001.jpg
  • jpg

50th International Film Festival Rotterdam

1 – 7 February | 2 – 6 June 2021

Rotterdam, 9 June 2021

Interdisciplinair spektakel Animatie Variaties ter ere van 50ste editie IFFR

Animatiefilms van Rotterdamse leerlingen en studenten in première in de Doelen, begeleid door een liveconcert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest

Ter gelegenheid van de 50ste editie van International Film Festival Rotterdam (IFFR) vindt op donderdag 17 juni in de Doelen het speciale evenement Animatie Variaties plaats. Dit is de ontknoping van een traject waarin Rotterdamse leerlingen en studenten van verschillende leerjaren en opleidingen door Cross Comix werden uitgedaagd om animatiefilms te maken. Het resultaat zien zij in de Doelen op het grote doek in première gaan, live begeleid door een concert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Animatie en klassieke muziek

De afgelopen maanden zijn leerlingen en studenten van vijftien deelnemende scholen uit het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs, het mbo en het hbo aan de slag gegaan met het maken van animatiefilms, als onderdeel van een interdisciplinair project van IFFR en het Rotterdams Philharmonisch Orkest in samenwerking met  verschillende Rotterdamse partners. De animaties zijn geïnspireerd op de Enigma Variaties (1899), een klassiek muziekstuk van de Britse componist Edward Elgar met als thema vriendschap. Ook het werk van kunstenaars Marlies van der Wel en Nikita Diakur werd gebruikt als inspiratiebron. Deze twee kunstenaars hebben daarnaast ieder zelf een film gemaakt voor Animatie Variaties. Die worden samen met de animaties van de leerlingen en studenten op 17 juni in de Doelen op het grote doek vertoond tijdens een opvoering van de Enigma Variaties door het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De VJ Elsbeth van Noppen verzorgt live de filmvertoningen op het grote doek en de presentatie is die dag in handen van Martin Baai en Melanta Ayon.

DSC_1797.JPG
  • JPG
DSC_1797.JPG

Beeld van de Animatie Variatie workshop in Brienenoord

Workshops

Voor het mbo en hbo geldt dit animatietraject als onderdeel van het curriculum. Het programma is ontstaan uit een samenwerking tussen Cross Comix Rotterdam (platform voor visual storytelling) en de deelnemende opleidingen: het Grafisch Lyceum Rotterdam, de Willem de Kooning Academie en St. Joost School of Art & Design. De workshops voor het basis- en voortgezet onderwijs zijn mede ontwikkeld en uitgevoerd door SKVR en Digital Playground. Daarnaast heeft Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam een belangrijke rol gespeeld bij het uitzetten van het project binnen het Rotterdamse cultuuronderwijs.

Noot aan de redactie, niet ter publicatie:

Op 17 juni vinden er drie besloten concerten plaats in de Doelen:

  • 10:00 uur: Primair onderwijs
  • 11:30 uur: Voortgezet onderwijs
  • 13:30 uur: Studenten (mbo en hbo)

Wilt u verslag doen van het evenement of heeft u een vraag? Neem dan contact op met: IFFR, Diane Borst via [email protected].

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL