190123-IFFR-OPENING-126.jpg
 • jpg

50ste International Film Festival Rotterdam

1 – 7 februari | 2 – 6 juni 2021

Rotterdam, 18 februari 2021

IFFR viert publieksbetrokkenheid bij eerste deel 50ste editie

IFFR 2021 gaat door met de lancering van IFFR Unleashed: 50/50 en meer

Met de prijsuitreiking op 7 februari 2021 heeft International Film Festival Rotterdam (IFFR) het eerste deel van de 50ste editie afgesloten. Dit deel vond online plaats van 1 tot 7 februari, met 65 films (43 speelfilms, 22 korte films), inclusief 40 wereldpremières, verspreid over de Tiger Competition, Big Screen Competition, Ammodo Tiger Short Competition en het Limelight-programma. Daarnaast presenteerde IFFR Big Talks en de online editie van IFFR Pro Days, in aanwezigheid van 2.305 filmprofessionals uit 106 landen. Het festival gaat 18 februari verder met de lancering van IFFR Unleashed: 50/50,  en diverse activiteiten in aanloop naar het feestelijke slot van 2 tot 6 juni.

IFFR 2021 is uitgebreid en startte met de online festivalweek van 1 tot 7 februari, waarin ook de IFFR Pro Days plaatsvonden met de 38e CineMart (1 tot 5 februari). IFFR sluit af met een feestelijk viering van 2 tot 6 juni. Publiek in Nederland beleefde  het februariprogramma met livepremières of via on demand-vertoningen op IFFR.com, die 72 uur na de première beschikbaar bleven. In totaal zijn er 132,286 bezoeken geregistreerd. Op basis van een enquête die verstuurd is naar 10.777 kaarthouders, met 3.489 respondenten, hanteert IFFR een vermenigvuldigingsfactor van 1,7 per huishouden.  

Festivaldirecteur Vanja Kaludjercic: “Het eerste hoofdstuk van deze bijzondere 50ste festivaleditie stond niet alleen in het teken van grote uitdagingen, maar ook van grote kansen. Ik ben ongelooflijk trots hoe we met flexibiliteit en daadkracht  in staat waren om buitengewone debuterende talenten – zoals Tiger Award-winnaar Vinothraj P.S. (Pebbles) – te introduceren bij publiek en professionals. Het is fantastisch om te zien dat het aantal internationale geaccrediteerde journalisten is gegroeid (een toename van 41% t.o.v. 2020, uit 61 landen), want zij spelen een cruciale rol in het creëren van een buzz rond het IFFR-programma. De februari-ervaring was op vele manieren waardevol en leerzaam en wij kijken uit naar het vervolg van ons jubileumprogramma, met onder meer IFFR Unleashed: 50/50 en het feestelijke slot van 2-6 juni.”

Zakelijk directeur Marjan van der Haar: “Hoewel we dit gedeelte vooral online gevierd hebben, zien wij de bijzondere betrokkenheid van de filmmakers met het publiek, dat vanuit hun huis heeft kunnen genieten van het filmprogramma dat breed toegankelijk was door heel Nederland. Van de festivalcampagne die verleden, heden en toekomst met elkaar verbindt tot en met Tiger on the Loose, IFFR Daily, Big Talks, en bovenal de online filmvertoningen en Q&A’s, wisten we een nieuwe virtuele IFFR-ervaring te creëren. Zonder de trouwe steun van al onze partners in dit uitdagende jaar, was en is dit niet mogelijk.”

Februari festival: feiten en cijfers

Februariprogramma

 • 16 Tiger Competition-titels (14 wereldpremières en 2 internationale premières)
 • 14 Big Screen Competition-titels (11 wereldpremières, 2 internationale premières, 1 Europese première)
 • 22 Ammodo Tiger Short Competition-titels (13 wereldpremières, 8 internationale premières, 1 Europese première)
 • 13 Limelight-titels (2 wereldpremières, 2 internationale premières, 9 Nederlandse premières)
 • 5 Big Talks wereldwijd online toegankelijk
 • 147 live Q&A’s, introducties en vooraf opgenomen interviews
 • 25 IFFR-kijkers en 25 Tiger Competition-winnaars vieren IFFR in IFFR Plays Back ◀◀
 • 50 campagneposters van eerdere edities en 50 toekomstige affiches ontworpen door studenten van de Willem de Kooning Academy werden geprojecteerd op Pathé Schouwburgplein voor IFFR 100

Bekijk hier de prijswinnaars van IFFR 2021

Publieksbetrokkenheid

 • 132,286 bezoeken 
 • 16% toename in publieksvertegenwoordiging door het hele land: 37% van het publiek kwam uit provincies buiten Noord- en Zuid-Holland in februari 2021, ten opzichte van 21% in 2020
 • 20,1% keek naar online premières, 79,9% keek on demand
 • 4.000.000 YouTube-bezoeken tussen 22 december 2020 en 7 februari 2021
 • 12.998 interacties met de Tiger on the Loose augmented reality-installaties

Educatie

 • 12,477 online en fysieke bezoeken van schoolkinderen, studenten en docenten tussen 1 februari 2020 en 9 februari 2021
 • 56% van de lessen en workshops vond fysiek plaats in bioscopen en scholen, terwijl 44% online plaatsvond, in lijn met veranderende gezondheidsvoorschriften gedurende het jaar en tijdens het festival

IFFR Pro Days

 • 1.797 gasten uit de filmindustrie, van wie:

- 78 filmmakers

- 754 CineMart-gasten, een toename met 10% t.o.v. IFFR 2020

- 99 vertegenwoordigde landen, een toename met 11% t.o.v. IFFR 2020

 • 4.492 deelnemers aan IFFR Pro-activiteiten, zoals online panels en Reality Check-sessies
 • 951 one-on-one meetings tijdens CineMart 

Pers

 • 508 journalisten (80 journalisten uit Nederland en 428 internationale journalisten)
 • 41% toename internationale persaccreditaties
 • 61 vertegenwoordigde landen

Hoofd van IFFR Pro Marit van den Elshout: “Het feit dat we ruim 4.000 interacties met IFFR Pro-activiteiten geregistreerd hebben en 951 een-op-een ontmoetingen mogelijk gemaakt hebben tussen filmmakers geselecteerd voor CineMart, Boost NL en VR en potentiële partners, bewijst het succes van ons online IFFR Pro Days-format. Samenwerkingen met partijen als Festival Scope (dat goed was voor 15.557 filmvertoningen voor Press & Industry) maakten het mogelijk ons programma wereldwijd aan te bieden aan geaccrediteerde filmprofessionals. Een essentieel onderdeel van ons platform ter bevordering van samenwerkingen en connecties die zo belangrijk zijn voor onze industrie. We zijn dankbaar voor de toewijding en energie van de professionals die ons het vertrouwen hebben gegeven ook online dit cruciale platform voor de industrie te kunnen bieden.”

The_Cow_Film_Still_1.jpg
 • jpg

The Cow van Dariush Mehrjui

IFFR Unleashed: 50/50 

Het online streamingplatform IFFR Unleashed lanceert voor de 50ste editie van IFFR een speciaal programma voor kijkers in Nederland, met een aantal exclusieve filmtitels die beschikbaar zijn in de Benelux en daarbuiten. De IFFR Unleashed: 50/50-collectie presenteert 50 films uit de 50 festivaledities. Vanaf 17 februari zijn acht films (1972–1979) uit het eerste decennium van IFFR beschikbaar, waaronder The Cow van Dariush Mehrjui uit de eerste editie van  IFFR in 1972 en Angst essen Seele auf van Rainer Werner Fassbinder uit IFFR 1974. IFFR-programmeurs hebben per festivaleditie één opmerkelijke speelfilm of korte film geselecteerd van regisseurs als Jonathan Demme, Jim Jarmusch, Kelly Reichardt en Andrea Arnold. De komende weken zullen films beschikbaar komen uit de daaropvolgende decennia, tot aan de afsluiting van IFFR 2021 in juni.

IFFR 2021 gaat door

Het eerste hoofdstuk van de 50ste editie, dat plaatsvond van 1 tot 7 februari, werd afgesloten met de prijsuitreiking op 7 februari. IFFR 2021 loopt door de komende maanden en zal afgesloten worden met feestelijke festivaldagen van 2 tot 6 juni. Van februari tot juni presenteert IFFR een gevarieerd aanbod van activiteiten en filmvertoningen, zoals de expositie Vive le cinéma! in Eye Filmmuseum. Ter gelegenheid van de 50ste editie van IFFR en het 75-jarig bestaan van Eye Filmmuseum hebben iconische filmmakers de opdracht gekregen om installaties te maken voor deze expositie over kunst en film, onder wie Lemohang Jeremiah Mosese en Jia Zhangke. Met een gevarieerde serie workshops en activiteiten heeft IFFR nog meer in het verschiet voor studenten, zoals Animatie Variaties van 19 tot 20 mei, een uniek samenwerkingsverband met het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Van 2 tot 6 juni presenteert IFFR het nieuwe en grootste programma-onderdeel Harbour, dat de multidimensionale aard van Rotterdam weergeeft – het festival als ‘safe haven’ voor cinema. Bright Future, gewijd aan opkomend filmtalent, is tevens onderdeel van het programma in juni. Bovendien gaan grootheden uit de afgelopen vijf decennia van IFFR in gesprek met nieuwe namen en gezichten. Ze discussiëren over de vraag wat IFFR volgens hen zou moeten zijn als festival, zowel nu als de komende 50 edities.

Binnenkort meer nieuws.

IFFR Unleashed: 50/50 voor pers

Interesse in het bespreken van de films uit de IFFR Unleashed: 50/50-collectie?

Neem contact op met IFFR Press Office, via [email protected]

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL