Tiger On The Loose (VollaersZwart).jpg
  • jpg

Tiger on the Loose-plattegrond door VollaersZwart

50ste International Film Festival Rotterdam

1 – 7 februari | 2 – 6 juni 2021

Rotterdam, 10 November 2020

50ste editie IFFR in aangepaste en uitgebreide vorm

International Film Festival Rotterdam (IFFR) viert de 50ste editie in aangepaste vorm. IFFR speelt in op de beperkingen van het openbare leven door Covid-19 en kiest voor een uitgebreid, hybride evenement in meerdere delen, van februari tot juni 2021. Het festival opent van 1 – 7 februari, met fysieke en virtuele vertoningen van de competitieprogramma’s en een online editie van IFFR Pro Days. IFFR sluit het jubileum af van 2 – 6 juni, met een feestelijk programma, presentaties in de openlucht en vertoningen in filmtheaters door het hele land. Tussen februari en juni is er een dynamisch aanbod van fysieke en online evenementen. Met deze gespreide vorm blijft IFFR de onafhankelijke cinema onvoorwaardelijk steunen.

“Zoals andere grote festivals is IFFR gebouwd op het principe van grote groepen mensen die gezamenlijk film kijken, wat simpelweg onmogelijk is met de huidige beperkingen”, zegt festivaldirecteur Vanja Kaludjercic. “Deze omstandigheden dwongen ons na te denken over de vraag in welke vorm we filmmakers, onze partners en ons publiek het beste kunnen bedienen.”

Kaludjercic vervolgt: “Met de nieuwe richting die we in 2021 kiezen, gaan we voorbij de gebaande paden. Tegelijkertijd blijft onze betrokkenheid bij de makers, de industrie en ons publiek even sterk. De vorm mag dit jaar anders zijn, ons programma is net zo gedurfd, spannend en uitgesproken als altijd.”

Het uitgebreide IFFR 2021 bestaat uit twee verschillende delen – waarvan het eerste gepresenteerd wordt in februari en het tweede in juni. In de tussenliggende maanden worden de delen verbonden door een doorlopend programma van offline en online onderdelen, exposities en presentaties.

(Sfeer)_'People watching at the filmposters' by Melanie Samat.jpg
  • jpg

IFFR in de Doelen, door Melanie Samat

Festival-kick-off: 1 – 7 februari

Het eerste deel van IFFR 2021 vindt plaats van 1 – 7 februari, met een focus op de Tiger Competition, de Ammodo Tiger Short Competition, de Big Screen Competition en de voorpremières van distributeurs (Limelight). IFFR trapt de viering van zijn 50ste jubileum in februari ook af met Tiger on the Loose, interactieve installaties in de openbare ruimte door heel Rotterdam die het publiek volledig coronaproof kan bewonderen.

IFFR presenteert de films en premières in hybride vorm, zowel fysiek als online (in Nederland voor publiek, wereldwijd voor geaccrediteerde pers en industrie). Zo garandeert het dat fysieke bijeenkomsten veilig kunnen plaatsvinden, op gepaste afstand, en dat mensen die niet naar Rotterdam kunnen of willen komen het volledige festival kunnen meebeleven. 

IFFR Pro, met CineMart en Rotterdam Lab, vindt in februari 2021 volledig online plaats. Vanzelfsprekend besteedt IFFR dezelfde mate van persoonlijke aandacht aan alle projecten en deelnemers als bij eerdere edities.

“In een wereld waarin afstand houden noodzakelijk is, voelen we de verantwoordelijkheid de filmindustrie te steunen en mensen te helpen connecties te maken die de basis vormen van onze industrie”, benadrukt Hoofd IFFR Pro Marit van den Elshout. “We zijn erg blij dat we kunnen aankondigen dat IFFR Pro Days aangepast is om in te spelen op de ervaringen en behoeften van filmmakers die onze steun nodig hebben.”

De IFFR Pro Awards Ceremony vindt plaats op 5 februari. De Awards Ceremony van de Tiger Competition, de Ammodo Tiger Short Competition en de Big Screen Competition staat gepland voor 7 februari. 

Uitgebreide viering

Het laatste deel van IFFR 2021 vindt plaats van 2 – 6 juni, data die samenvallen met die van de eerste festivaleditie in 1972. Naast de filmselectie van Harbour en Bright Future ligt de focus in juni op de presentatie van een speciaal jubileumprogramma dat put uit de lange en rijke geschiedenis van het festival. IFFR-kopstukken uit de voorgaande vijf decennia gaan in gesprek met nieuwe namen en gezichten (van zowel binnen als buiten de filmindustrie) en bespreken wat de kern van IFFR moet zijn, nu en in de komende 50 jaar.

In juni streeft het festival naar een feestelijke viering, waarvoor het zijn internationale gasten uitnodigt en films vertoont voor een breed nationaal en Rotterdams publiek, onder zo veilig mogelijke omstandigheden. Andere hoogtepunten in juni zijn vertoningen in filmtheaters door heel Nederland en een reeks presentaties in de openlucht. En dat is nog lang niet alles.

EYE Collab_Portrait Collage_B&W.jpg
  • jpg

Van links naar rechts: Lucrecia Martel, Lemohang Jeremiah Mosese, Daan Emmen, Carlos Reygadas, Jia Zhangke, Nanouk Leopold

De twee delen van IFFR 2021 worden tussen februari en juni overbrugd door een dynamisch aanbod van fysieke en online evenementen, zoals Vive le cinéma !, een expositie over film en kunst in samenwerking met Eye Filmmuseum, met nieuw werk van befaamde filmmakers als Lucrecia MartelLemohang Jeremiah MoseseCarlos ReygadasNanouk Leopold (in samenwerking met Daan Emmen) en Jia Zhangke. Andere voorbeelden zijn het offline programma Cinema Regained en de online presentatie op IFFR Unleashed van 50 prachtige films uit het illustere IFFR-verleden. Met deze veelzijdige vorm streeft IFFR naar een uitgebreid jubileum dat lokaal, internationaal, fysiek en online gevierd wordt.

Festivaldirecteur Vanja Kaludjercic: “De vorm mag dan anders zijn, maar de visie en het onverminderde engagement van IFFR met de onafhankelijke cinema blijft volledig intact. Met dit aangepaste festivalprogramma blijft IFFR films die ons na aan het hart liggen beschikbaar stellen voor een breed en divers publiek, zowel professioneel als niet-professioneel.”

IFFR's hybride editie in 2021 is ontworpen om flexibel te zijn in het licht van de Covid-19 situatie. Het festival stelt gezondheid en veiligheid te allen tijde voorop en voldoet aan de RIVM-richtlijnen met betrekking tot hygiëne, bijeenkomsten en het houden van afstand.

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL