Film still_Poupelle of Chimney Town_Hirota Yusuke (1).jpg
  • jpg

50ste International Film Festival Rotterdam

1 – 7 februari | 2 – 6 juni 2021

Rotterdam, 18 mei 2021

IFFR presenteert openingsfilm en slotfilm 50ste editie in juni

The World to Come, Poupelle of Chimney Town en Dominik Graf op IFFR 2021

Vandaag presenteerde International Film Festival Rotterdam (IFFR) in een persconferentie het volledige programma van de feestelijke 50ste editie in juni. The World to Come van Mona Fastvold opent het festival op woensdag 2 juni. Poupelle of Chimney Town van Hirota Yusuke is de afsluiter op zondag 6 juni (en blijft on demand beschikbaar tot 9 juni). Vanwege de huidige coronamaatregelen vindt het slotstuk van het festival online plaats en in bioscopen in Rotterdam. Drie Big Talks van spraakmakende namen in de filmwereld en de laatste filmaankondigingen maken het programma van juni compleet. De kaartverkoop start op 21 mei.

Festivaldirecteur Vanja Kaludjercic: “Ik ben enorm trots om het volledige programma van het afsluitende hoofdstuk van onze 50ste jubileumeditie te delen. Van 2 tot en met 6 juni bieden we een rijk en gevarieerd programma van meer dan 138 speelfilms, korte en middellange films en tal van VR-projecten, lezingen en meer. Van de herontdekking van arthouseklassiekers om de geschiedenis van IFFR te vieren tot een vernieuwende futuristische tv-serie die de wetten van het genre herschrijft – IFFR biedt een enorme keuze. En dat alles met de energie en bezieling die je van IFFR gewend bent, en uiteraard met inachtneming van de laatste coronamaatregelen. We staan te popelen om van start te gaan en ons vijftigjarig jubileum te vieren met het publiek, thuis én in bioscopen in Rotterdam."

Still_The World to Come_Mona Fastvold.jpg
  • jpg

Vanessa Kirby en Katherine Waterston in openingsfilm The World to Come

Openingsfilm

Op woensdag 2 juni luidt The World to Come van de Noorse filmmaker en actrice Mona Fastvold de juni-editie van IFFR in. Dit romantische drama vertelt het verhaal van een verboden liefde tussen twee vrouwen in de staat New York halverwege de negentiende eeuw, met in de hoofdrollen Katherine Waterston en Vanessa Kirby. Tijdens de openingsavond wordt de film live vertoond in een getimede online première. Daarna volgen tijdens het festival fysieke vertoningen in de Rotterdamse bioscopen.

Lees meer over de openingsfilm

Slotfilm

De Europese première van Poupelle of Chimney Town, een Japanse animatiefilm van filmmaker Hirota Yusuke, sluit de 50ste editie van het festival af. Deze fantasierijke familiefilm waarin de klimaatcrisis centraal staat, is een bewerking van het gelijknamige kinderboek van Nishino Akihiro en werd geproduceerd door Studio 4°C, de makers van Children of the Sea (IFFR 2020).

Lees meer over de slotfilm

DEF_BT_Collage_640x310.jpg
  • jpg

Sprekers uit het IFFR Talks programma (van links naar rechts): Mona Fastvold, Pallavi Paul, Dominik Graf

IFFR Talks in juni

Drie Big Talks vormen het hart van de line-up van IFFR Talks in juni, waaronder een gesprek met Mona Fastvold, regisseur van de openingsfilm The World to Come. Op het programma staat ook de Duitse regisseur Dominik Graf, die in 2013 op IFFR werd geëerd met een retrospectief. Grafs Big Talk gaat hand in hand met de vertoning van zijn nieuwe film Fabian oder Der Gang vor die Hunde in de Harbour-sectie, een bewerking van Erich Kästners klassieke autobiografische interbellumroman. 

Naar aanleiding van Quo vadis, Aida? van Jasmila Žbanić, de BankGiro Loterij Audience Award-winnaar in februari, praat een panel in een Big Talk over hoe we de val van Srebrenica kunnen verankeren in ons collectieve geheugen. Kunnen we leren van onrecht uit het verleden, en welke rol heeft kunst daarin? In samenwerking met LUX Nijmegen en vfonds.

De Indiase filmmaker Pallavi Paul houdt de Freedom Lecture, een terugkerende lezing over vrijheid in de breedste zin van het woord. Met haar film The Blind Rabbit, over buitensporig politiegeweld in Delhi, maakt Paul deel uit van de selectie Short & Mid-length films van juni. Haar Freedom Lecture, georganiseerd met steun van De Balie en de Stichting Democratie en Media, is een reflectie op vrijheid en verzet in het huidige politieke klimaat in India.

June_announce_Final(1).gif
  • gif

Beelden van de IFFR Classics

Meer programma-aankondigingen

IFFR Classics, een Jubileumspecials-programma met vier iconische titels uit de geschiedenis van het festival, is zowel on demand online als in de bioscopen te zien. Op het programma staan het debuut van de Nieuw-Zeelandse filmmaker Jane Campion: Sweetie (IFFR 1990), en Night on Earth van de Amerikaanse filmmaker Jim Jarmusch (IFFR 1992). Caro diario van de Italiaanse regisseur Nanni Moretti (IFFR 1995) en Battle Royale van de Japanse regisseur Fukasaku Kinji (IFFR 2001) maken de line-up compleet.

Deze titels vormen een aanvulling op het volledige aanbod van 127 nieuwe films binnen de programma's HarbourBright FutureCinema Regained en Short & Mid-length films. Alle lange films waarvan de eerste publieke vertoning na 1 januari 2020 heeft plaatsgevonden komen in aanmerking voor de BankGiro Loterij Publieksprijs.

Bekijk hier het volledige programma

Praktische informatie en kaartverkoop

Het volledige filmprogramma is online toegankelijk voor publiek in heel Nederland. Press & Industry screenings zijn ook buiten Nederland online beschikbaar via Festival Scope Pro. Het IFFR Talks-programma is wereldwijd gratis toegankelijk op IFFR.com. Fysieke vertoningen vinden plaats in onze partnerbioscopen in Rotterdam met een gelimiteerde capaciteit en toegangsregels als gevolg van de maatregelen rond Covid-19. De kaartverkoop voor IFFR 2021 in juni – zowel wat betreft online als bioscoopvertoningen – gaat van start op 21 mei 2021 om 20:00 uur. Op IFFR.com vind je praktische informatie over het kopen van tickets voor de 50ste editie en over hoe je het festival bijwoont.

Klik hier om nu het volledige juni-programma te bekijken

Link naar de Dropbox met persmaterialen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL