51ste International Film Festival Rotterdam

26 januari – 6 februari 2022

Rotterdam, 18 January 2022

IFFR en vfonds lanceren Freedomline tijdens de 51ste editie

Het festival bedankt hoofdpartners en kondigt een nieuwe samenwerking aan met VanMoof.

International Film Festival Rotterdam (IFFR) organiseert dit jaar haar 51ste editie met een vernieuwend filmprogramma, verdiepende Talks, een divers online festivalpubliek en een podium voor opkomende en gevestigde filmmakers, waarbij de steun van onze hoofdpartners cruciaal is. Hun structurele betrokkenheid maakt dat IFFR, in haar grootte en ambities, ieder jaar mogelijk gemaakt wordt. Ook voor de komende festivaleditie, die 26 januari 2022 online van start gaat, zijn onze hoofdpartners Fonds 21, Stichting Droom & Daad, vfonds, deVolkskrant en de VriendenLoterij van wezenlijk belang. Ook partner Ammodo heeft een grote rol als aanjager van korte en middellange films met een eigen competitie. En voor het eerst dit jaar gaat IFFR een nieuwe samenwerking aan met het innovatieve e-bike merk VanMoof. 

vfonds

Al sinds 2018 is vfonds hoofdpartner van IFFR. Het festival zet met vfonds het belang van vrijheid van meningsuiting en democratie op de kaart en jaagt middels de kracht van cinema het maatschappelijke debat aan. Om ons partnerschap te vieren presenteren we deze editie de Freedomline: een selectie uit het programma geïnspireerd op gedeelde waarden van IFFR en vfonds. Zakelijk directeur van IFFR Marjan van der Haar: “IFFR en vfonds belichten middels de Freedomline thema’s die de kennis en dialoog vergroten over oorlog en conflict, vrede en democratie, en vrijheid van meningsuiting. Deze ondersteuning sterkt IFFR in haar missie om onafhankelijke wereldcinema een groot podium te geven.” Freedomline is een gecureerd programma bestaande uit drie films van vrouwelijke makers en een bijbehorende Big Talk. 

Freda_Film_Still_1.jpg
  • jpg

Still uit Freda van Gessica Généus

In Freedomline presenteren we Freda van Gessica Généus waarin een Haïtiaanse antropologiestudent twijfelt of ze moet blijven of juist vluchten voor het toenemende geweld in haar geboorteland. Noche de Fuego van Tatiana Huezo toont het hardvochtige realisme van hedendaags Mexico bezien vanuit de betoverende blik van drie meisjes. Als laatste vertonen we Mon Légionnaire van Rachel Lang. In dit ensembledrama zijn mannen op missie in Mali, hun vrouwen achterlatend in de gesloten legerbasis. In de Big Talk: Rachel Lang duiken we dieper in vraagstukken rond het vreemdelingenlegioen, een wereld die de filmmaker van dichtbij kent: zij werkte als officier in het Franse leger. 

Lees hier meer over onze samenwerking met vfonds.

Anatomy_of_Time_Film_Still_1.jpg
  • jpg

Still uit Anatomy of Time van Jakrawal Nilthamrong

VriendenLoterij

De VriendenLoterij (eerder BankGiro Loterij) treedt dit jaar weer op als partner en naamgever van een van de meest prestigieuze prijzen op het festival: de VriendenLoterij Publieksprijs. Deze prijs gaat naar de film die tijdens het festival door bezoekers het hoogst gewaardeerd wordt – door middel van stemkaarten die dit jaar ook online worden uitgedeeld. De eindscore bepaalt welke filmmaker de VriendenLoterij Publieksprijs (een waardecheque van €10.000) in ontvangst mag nemen. Tijdens IFFR 2021 in februari won Quo vadis, Aida? van Jasmila Žbanić de VriendenLoterij Publieksprijs, waarna deze in de prijzen viel bij de European Film Awards en werd genomineerd voor een Academy Award voor Beste Internationale Film. Ook is Quo vadis, Aida? momenteel beschikbaar op IFFR’s streaming platform Unleashed. Komende editie dingen 33 titels mee naar de toonaangevende award, die dit jaar uitgereikt zal worden op 6 februari tijdens de online Award Ceremony op de slotavond van het festival.

Lees hier meer over de VriendenLoterij Publieksprijs.

Nieuwe samenwerking met fietsenmerk VanMoof

Met trots kondigen wij een nieuw partnerschap aan met VanMoof. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij het van origine Amsterdamse merk dat de nieuwe generatie e-bikes ontwerpt, met verkooppunten wereldwijd. Komende editie vindt het IFFR programma volledig online plaats. Wel opereert het IFFR team vanuit de Doelen in Rotterdam, volledig in lijn met de maatregelen volgens het RIVM. VanMoof biedt voor deze crew hun elektrische fietsen aan, zodat zij zo snel en duurzaam mogelijk van A naar B komen. Houd onze social media in de gaten voor meer VanMoof tijdens het festival.

Lees hier meer over hoe IFFR werkt aan een duurzame toekomst. 

Ammodo

Nederlandse organisatie Ammodo stimuleert kunst en wetenschap. Met grensverleggende projecten binnen de beeldende kunst, podiumkunst en fundamentele wetenschap werken zij aan de zichtbaarheid van werk van excellente denkers en makers. Daarom is Ammodo sinds 2018 verbonden aan IFFR en geven zij hun naam aan de competitie voor short en mid-length films: de Ammodo Tiger Short Competition. Een professionele jury kiest ook komende editie drie winnaars die de Ammodo Tiger Short Award en een geldprijs van €5.000 krijgen uitgereikt. Festivaldirecteur Vanja Kaludjercic: “De competitiefilms en de filmmakers die ons hun premières toevertrouwden krijgen een podium in het programma dat toegankelijk is voor geaccrediteerde Press & Industry wereldwijd. Later in het jaar, zodra bioscopen weer open mogen, tonen we de competitiefilms op het grote doek aan het publiek.”

Afbeelding1.png
  • png

Hoofdpartners IFFR

IFFR kan sinds jaar en dag rekenen op de trouwe steun van onze hoofdpartners: Fonds 21, Stichting Droom & Daad, vfonds, VriendenLoterij en de Volkskrant. Wij bedanken hen voor de toegewijde samenwerking met het festival, die ook IFFR 2022 mogelijk maakt. 

Bekijk hier een overzicht van alle partners van IFFR. 

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL