravi's project en het succes van de twee eerdere winnaars benadrukken de Rotterdamse creativiteit en daadkracht. Dankzij de steun van de gemeente kunnen we blijven investeren in deze geweldige stad als kweekvijver voor cultuur."

De sloop van de Tweebosbuurt werd na een lange strijd met buurtbewoners het epicentrum van het debat rond gentrificatie en sociale zuivering in Rotterdam. De situatie trok zelfs de aandacht van de VN toen rapporteurs in 2021 een brief schreven waarin zij de sloop van de wijk veroordeelden.

ravi_sandberg_profielfoto copy.jpg
  • jpg

Ravi Sandberg

Ravi Sandberg, filmmaker: "De wijk mag er nu uitzien als een spookstad, maar zij leeft nog steeds in de harten van de mensen die er, vaak decennialang, woonden en gedwongen werden om te vertrekken. Ik wil met deze film een monument maken voor deze wijk, die binnenkort volledig uit het fysieke geheugen van de stad zal zijn gewist."

De jury bestond uit de Rotterdamse filmmaker Shamira Raphaëla en twee IFFR-medewerkers Suze van Bohemen en Ronny Theeuwes. Zij zeiden: "Dit urgente project weerspiegelt Rotterdam als stad in voortdurende verandering, met een verhaal over een wijk die binnenkort niet meer zal bestaan. We moedigen het team aan om de grenzen van de gekozen vorm op te zoeken en experiment niet uit de weg te gaan."

De subsidie van €20.000 euro wordt gefinancierd door de gemeente Rotterdam als onderdeel van haar film- en mediabeleid om de ontwikkeling van lokaal filmtalent te stimuleren. De winnaar van de eerste editie was Katarina Jazbec met de film You Can't Automate Me en in 2021 won de Rotterdamse Italiaanse kunstenaar Lavinia Xausa met So Loud the Sky Can Hear Us, die tijdens IFFR 2022 in première ging.

Lees hier meer over de RTM Pitch-winnaar

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL