Animatiefilms van Rotterdamse leerlingen en studenten in première in de Doelen, begeleid door een liveconcert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest
Ter gelegenheid van de 50ste editie van International Film Festival Rotterdam (IFFR) vindt op donderdag 17 juni in de Doelen het speciale evenement Animatie Variaties plaats. Dit is de ontknoping van een traject waarin Rotterdamse leerlingen en studenten van verschillende leerjaren en opleidingen door Cross Comix werden uitgedaagd om animatiefilms te maken. Het resultaat zien zij in de Doelen op het grote doek in première gaan, live begeleid door een concert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.
De afgelopen maanden zijn leerlingen en studenten van vijftien deelnemende scholen uit het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs, het mbo en het hbo aan de slag gegaan met het maken van animatiefilms, als onderdeel van een interdisciplinair project van IFFR en het Rotterdams Philharmonisch Orkest in samenwerking met verschillende Rotterdamse partners. De animaties zijn geïnspireerd op de Enigma Variaties (1899), een klassiek muziekstuk van de Britse componist Edward Elgar met als thema vriendschap. Ook het werk van kunstenaars Marlies van der Wel en Nikita Diakur werd gebruikt als inspiratiebron. Deze twee kunstenaars hebben daarnaast ieder zelf een film gemaakt voor Animatie Variaties. Die worden samen met de animaties van de leerlingen en studenten op 17 juni in de Doelen op het grote doek vertoond tijdens een opvoering van de Enigma Variaties door het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De VJ Elsbeth van Noppen verzorgt live de filmvertoningen op het grote doek en de presentatie is die dag in handen van Martin Baai en Melanta Ayon.
Voor het mbo en hbo geldt dit animatietraject als onderdeel van het curriculum. Het programma is ontstaan uit een samenwerking tussen Cross Comix Rotterdam (platform voor visual storytelling) en de deelnemende opleidingen: het Grafisch Lyceum Rotterdam, de Willem de Kooning Academie en St. Joost School of Art & Design. De workshops voor het basis- en voortgezet onderwijs zijn mede ontwikkeld en uitgevoerd door SKVR en Digital Playground. Daarnaast heeft Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam een belangrijke rol gespeeld bij het uitzetten van het project binnen het Rotterdamse cultuuronderwijs.
Wilt u verslag doen van het evenement of heeft u een vraag? Neem dan contact op met: IFFR, Diane Borst via [email protected].
Contactgegevens
Gerelateerd nieuws
RTM Pitch-winnaar brengt voormalige volksbuurt tot leven
Ravi Sandberg krijgt €20.000 om zijn interdisciplinaire filmproject Fantoomwijk te realiseren.
IFFR presenteert filmprogramma Return of the Tiger
Het filmfestival verwelkomt publiek en filmmakers in de bioscoop voor een weekend vol met competitietitels van 51ste editie.
International Film Festival Rotterdam presenteert herzien team voor komende editie
International Film Festival Rotterdam (IFFR) presenteert het nieuwe team en de teamstructuur, voorafgaand aan de komende 52ste festivaleditie die van 25 januari tot 5 februari 2023 zal pl...
International Film Festival Rotterdam kondigt datum editie 2023 aan en zet stappen naar de toekomst
52e Festivaleditie vindt plaats van 25 januari – 5 februari 2023.
IFFR presenteert derde editie RTM Pitch
Winnaar ontvangt €20.000 en film wordt vertoond tijdens IFFR 2023