Night_Is_Short_Walk_On_Girl_Film_Still_1.jpg
  • jpg

Night Is Short, Walk On Girl van Yuasa Masaaki 

51st International Film Festival Rotterdam26 januari – 6 februari 2022

Rotterdam, 8 December 2021

Amanda Kramer, Qiu Jiongjiong en Yuasa Masaaki op IFFR 2022

Ook bekendgemaakt: korte en middellange films en de winnaar van de Robby Müller Award

International Film Festival Rotterdam (IFFR) presenteert tijdens de 51ste editie drie focusprogramma’s gewijd aan de gevierde filmmakers Amanda Kramer, Qiu Jiongjiong en Yuasa Masaaki. Het festival maakt ook het Short & Mid-length-programma bekend, met daarin twee Short Profiles: van visueel kunstenaar Stanya Kahn en van tooth, een kunstenaar uit de Bay Area van Californië. Daarnaast onthult IFFR de visionaire Thaise cinematograaf Sayombhu Mukdeeprom als winnaar van de derde Robby Müller Award. Ook de jury voor de Ammodo Tiger Short Competition is bekend.

IFFR 2022 vindt plaats in Rotterdam van 26 januari tot en met 6 februari. Uiteraard heeft het festival de gezondheid en veiligheid van de bezoekers als prioriteit en volgt het de richtlijnen van het RIVM

Festivaldirecteur Vanja Kaludjercic: “We volgen de ontwikkelingen nauwkeurig en anticiperen nu al op het feit dat de coronamaatregelen invloed zullen hebben op hoe IFFR 2022 vorm krijgt. Tijdens onze persconferentie op vrijdag 7 januari delen we meer over hoe we ons festival aanpassen aan de omstandigheden. We kunnen nu al bevestigen dat CineMart en Rotterdam Lab, die deel uitmaken van de IFFR Pro Days, online plaatsvinden. Ondanks de voortdurende uitdagingen blijven we werken aan een opwindend programma voor alle filmliefhebbers.”

Filmmakers in focus

IFFR 2022 presenteert drie retrospectieven ter ere van eigenzinnige filmmakers wier oeuvres de wereldwijde cinema voorgoed hebben veranderd. In het programma Focus: Amanda Kramer zijn acht filmwerken te zien van deze Amerikaanse filmmaker, artiest en schrijver die bekendstaat om haar wilde visuele stijl en gedurfde performances die worstelen met de onwerkelijkheid van het leven. IFFR presenteert twee van haar wereldpremières. In Please Baby Please, met sterren als Andrea Riseborough, Harry Melling en Demi Moore, ondergaat een keurig vrijzinnig echtpaar een seksueel ontwaken na kennismaking met een bende woeste gangsters. In Give Me Pity! geeft een jonge performer de show van haar leven in een VHS-achtige tv-special annex discodroom.

  • Bark, Amanda Kramer, 2016, Verenigde Staten
  • Give Me Pity!, Amanda Kramer, 2022, Verenigde Staten, wereldpremière
  • Intervene, Amanda Kramer, 2018, Verenigde Staten, Europese première
  • Ladyworld, Amanda Kramer, 2018, Verenigde Staten
  • Paris Window, Amanda Kramer, 2018, Verenigde Staten, Europese première
  • Requests, Amanda Kramer, 2017, Verenigde Staten, internationale première
  • Sin Ultra, Amanda Kramer, 2019, Verenigde Staten

Ladyworld_Film_Still_1_crop_2.jpg
  • jpg
Give_Me_Pity_Film_Still_1_crop_1.jpg
  • jpg

Links: Ladyworld, rechts: Give Me Pity!

Focus: Qiu Jiongjiong zet de spotlights op een van de innovatiefste kunstenaars en filmmakers van China met een reeks films en een tentoonstelling. Intieme herinneringen en nationale geschiedenis weerklinken in Qiu’s barokke kunststukken van muziek en design. Zes films uit zijn oeuvre worden getoond, inclusief zijn laatste meesterwerk A New Old Play. Dit overzicht van het China tussen 1930 en 1980 bezien vanuit het semi-fictieve leven van een operaster uit Sichuan won de Special Jury Prize op de 74ste editie van Locarno. De film is tot stand gekomen met een bijdrage van het Hubert Bals Fonds van IFFR. Het filmprogramma wordt aangevuld met de tentoonstelling Qiu Jiongjiong: A Play with Paintings, Drawings and Manuscripts dat aandacht schenkt aan de verschillende fases van Qiu’s creatieve proces voor A New Old Play

  • Madame, Qiu Jiongjiong, 2010, China, Europese première

A_New_Old_Play_Film_Still_1.jpg
  • jpg

A New Old Play

Focus: Yuasa Masaaki presenteert een selectie films en series van deze gelauwerde Japanse animator en filmmaker. Naast een aantal van zijn karakteristiek onstuimige werken in vrije vorm toont IFFR 2022 ook Yuasa’s betoverende sprookje Ride Your Wave en zijn laatste werk INU-OH, een anime-rockopera over vriendschap en de kracht van oprechte kunst die in 2021 op het filmfestival van Venetië in première ging.

  • INU-OH, Yuasa Masaaki, 2021, Japan/China

Lees hier meer over de focusprogramma’s.

Robby Müller Award naar Sayombhu Mukdeeprom

De Thaise cinematograaf Sayombhu Mukdeeprom zal tijdens IFFR 2022 de derde Robby Müller Award in ontvangst nemen. Deze prijs is opgericht in samenwerking met de Netherlands Society of Cinematographers (NSC) en Andrea Müller-Schirmer (Robby Müllers echtgenote) en eert elk jaar een uitzonderlijke ‘beeldmaker’. Mukdeeprom wordt geprezen om zijn samenwerkingen met Apichatpong Weerasethakul, wiens meest recente film Memoria op IFFR te zien zal zijn. Hij werkte ook samen met andere internationaal gevierde makers zoals Miguel Gomes (Arabian Nights) en Luca Guadagnino (Call Me by Your Name). 

Short & Mid-length op IFFR

Het programma Short & Mid-length Film biedt een unieke staalkaart van films onder de 63 minuten, onderverdeeld in de secties Artists’ Moving Image, Stories en Mid-Length. In Artists’ Moving Image is onder meer de wereldpremière te zien van The Worm van de Britse kunstenaar Ed Atkins. Stories presenteert onder andere What Dying Feels Like van de Zweedse filmmaker Philip Ullman. Onder de bevestigde films in het programma Mid-length zijn onder meer de wereldpremières van Spiegl van de Nederlandse filmmaker Vita Soul Wilmering en How to Improve the World van de Vietnamese filmmaker Nguyen Trinh Thi.

PR3 Photo Collage.png
  • png

Met de klok mee: The Worm, How to Improve the World, What Dying Feels Like, Spiegl

De selectie omvat ook twee Short Profiles gewijd aan Stanya Kahn en tooth. In Short Profile: Stanya Kahn worden zes werken vertoond van deze gerenommeerde Amerikaanse interdisciplinaire kunstenaar en voormalig Guggenheim Fellow (2012), waaronder So Low You Can’t Get Over It uit 2021, waarin de ons omringende onzekerheid wordt uitgebeeld door bewegende schilderijen. Short Profile: tooth presenteert een kunstenaar die niet weg te denken is uit de experimentele kunstscene van San Francisco en wiens werk nog maar nauwelijks buiten de Bay Area gezien is geweest. Het werk van tooth valt te omschrijven als performatieve ‘extended cinema’ met meerdere projectoren en live muziekbegeleiding. IFFR toont daarvan een aantal zeldzame voorbeelden, waaronder twee werken uit 2021: katabasis en het performancewerk in 2x16mm infinite column.

Lees hier meer over de selectie van Short & Mid-length Film.

Jury Ammodo Tiger Short Competition

 IFFR maakt de jury bekend van de Ammodo Tiger Short Competition. Deze zal bestaan uit de in Londen werkende criticus Erika Balsom, videokunstenaar Stanya Kahn en de filmmaker, kunstenaar en hoofd van het masterprogramma van de Nederlandse Filmacademie Nduka Mntambo. De jury kiest de winnaars van de drie gelijkwaardige Ammodo Tiger Short Awards, elk ter waarde van €5.000.

IFFR 2022

De IFFR Pro Days-evenementen CineMart en Rotterdam Lab zullen online plaatsvinden. Hierover wordt meer bekendgemaakt op 16 december. Bij die bekendmaking wordt ook meer uitgelegd over de services en accreditaties voor filmindustriegasten op IFFR 2022 en wordt de complete CineMart-selectie onthuld. Het volledige programma van IFFR 2022 wordt aangekondigd tijdens de persconferentie, die nu gepland staat op 7 januari 2022.

Klik hier voor de film stills

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL