db83f470-a12f-4ebe-ab88-3e51ba45d18c.jpg
  • jpg

IFFR's festivaldirecteur Vanja Kaludjercic feliciteert het filmteam van Pebbles met hun IFFR 2021 Tiger Award

50ste International Film Festival Rotterdam

1 – 7 februari | 2 – 6 juni 2021

Rotterdam, 7 February 2020

Pebbles van Vinothraj P.S. wint IFFR 2021 Tiger Award

De Special Jury Awards gaan naar I Comete – A Corsican Summer van Pascal Tagnati en Looking for Venera van Norika Sefa

International Film Festival Rotterdam (IFFR) heeft de winnaars van de competities van haar uitgebreide 50ste jubileumeditie bekendgemaakt. Het Zuid-Indiase Pebbles van Vinothraj P.S won de Tiger Award, terwijl I Comete – A Corsican Summer van de Franse filmmaker Pascal Tagnati en Looking for Venera van Norika Sefa uit Kosovo de Special Jury Awards wonnen. De VPRO Big Screen Award ging naar El perro que no calla van Ana Katz uit Argentinië, en Quo vadis, Aida? van de Bosnische filmmaker Jasmila Žbanić, won de BankGiro Loterij Publieksprijs.

Festivaldirecteur Vanja Kaludjercic: “We zijn ongelofelijk trots dat we in deze uiterst lastige tijd een uitmuntende selectie films bijeen hebben kunnen brengen in ons aangepaste festivalformat. De Tiger Competition werd uitgebreid naar 16 films. Ze reflecteren de veelzijdigheid aan stemmen en visies, van talenten die in de jaren hierna nog meer fantastische cinema gaan maken. Van de afgelopen periode hebben we geleerd dat de filmindustrie veerkrachtig is, net als ons publiek, dat het eerste deel van IFFR 2021 volledig omarmde en met ons vierde.”

18c4131f-d198-498f-ab82-ea3fcfc256cb.jpg
  • jpg

Met de klok mee: Sunsets, everydayTerranovaPebblesMaat Means Land

De Ammodo Tiger Short Awards werden toegekend aan Sunsets, everyday van de Pakistaanse filmmaker Basir Mahmood, Terranova van Alejandro Pérez Serrano en Alejandro Alonso Estrella uit Cuba, en Maat Means Land van de in Californië woonachtige Native American kunstenaar en filmmaker Fox Maxy. Daarnaast nomineerde IFFR Flowers blooming in our throats van de Belgische Eva Giolo voor de Short Film categorie van de European Film Awards (EFA).

6bc42e06-6ecf-48d3-a6d4-2817d6406d42.jpg
  • jpg

Van links naar rechts: The Edge of Daybreak, Manifesto, La nuit des rois

De FIPRESCI Prize ging naar The Edge of Daybreak van de Thaise filmmaker Taiki Sakpisit. De Noorse regisseur Ane Hjort Guttu won de KNF-prijs voor haar korte film ManifestoLa nuit des rois van Philippe Lacôte uit Ivoorkust won de Youth Jury Award.

33f0ea2c-8b16-4fd7-a65f-ac84aa683a28.jpg
  • jpg

Met de klok mee: I Comete - A Corsican Summer, Looking for VeneraQuo vadis Aida?El perro que no calla

Met de Awards Ceremony sluit IFFR het februari-gedeelte van het festival af. De komende maanden organiseert het festival evenementen als Vive le cinéma! in samenwerking met Eye Filmmuseum, IFFR Unleashed: 50/50, RTM, Curaçao IFFR en Animatie Variatie met Rotterdam Philharmonic. IFFR sluit de jubileumeditie af met vier festivaldagen van 2 tot en met 6 juni 2021.

Een overzicht van alle juryrapporten:

Tiger Competition

De Tiger Award viert het vernieuwende en avontuurlijke karakter van opkomende filmmakers van over de hele wereld. De meest prestigieuze competitie van IFFR omhelst een prijs van €40.000 die verdeeld wordt tussen de filmmaker en producent, plus twee Special Jury Awards, elk ter waarde €10.000.

Jury: Lemohang Jeremiah Mosese, Orwa Nyrabia, Hala Elkoussy, Helena van der Meulen, Ilse Hughan

Winnaar van de Tiger Award: Pebbles van Vinothraj P.S.

Juryrapport: “Te midden van vele bewonderenswaardige en ambitieuze films was de jury enorm onder indruk van een schijnbaar eenvoudige en bescheiden film: een film waar we onmiddellijk verliefd op werden. Met een minimum aan middelen creëert de filmmaker maximale impact. Hij bereikt zijn doel met dezelfde overtuiging en vastberadenheid als zijn hoofdpersonen. Het resultaat is een les in pure cinema, een film die ons, ondanks het grimmige onderwerp, boeit met zijn schoonheid en humor.”

Winnaar van de Special Jury Award: I Comete – A Corsican Summer van Pascal Tagnati

Juryrapport: “In deze aangename Mediterraanse mijmering toont de regisseur ons met de blik van een toeschouwer het dagelijks leven in zijn geboortedorp, dat draait om vrienden, voetbal, ontrouw, vruchtbaarheid en familietradities. In het begin is de kijker slechts een getuige van flarden uit het leven in het Corsicaanse dorp, maar gaandeweg maak je er steeds meer deel van uit, en voel je je een bekende van de dorpelingen en hun dromen, angsten en joie de vivreI Comete – A Corsican Summer is een heuse liefdesbrief aan de mensheid, die bij ons bezorgd wordt via een verfrissende blik op hedendaagse cinema.”

Winnaar van de Special Jury Award: Looking for Venera van Norika Sefa

Juryrapport: “Camerawerk en geluid komen hier samen op een doeltreffend ingetogen en terloops-oprechte manier, en weten zo een intiem stukje uit een leven vast te leggen. Een leven waarin iets wat snel onder het tapijt werd geveegd echter nog lang niet vergeten is. In Looking for Venera wordt de alledaagse sleur delicaat verweven met een voorzichtige maar doortastende zoektocht naar het vinden van je eigen jonge zelf.”

VPRO Big Screen Award 

De winnaar van de VPRO Big Screen Award wordt gekozen door een publieksjury bestaande uit vijf festivalbezoekers. De film wint een gegarandeerde uitbreng in Nederlandse filmtheaters en wordt uitgezonden op de Nederlandse televisie door de VPRO en NPO. Daarnaast krijgt de winnende film een prijs van €30.000, die verdeeld wordt tussen de filmmaker en de distributeur die de film uitbrengt.

Jury: Mauro Corstiaans, Oriana Baloriano, Frits Bienfait, Magda van Vloten, Mirjam van den Brink

Winnaar: El perro que no calla van Ana Katz

Juryrapport: “De film die we hebben uitgekozen heeft op ons allemaal een diepe indruk gemaakt. Meteen vanaf de briljante openingsscène is de toon gezet. Naarmate het verhaal zich ontvouwt worden we steeds verder in het leven getrokken van een jongeman die zijn plaats in de wereld probeert te vinden. Een wereld die op een gegeven moment wel heel bekend aandoet... Dit is echter een hoopvolle en optimistische film die de uitdagingen van met name jongeren niet bagatelliseert. De filmmaker had er voor kunnen kiezen om deze onderwerpen op een min of meer gangbare, sociaal-realistische manier in beeld te brengen, maar in plaats daarvan maakte zij meer radicale keuzes op het vlak van narratief, structuur en cinematografie. Wij zijn ervan overtuigd dat deze film een uitbreng in Nederlandse bioscopen verdient, en we hopen dat deze prijs daar aan bij zal dragen."

Robby Müller Award

De Robby Müller Award eert een ‘beeldmaker’ (cinematograaf, filmmaker of kunstenaar) die in de geest van de overleden Nederlandse cameraman Robby Müller een authentieke, geloofwaardige en aangrijpende beeldtaal heeft ontwikkeld met zijn of haar gehele oeuvre. De award is een samenwerking tussen IFFR, de Netherlands Society of Cinematographers (NSC) en Andrea Müller-Schirmer, Robby Müller’s echtgenote.

Tijdens IFFR 2021 ontving de vooraanstaand Amerikaanse filmmaker Kelly Reichardt de tweede Robby Müller Award.

Juryrapport: “Kelly Reichardt toont een esthetische visie die wordt gekenmerkt door een bevrijdende onafhankelijkheid en helderheid, terwijl ze op een vanzelfsprekende manier de nalatenschap van Robby Müller voortzet. Ze hebben allebei de gave om het gevarieerde Amerikaanse landschap een belangrijke rol te geven en mensen op een buitengewoon subtiele en gevoelige manier te portretteren. Beiden kunnen in beeld brengen wat niet in woorden kan worden gevat, door ongerepte, ongedwongen beelden te creëren waarin het verhaal zich kan ontvouwen en de blik van de kijker kan ronddwalen."

Bekijk hier Kelly Reichardt's IFFR 2021 Big Talk

Ammodo Tiger Short Award

In de Ammodo Tiger Short Competition dingen 22 films met een speelduur tussen 1 and 63 minuten mee voor een van de drie gelijkwaardige prijzen van €5.000.

Jury: Anna Abrahams, Amira Gad, Vincent Meessen

Winnaars: Sunsets, everyday van Basir Mahmood, Terranova van Alejandro Pérez Serrano & Alejandro Alonso Estrella en Maat Means Land van Fox Maxy.

De jury over Sunsets, everyday:

“Een gewaagde film die filmische middelen en visuele en symbolische hints gebruikt om de kijker bij een gevoelig onderwerp te betrekken. De jury was onder de indruk van de vaardigheid van de maker om een complex werk als dit op afstand te maken. In het werk bevraagt de kunstenaar de autoriteit van de filmmaker, en prikkelt hij het beoordelingsvermogen van de kijker. Het is een geslaagd werk dat de kijker betrekt bij een intiem proces, een werk dat ontrafeld en gecodeerd moet worden. Het maakt ons getuige van, en laat ons aan de slag gaan met, de details die getoond worden, teneinde het onderliggende narratief te begrijpen. De filmmaker benadert een delicaat onderwerp op een zeer zorgvuldige manier. Hij neemt de kijker mee op een emotionele reis waarin hij door mannen overheerste plaatsen afzet tegen huiselijkheid. Hij gaat in op details om uiteindelijk uit te zoomen en het grotere verhaal te tonen."

De jury over Terranova:

“Deze film verwelkomt je in een denkbeeldige stad. Elke scène trakteert je op  fantasmagorisch beelden en geluiden van een veranderend stedelijk landschap. Zowel de film als de plattegrond van die stad vormen zich vrijelijk op een organische, meanderende wijze. De film ontsnapt aan ruimtes en ontwikkelt nieuwe, geeft een nieuwe draai aan experimentele documentaires en verbeeldt magisch realisme in film op een nieuwe manier. De makers kennen hun filmgeschiedenis: het werk is een nieuwe kijk op het genre van de stadssymfonie. Hier is geen plek voor de ratio: er is geen goede of foute weg, maar een zich steeds vertakkende weg. Het visualiseert een stad in verandering, waar elke straat op magische wijze naar een verrassende en inspirerende plek leidt."

De jury over Maat Means Land:

“De messcherpe montage houdt de kijker op het puntje van zijn stoel. Deze vernuftige collagefilm is gemaakt door een digital native uit het post-mediatijdperk, maar heeft ook wortels in een andere betekenis van ‘native’: dat van First Nations en hun eeuwigdurende strijd tegen uitsluiting door koloniale structuren. De film biedt inzicht in hoe de grassroots bewegingen navigeren door de sociale structuur van westerse maatschappijen, en de ontwikkeling van die samenlevingen. De filmmaker documenteert zijn eigen terugkeer naar het land van zijn voorouders in Californië, en brengt een hommage aan andere First Nations-gemeenschappen. De film geeft empowerment om de krachten te bundelen, je stem te laten horen en een nooit verwacht wereldwijd publiek te bereiken.”

Daarnaast nomineerde IFFR Flowers blooming in our throats van Eva Giolo voor de Short Film categorie van de European Film Awards (EFA), die wordt uitgereikt tijdens de EFA ceremonie in december 2021.

BankGiro Loterij Publieksprijs

Na afloop van de online vertoningen op IFFR.com, werden de kijkers die een ticket hebben gekocht gevraagd om de film te beoordelen. De BankGiro Loterij Publieksprijs ter waarde van €5.000 wordt toegekend aan de film die de hoogste gemiddelde beoordeling heeft gekregen in dit publieksonderzoek tijdens het festival.

Winnende film: Quo vadis, Aida? van Jasmila Žbanić

FIPRESCI Award

Een jury van internationale filmjournalisten van de Fédération Internationale de la Presse Cinématographique kent de FIPRESCI Award toe aan een uitzonderlijke film uit de Tiger Competition.

Jury: Veronika Zakonjsek, Jihane Bougrine, Salvatore Marfella, Ronald Rovers, Paula Ruiz

Winnaar: The Edge of Daybreak van Taiki Sakpisit

Juryrapport: “Voor zijn mysterieuze sfeer en de rijke beeldtaal waarin trauma en geweld verbeeld worden, voor het vermogen om 40 jaar politieke onrust te vatten in een krachtige en hypnotiserende filmische reis, en voor het zich schikken in het verleden om een confrontatie aan te kunnen gaan met het heden en de nabije toekomst, gaat de FIPRESCI prijs van IFFR 2021 naar The Edge of Daybreak door Taiki Sakpisit.”

KNF Award

De juryleden van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten selecteren hun hoogtepunt uit de Ammodo Tiger Short Competition voor de KNF Award.

Jury: Leo Bankersen, Lisa van der Waal, Ruud Vos, Sebastiaan Khouw, Jim Pedd

Winnaar: Manifesto by Ane Hjort Guttu

Juryrapport: “Deze film ziet er uit als een documentaire, maar tijdens het kijken vraag je jezelf steeds meer af of wat ziet wel echt is. Niets ligt verder van de waarheid. De film maakt een helder statement over het wezen van kunst, en dient zelf als metafoor van die opvatting. Het is een satire over maatschappelijke ontwikkelingen, over hoe we vrijheid in vastomlijnde hokjes proberen te duwen. De strakke kadrering en zorgvuldige composities van de film zijn uitmuntend.”

Youth Jury Award

De film die het hoogst gewaardeerd wordt door de Rotterdamse jongerenjury ontvangt de IFFR Youth Jury Award.

Jury: Goran Bouaziz, Bogdan Fecioru, Toer Olsthoorn, Carice van Heusden, Teun Broer

Winnaar: La nuit des rois van Philippe Lacôte

Juryrapport: “De film die we hebben gekozen is een baanbrekende mix van genres, en eert de vele tradities op het gebied van storytelling op een bijzonder sfeervolle manier. Deze interdisciplinaire film vertelt het verhaal in een combinatie van zang, dans en theatrale elementen. Het zet de vaak over het hoofd geziene diepgang van Afrikaanse cultuur en mythologie met succes in de schijnwerpers, op een vernieuwende en betoverende manier die voortdurend blijft boeien."

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL