51st International Film Festival Rotterdam

26 januari – 6 februari 2022

Rotterdam, 7 January 2022

IFFR onthult competities en online filmprogramma 51ste editie

Selecties Tiger Competition, Big Screen Competition, Ammodo Tiger Short Competition beschikbaar voor pers en filmprofessionals, Big Talks onthuld

Vandaag maakte International Film Festival Rotterdam (IFFR) tijdens een persconferentie de 14 films bekend die zijn geselecteerd voor de Tiger Competition. Ook de selecties van de Big Screen Competition en de Ammodo Tiger Short Competition zijn bekend. Deze films worden online beschikbaar gesteld voor de pers en filmindustrie. Daarnaast onthulde het festival de films die van 26 januari tot en met 6 februari 2022 voor het Nederlands publiek via IFFR.com online beschikbaar zijn: films uit de programmaonderdelen Harbour, Limelight, Bright Future, Cinema Regained. Ook werden openingsfilm Please Baby Please van Amanda Kramer en Big Talks met Amanda Kramer, Mathieu Amalric en Robby Müller Award-winnaar Sayombhu Mukdeeprom aangekondigd.

Festivaldirecteur Vanja Kaludjercic: “De aankondiging van het volledige festivalprogramma is elk jaar een opwindend moment en dit jaar is dat niet anders, ook na de moeilijke beslissing om het festival alleen online door te laten gaan. Op onze website presenteren we een mooie selectie films voor publiek in Nederland. Tegelijk zorgen we dat de competitiefilms en de filmmakers die ons hun premières toevertrouwden een podium krijgen in het programma dat toegankelijk is voor geaccrediteerde Press & Industry wereldwijd. Later in het jaar, zodra bioscopen weer open mogen, tonen we de competitiefilms op het grote doek aan het publiek.”

De volledige selectie 2022 voor Press & Industry staat nu online. Klik hier om te browsen.

Tiger Competition gif.gif
 • gif

Stills van de Tiger Competition selectie

Tiger Competition

De Tiger Competition is IFFR’s podium voor opkomend filmtalent. Dit jaar dingen 14 geselecteerde titels mee naar drie prijzen: de Tiger Award ter waarde van €40.000 en twee Special Jury Awards, elk ter waarde van €10.000. De Tiger Jury bestaat uit Zsuzsi Bánkuti, Gust Van den Berghe, Tatiana Leite, Thekla Reuten en Farid Tabarki.

Selectie Tiger Competition 2022

 • Achrome, Maria Ignatenko, 2022, Rusland
 • A criança, Marguerite de Hillerin/Félix Dutilloy-Liégeois, 2022, Portugal
 • EAMI, Paz Encina, 2022, Paraguay/Duitsland/Argentinië/Nederland/Frankrijk/Verenigde Staten
 • Malintzin 17, Mara Polgovsky/Eugenio Polgovsky, 2022, Mexico
 • Met mes, Sam de Jong, 2022, Nederland
 • Yamabuki, Yamasaki Juichiro, 2022, Japan/Frankrijk

De selectie van de Tiger Competition 2022 staat nu online. Klik hier om te browsen.

Big Screen Competition3.gif
 • gif

Stills van de Big Screen Competition selectie

Big Screen Competition

De Big Screen Competition biedt een brede kijk op cinema en slaat een brug tussen populaire, klassieke en arthousefilm. Dit jaar zijn 9 films geselecteerd. IFFR vraagt een publieksjury om hieruit de winnaar van de VPRO Big Screen Award te kiezen. De winnende film krijgt gegarandeerd een bioscooprelease in Nederland en wordt uitgezonden op televisie door VPRO en NPO. Aan de prijs zit ook een geldbedrag van €30.000 verbonden dat in gelijke delen wordt verdeeld tussen de regisseur en de distributeur van de film.

Selectie Big Screen Competition 2022

 • Assault, Adilkhan Yerzhanov, 2022, Kazachstan/Rusland
 • Broadway, Christos Massalas, 2022, Griekenland/Frankrijk/Roemenië
 • CE2, Jacques Doillon, 2021, Frankrijk

De selectie van de Big Screen Competition 2022 staat nu online. Klik hier om te browsen.

Ammodo Tiger Short Competition1.gif
 • gif

Stills van de Ammodo Tiger Short Competition selectie

Ammodo Tiger Short Competition

FFR heeft 16 films aangekondigd die geselecteerd zijn voor de Ammodo Tiger Short Competition. De jury bestaat uit Tim Leyendekker, Nduka Mntambo en Rieke Vos. Zij kiezen de winnaars van drie gelijkwaardige Ammodo Tiger Short Awards, elk ter waarde van €5.000.

Selectie Ammodo Tiger Short Competition 2022

 • Constant, Sasha Litvintseva/Beny Wagner, 2022, Duitsland/Verenigd Koninkrijk
 • Dawn, Leonor Noivo, 2021, Portugal
 • Nazarbazi, Maryam Tafakory, 2022, Iran/Verenigd Koninkrijk
 • Songs for living, Korakrit Arunanondchai/Alex Gvojic, 2022, Verenigde Staten/Thailand
 • urban solutions, Arne Hector/Luciana Mazeto/Vinícius Lopes/Minze Tummescheit, 2022, Duitsland/Brazilië

De selectie van de Ammodo Tiger Short Competition 2022 staat nu online. Klik hier om te browsen.

Please_Baby_Please_Film_Still_1_crop_2.jpg
 • jpg

Openings film: Please Baby Please van Amanda Kramer

IFFR 2022: selectie voor publiek

Vanwege zorgen rond corona en de lockdown in Nederland heeft IFFR besloten de 51ste editie van het festival in afgeslankte vorm online te laten plaatsvinden. Publiek in Nederland heeft tijdens IFFR 2022 online toegang tot 52 films uit de programmaonderdelen Harbour, Bright Future, Cinema Regained, Focus: Amanda Kramer en RTM. De films zijn van donderdag 27 januari tot en met zondag 6 februari on demand beschikbaar. De wereldpremière van Please Baby Please van Amanda Kramer opent op 26 januari samen met de korte film Stranger Than Rotterdam with Sara Driver van Lewie en Noah Kloster het festival met een online Opening Night vertoning om 20.00.

IFFR 2022 Selectie staat nu online. Klik hier om te browsen.

Press & Industry-selectie 2022 

IFFR geeft geaccrediteerde pers en filmprofessionals internationaal via Festival Scope Pro toegang tot de Press & Industry-selectie 2022. De selectie bevat onder meer alle films uit de Tiger Competition, de Big Screen Competition en de Ammodo Tiger Short Competition. Daarnaast zijn er meer dan 200 films beschikbaar uit de programmaonderdelen Harbour, Bright Future, Limelight, Cinema Regained, Short & Mid-length Film en RTM. 

De IFFR Pro-evenementen CineMart en Rotterdam Lab vinden ook online plaats. De IFFR Awards Ceremony vindt plaats op 2 februari, waarbij zowel de prijzen van de festivalcompetities als de IFFR Pro Awards worden uitgereikt.

De volledige selectie 2022 voor Press & Industry staat nu online. Klik hier om te browsen.

Big Talks

Het programma IFFR Talks is wereldwijd toegankelijk op IFFR.com, met onder andere Big Talks met de Amerikaanse filmmaker, artiest en schrijver Amanda Kramer, de Franse acteur en regisseur Mathieu Amalric en de Thaise cinematograaf en winnaar van de Robby Müller Award Sayombhu Mukdeeprom.

Het programma van IFFR Talks staat nu online. Klik hier om te browsen.

25 Encounters

IFFR presenteert 25 Encounters, een tweedelig programma ter gelegenheid van de 50ste editie van het festival en een viering van cinema in de breedste zin. Het programma bestaat uit 25 gesprekken tussen filmmakers en filmfanaten waarin zij reflecteren op het verleden, het heden en de toekomst van filmfestivals en IFFR. Deze 25 ontmoetingen worden in een publicatie vereeuwigd. Aanvullend kiezen de deelnemers samen 25 films die op IFFR Unleashed worden vertoond. Deze films komen in drie batches online, te beginnen op 6 februari, de laatste dag van IFFR 2022.

Kaartverkoop en meer

De kaartverkoop voor IFFR 2022 opent op 21 januari 2022. Op IFFR.com staat praktische informatie over hoe je kaarten koopt en hoe je films kunt kijken.

Klik hier voor de film stills.

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL