Truly, Madly, Deeply (werktitel) - Lavinia Xausa.jpg
  • jpg

Beeld uit Truly, Madly, Deeply van Lavinia Xausa

51ste International Film Festival Rotterdam

26 januari – 6 februari 2022

Rotterdam, 20 juli 2021

Lavinia Xausa wint tweede RTM Pitch met muzikale film over Feyenoord-supporters

Filmplan voor korte film beloond met €20.000 en wereldpremière op IFFR 2022

De Italiaanse Rotterdammer Lavinia Xausa (1992) heeft met haar filmplan

Truly, Madly, Deeply (werktitel) de tweede editie van RTM Pitch gewonnen. Dat maken International Film Festival Rotterdam (IFFR) en de gemeente Rotterdam vandaag bekend. Xausa, die momenteel artist in residence is bij cultureel platform Roodkapje, ontvangt €20.000 om haar korte film te realiseren. Daarbij wordt ze tijdens de productie gecoacht door producent Ineke Kanters van productiehuis The Film Kitchen. De wereldpremière vindt plaats tijdens IFFR 2022 als onderdeel van RTM, het Rotterdamprogramma van het festival.

Xausa’s korte film gaat op een speelse manier in op de veelheid aan verschillende identiteiten die schuilgaat achter het altijd unisono klinkende Feyenoordlegioen. In samenwerking met een koordirigent gaat Xausa een experiment aan waarbij een aantal voetbalsupporters met verschillende achtergronden de typische eenstemmigheid van het stadionlied transformeert tot een meerstemmige melodie. Zo wil ze op metaforische wijze de ruimte voor diversiteit binnen een groep onderzoeken.

Lavinia Xausa: “Het winnen van de RTM Pitch geeft een overweldigend gevoel. Dit is voor een filmmaker echt een alles-in-één pakket: een productiebudget om iets moois te maken, een selectie voor het filmfestival en natuurlijk een nieuwe harde deadline! Ik ben enorm dankbaar en ik kijk ernaar uit om op liefdevolle wijze het fascinerende universum van De Kuip vast te leggen.”

Lavinia Xausa.png
  • png

Filmmaker Lavinia Xausa

De jury van RTM Pitch bestaat uit de Rotterdamse filmmaker en Gouden Kalf winnaar Shamira Raphaëla en IFFR-programmeurs Cathelijne Beijn en Erwin van ’t Hart. Uit 38 ingezonden filmplannen kozen zij Xausa's filmplan met de werktitel Truly, Madly, Deeply als winnaar.

De jury: “Wij waarderen dat Lavinia Xausa met haar oeuvre een duidelijke richting op gaat. Als multidisciplinaire kunstenaar heeft zij een scherpe focus; iets waar dit originele filmplan naadloos in past en een nieuw hoofdstuk toevoegt aan haar werk. In haar onderzoek naar groepsidentiteit geeft Xausa een vernieuwende visuele blik op een bekend onderwerp en tilt hierdoor het alledaagse naar een hoger niveau waardoor we door andere ogen naar onze stad kijken. Daarbij zien we bij dit project uit naar haar samenwerking met de jonge, veelbelovende componist Alberto Granados Reguilon. Voor de toekomst is de jury nieuwsgierig naar de stappen die Xausa zal maken in haar ontwikkeling als filmmaker, waarbij zij haar richting en handtekening verder onderzoekt, ontwikkelt en definieert.”

RTM Pitch is in 2020 door IFFR en de Rotterdam Film Media Office van de gemeente Rotterdam gelanceerd om talentontwikkeling in Rotterdam te stimuleren. De winnaar van de eerste editie was Katarina Jazbec met haar film You Can’t Automate me (2021). Haar korte film ging in première tijdens IFFR 2021 in juni. De beurs van €20.000 wordt gefinancierd door de gemeente als onderdeel van het Film- en Mediabeleid Rotterdam.

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL