Along_the_Way_Film_Still_1_BALDR_Film_photo_Ton_Peters.jpg
  • jpg

Along the way van Mijke de Jong 

51st International Film Festival Rotterdam

26 januari – 6 februari 2022

Rotterdam, 15 December 2021

IFFR onthult openingsfilm voor fysieke 51ste editie

Along the Way opent festivalprogramma vol filmvertoningen, performances en installaties – van 26 tot en met 6 februari in Rotterdam

International Film Festival Rotterdam (IFFR) maakt met trots bekend dat de fysieke 51ste editie van het festival op 26 januari van start gaat met de première van Along the Way van Mijke de Jong. IFFR nodigt publiek, pers en filmprofessionals uit om tussen 26 januari en 6 februari naar Rotterdam te komen voor filmvertoningen, performances, installaties en meer, waarbij de dan geldende coronamaatregelen vanzelfsprekend in acht worden genomen.

Festivaldirecteur Vanja Kaludjercic: “Mijke de Jong is een bekend gezicht met een lange en rijke IFFR-historie – in 1990 was ze al bij ons te zien. Het is een eer om haar weer te mogen verwelkomen en IFFR te openen met haar aangrijpende en actuele film. Dankzij de toewijding van ons team en de steun van onze partners hebben we ons festival opnieuw weten aan te passen aan de coronamaatregelen. We kunnen gelukkig bevestigen dat het festival in fysieke vorm doorgaat. Dat stelt ons in staat om een fraai podium te bieden aan de fenomenale filmmakers die ons toevertrouwen met hun films.” 

Openingsfilm

De gelauwerde Nederlandse filmmaker Mijke de Jong keert terug naar Rotterdam om IFFR 2022 feestelijk te openen met de wereldpremière van haar twaalfde film: Along the Way. Dit aangrijpende maar onsentimentele drama is gebaseerd op het verhaal van de dappere jonge Afghaanse tweelingzussen Nahid en Malihe die De Jong ontmoette toen ze als vrijwilliger op het vluchtelingenkamp Moria werkte op het Griekse eiland Lesbos.

Pers

Journalisten zijn welkom om het festival op locatie te beleven. Registreren voor persaccreditatie kan tot 10 januari. Naast het bezoeken van filmvertoningen, performances en installaties kunnen journalisten gebruik maken van de diensten van de Press Desk. Daar kunnen ze terecht voor interviewverzoeken en Press & Industry-vertoningen. Meer informatie over het aangepaste festivalformat en het coronabeleid van het festival is hier te vinden.

Filmprofessionals

Gasten uit de filmindustrie zijn welkom op IFFR 2022. CineMart en Rotterdam Lab vinden online plaats, maar IFFR Pro biedt nog steeds allerlei diensten voor filmprofessionals en journalisten die het festival fysiek bezoeken. De Pro Hub geldt zoals elk jaar als de plek waar professionals elkaar ontmoeten in panels en rondetafelgesprekken en waar geselecteerde filmmakers terechtkunnen voor persoonlijke ondersteuning. 

IFFR 2022

Het programma van IFFR 2022 bevat voorpremières in Limelight, een brede blik op hedendaagse cinema in Harbour en werk van opkomend jong filmtalent in Bright Future. Het programma Art Directions presenteert een in opdracht van IFFR gemaakte installatie van Steve McQueen, twee performances en een vertoning van de laatste lange film van Qiu Jiongjiong. In drie focusprogramma’s wordt ingezoomd op het werk van Amanda Kramer, Qiu Jiongjiong en Yuasa Masaaki. Cinema Regained toont gerestaureerde klassiekers en bespiegelingen op de filmhistorie, en de selectie Short & Mid-length Film presenteert een divers aanbod van films korter dan 63 minuten.

Het volledige programma van IFFR 2022 – inclusief de selecties van de Tiger Competition, de Big Screen Competition en de Ammodo Tiger Short Competition – wordt tijdens onze persconferentie op vrijdag 7 januari bekendgemaakt. De kaartverkoop begint op 21 januari 2022. 

Het festival blijft uiteraard prioriteit geven aan de gezondheid en veiligheid van bezoekers en houdt zich aan de richtlijnen van het RIVM. Momenteel betekent dat anderhalve meter afstand houden tot anderen en de sluiting van bioscopen in de avonduren. Tijdens het festival houdt IFFR alle bezoekers vanzelfsprekend aan de dan geldende regels.

Klik hier voor de film stills.

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL