Mi_chiamo_Francesco_Totti_Film_Still_1.jpeg
  • jpeg

50th International Film Festival Rotterdam

1 – 7 February | 2 – 6 June 2021

Rotterdam, 9 June 2021

Mi chiamo Francesco Totti wint BankGiro Loterij Publieksprijs op IFFR 2021 in juni

Alex Infascelli wint publieksprijs ter waarde van €5.000 met zijn film over voetballer Francesco Totti

De voetbaldocumentaire Mi chiamo Francesco Totti van Alex Infascelli is de winnaar van de BankGiro Loterij Publieksprijs van het juni-programma van de 50ste editie van International Film Festival Rotterdam (IFFR). Het publiek, dat de film van 2 tot en met 6 juni zowel in de Rotterdamse bioscopen als online kon zien (online beschikbaarheid: tot 9 juni), kende de film gemiddeld de hoogste waardering toe. Op 9 juni ontvangt de Italiaanse filmmaker Infascelli de award en het bijbehorende bedrag van €5.000, waarmee IFFR 2021 officieel ten einde is.

Festivaldirecteur Vanja Kaludjercic: “We zijn verheugd om, na februariwinnaar Quo vadis, Aida?, nu een tweede publieksprijs in onze 50ste festivaleditie uit te reiken aan de hoogst gewaardeerde film uit het juniprogramma: Mi chiamo Francesco Totti van Alex Infascelli. We feliciteren Alex van harte met zijn ontroerende verhaal over de roemruchte carrière van de grote Francesco Totti. IFFR heeft altijd een bijzondere relatie gehad met de voetbalsport. In het voetbalminnende Rotterdam is het bovendien geen wonder dat deze film de harten van ons publiek wist te veroveren.”

De documentaire blikt terug op Totti’s ruim 25 jaar lange carrière bij AS Roma. Nooit speelde hij voor een andere club. Met een rijkdom aan archiefbeelden schetst Infascelli een passievol portret van de voetballer, de ster en de familieman, die zo vurig werd geadoreerd door de Romeinen. Eerder portretteerde Infascelli in de documentaire S is for Stanley (2015) Emilio D’Alessandro, de persoonlijke chauffeur van Stanley Kubrick.

Filmmaker Alex Infascelli: “Dit is ongelooflijk! Van alles wat er te winnen valt is voor mij het belangrijkst: het publiek. Ik ben iedereen die zijn hart voor onze film heeft geopend intens dankbaar!”

Quo_vadis_Aida_Film_Still_1.jpeg
  • jpeg

Still van Quo vadis, Aida? door Jasmila Žbanić

De BankGiro Loterij Publieksprijs wordt uitgereikt aan de filmmaker wiens film de hoogste gemiddelde waardering krijgt van het publiek. Omdat IFFR 2021 is verdeeld over twee delen, kreeg het publiek ook twee keer de gelegenheid om een winnaar uit te kiezen, voor zowel het februari- als het juniprogramma. In februari won Quo vadis, Aida? van Jasmila Žbanić. De film, over de genocide in Srebrenica, is kort na het festival genomineerd voor een Oscar voor beste internationale film.

Vive_le_cinema_01_Eye_Filmmuseum_Studio_Hans_Wilschut (1).jpeg
  • jpeg

Beeld van Vive le Cinéma

Vive le Cinéma!

De Nederlandse musea zijn weer open. Op zaterdag 5 juni ging in Amsterdam Vive le cinéma! van start: een langverwachte, feestelijke tentoonstelling in het Eye Filmmuseum ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Eye en de 50ste editie van IFFR. Voor deze tentoonstelling over kunst en film werden iconische filmmakers die een band hebben met het festival gevraagd om nieuwe installaties te creëren. Onder anderen Lemohang Jeremiah Mosese en Jia Zhangke leverden werk. De tentoonstelling loopt tot en met 5 september.

Lees hier meer

006.jpg
  • jpg

Still uit Animatie Variaties

Animatie Variaties

Ter gelegenheid van de 50ste editie van IFFR vindt op donderdag 17 juni in de Doelen het speciale evenement Animatie Variaties plaats. Dit is de ontknoping van een traject waarin Rotterdamse leerlingen en studenten van verschillende leerjaren en opleidingen door Cross Comix werden uitgedaagd om animatiefilms te maken. Het resultaat zien zij in de Doelen op het grote doek in première gaan, live begeleid door een concert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Lees hier meer

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL