download.jpeg
  • jpeg

50ste International Film Festival Rotterdam1 – 7 februari | 2 – 6 juni 2021

Rotterdam, 3 November 2021

Filmliefhebbers weer welkom op 51ste editie IFFR

Eerste films bevestigd voor IFFR 2022, waar publiek, filmmakers, professionals en journalisten weer samenkomen

International Film Festival Rotterdam (IFFR) heeft de eerste films onthuld die te zien zijn op de 51ste editie van het festival, dat plaatsvindt van 26 januari t/m 6 februari 2022 in Rotterdam. IFFR 2022 wordt een fysiek evenement met een vol programma waar publiek, filmmakers, filmprofessionals en journalisten elkaar weer als vanouds kunnen ontmoeten. IFFR-veteranen Apichatpong Weerasethakul en Tan Chui Mui keren terug naar het festival en er zijn wereldpremières van de featurefilmdebuten van Alberto De Michele en David Easteal. Ook is er meer bekend over de IFFR Pro Days.

Festivaldirecteur Vanja Kaludjercic: “We zijn enorm verheugd om de terugkeer van de filmgemeenschap in Rotterdam aan te kondigen. Deze festivaleditie is voor ons een kans om de vorig jaar vernieuwde programmastructuur in volle glorie te laten zien, maar nog belangrijker: om eindelijk weer de gezamenlijke cinema-ervaring te vieren. Het programma dat we nu voorbereiden zal de langverwachte terugkeer naar de bioscopen en andere locaties in Rotterdam eer aandoen, met spannende debuten en comebacks van vermaarde filmmakers. Onze eerste filmaankondigingen geven een mooi voorproefje van deze mix aan feature films. De fysieke rentree van IFFR staat op stapel, maar we zijn altijd klaar om ons aan te passen aan nieuwe omstandigheden.”

Limelight 

In het Limelight-programma, waar voorpremières en de hoogtepunten van het jaar zijn ondergebracht, is dit jaar de door het Hubert Bals Fonds gesteunde film Memoria te zien van de Thaise filmmaker en graag geziene IFFR-gast Apichatpong Weerasethakul. Deze film won dit jaar de Juryprijs op het filmfestival van Cannes. Andere bevestigde films van filmmakers die eerder op IFFR te zien waren zijn Drive My Car van de Japanse filmmaker Hamaguchi Ryūsuke, Vortex van de Frans-Argentijnse filmmaker Gaspar Noé, Ali & Ava van de Britse filmmaker Clio Barnard en The Worst Person in the World van de Noorse filmmaker Joachim Trier. Voor laatstgenoemde film won Renate Reinsve in Cannes de prijs voor beste actrice. Ook bevestigd in Limelight: Freaks Out van de Italiaanse filmmaker Gabriele Mainetti en de Venice Gouden Leeuw-winnaar L'événement van de Franse filmmaker Audrey Diwan.

download.png
  • png

Met de klok mee: Drive My Car, Memoria, Ali & Ava, Vortex 

Harbour

In het IFFR-programma Harbour, het festivals breedste aanbod van hedendaagse cinema, zien we onder meer de terugkeer van Fabrizio Ferraro met de wereldpremière van zijn drama I morti rimangono con la bocca aperta, dat zich afspeelt in de Apennijnen anno 1944. De Maleisische Tiger Award-winnaar Tan Chui Mui laat haar vechtkunst zien in haar nieuwe film Barbarian Invasion. De Braziliaanse regisseur Anita Rocha da Silveira is geselecteerd met Medusa, een voormalig CineMart-project dat dit jaar op het San Sebastián International Film Festival de Sebastiane Latino-prijs won voor beste representatie van seksuele- en genderdiversiteit. Daarnaast is de Russische Lado Kvataniya geselecteerd met The Execution, een film over een serial killer, en de Jordaanse Bassel Ghandour met zijn debuut The Alleys.

download (1).jpeg
  • jpeg
download (2).jpeg
  • jpeg

Links: The Alleys, rechts: Barbarian Invasion

Bright Future

Ook de eerste films van Bright Future zijn bekend, het programma voor jong en opkomend filmtalent. De Nederlandse-Italiaanse Alberto De Michele was ooit geselecteerd voor de Tiger Short Competition en maakt nu zijn featurefilmdebuut met de wereldpremière van The Last Ride of the Wolves, een heistdrama geïnspireerd op het leven van zijn vader. De Spaanse regisseur Julián Génisson presenteert de wereldpremière van zijn opmerkelijk vrolijke Inmotep en de Australische regisseur David Easteal presenteert de wereldpremière van zijn debuutfilm The Plains, een film die de dagelijkse autorit volgt van forenzen uit de buitenwijken van Melbourne. De Deense filmmaker Tea Lindeburg is geselecteerd met haar negentiende-eeuwse drama As in Heaven, waarmee ze in San Sebastián een Zilveren Schelp voor beste regisseur won.

download (3).jpeg
  • jpeg

As in Heaven

IFFR Pro Days

Filmprofessionals zijn welkom in de Doelen in Rotterdam voor de IFFR Pro Days, die plaatsvinden van 30 januari t/m 2 februari. De Pro Days bestaan onder meer uit CineMartRotterdam Lab en de Pro Hub.

Tijdens CineMart worden geselecteerde filmprojecten gepresenteerd en kunnen professionals potentiële samenwerkingen verkennen in fysieke een-op-een meetings en informele netwerkgelegenheden. Rotterdam Lab vindt plaats in twee delen: een online programma met workshops en masterclasses (24 t/m 28 januari) in aanloop naar de Pro Days, gevolgd door een programma op locatie van drie dagen (31 januari t/m 2 februari) waar deelnemers worden voorgesteld aan internationale professionals en experts. Het team van de Pro Hub staat geselecteerde filmmakers en de aanwezige filmprofessionals bij met hulp bij het opbouwen van netwerken en praktische zaken.

Volledig programma IFFR 2022, persaccreditatie en meer

Volg onze updates op IFFR.com om op de hoogte te blijven van nieuwe aankondigingen rond bijvoorbeeld Art Directions, de Tiger Competition, de Big Screen Competition, Cinema Regained, Short & Mid-length en de overige films in de programmaonderdelen Limelight, Bright Future en Harbour. Het volledige programma van IFFR 2022 wordt onthuld tijdens een persconferentie op 7 januari, 2022. Vanaf 3 november kunnen journalisten zich registeren voor hun persaccreditatie. Meer informatie over accreditaties voor andere filmprofessionals volgt binnenkort.

De gezondheid en veiligheid van alle bezoekers blijft prioriteit voor IFFR. In aanloop naar de aanstaande editie volgt het festival de aanbevelingen van het RIVM.

Een overzicht van de eerste bevestigde films:

Limelight

Ali & Ava, Clio Barnard, 2021, VK

Drive My Car, Hamaguchi Ryūsuke, 2021, Japan

L'événement, Audrey Diwan, 2021, Frankrijk

Freaks Out, Gabriele Mainetti, 2021, Italië/België 

Love After Love, Ann Hui, 2020, China

Memoria, Apichatpong Weerasethakul, 2021, Colombia/Thailand/VK

Vortex, Gaspar Noé, 2021, Frankrijk

The Worst Person in the World, Joachim Trier, 2021, Noorwegen

Harbour

The Alleys, Bassel Ghandour, 2021, Jordanië/Qatar/Egypte

Barbarian Invasion, Tan Chui Mui, 2021, Maleisië/Hong Kong

The Execution, Lado Kvataniya, 2021, Rusland

Il buco, Michelangelo Frammartino, 2021, Italië/Duitsland/Frankrijk 

Kinorama – Beyond the Walls of the Real, Edgar Pêra, 2021, Portugal, internationale première

Let Me Hear It Barefoot, Kudo Riho, 2021, Japan, internationale première

Medea, Alexander Zeldovic, 2021, Rusland

Medusa, Anita Rocha da Silveira, 2021, Brazilië

I morti rimangono con la bocca aperta, Fabrizio Ferraro, 2022, Italië/Spanje, wereldpremière

On the Job: The Missing 8, Erik Matti, 2021, Philippijnen 

Quién lo impide, Jonás Trueba, 2021, Spanje

Tralala, Jean-Marie Larrieu, Arnaud Larrieu, 2021, Frankrijk 

Bright Future 

As in Heaven, Tea Lindeburg, 2021, Denemarken 

Brotherhood, Francesco Montagner , 2021,Tsjechië/Italië 

Eles transportan a morte, Helena Girón, Samuel M. Delgado, 2021, Spanje

Inmotep, Julián Génisson, 2022, Spanje, wereldpremière

The Last Ride of the Wolves, Alberto De Michele, 2022, Nederland/Italië , wereldpremière

The Plains, David Easteal, 2022, Australië, wereldpremière

Zalava, Arsalan Amiri, 2021, Iran

  Klik hier voor de film stills  

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL