hbf panel.png
  • png

IFFR organiseert een online paneldiscussie met HBF-filmmakers Arun Karthick, Alex Piperno en Shahrbanoo Sadat

50ste International Film Festival Rotterdam

1 – 7 februari | 2 – 6 juni 2021

Rotterdam, 11 juni 2020

Hoe IFFR’s Hubert Bals Fonds filmmakers steunt in juni

Online HBF-panel op 25 juni en HBF-voorjaarsselectie bekendgemaakt

Het is voor een fonds als het Hubert Bals Fonds (HBF) van International Film Festival Rotterdam (IFFR) van groot belang om in contact te blijven met filmmakers. Daarom organiseert IFFR een online paneldiscussie tijdens de Marché du Film van Cannes om met HBF-filmmakers Alex Piperno, Arun Karthick en Shahrbanoo Sadat te spreken over de uitdagingen waarvoor zij nu staan. Ook maakt het festival de HBF-voorjaarsselectie bekend en zijn er nieuwe door het HBF-gesteunde films beschikbaar op streamingplatform IFFR Unleashed, waaronder Window Boy Would also Like to Have a Submarine by Alex Piperno, The Orphanage van Shahrbanoo Sadat en La niña santa van Lucrecia Martel.

Festivaldirecteur Vanja Kaludjercic: “Al meer dan dertig jaar heeft het Hubert Bals Fonds een voorlopersrol in het steunen van onafhankelijke cinema. Deze films gaan vaak op grote internationale festivals in première, waaronder IFFR. Hoewel we in deze moeilijke tijden als festival nadenken over hoe we verder gaan, draait onze financieringsarm HBF gelukkig door op volle toeren en blijft zo een van onze kerntaken vervullen.”

HBF-panel tijdens Marché du Film Online

Op donderdag 25 juni om 14:00 uur interviewt Jay Weissberg van Variety de filmmakers Arun Karthick (Nasir), Shahrbanoo Sadat (Wolf and SheepThe Orphanage) en Alex Piperno (Chico ventana también quisiera tener un submarino). Dit gesprek wordt live gestreamd en is een kans om het te hebben over de uitdagingen waar deze door het HBF gesteunde filmmakers nu voor staan. Aan het eind is er ruimte voor vragen van kijkers.

Meld je hier aan

HBF-voorjaarsselectie

Uit 380 aanmeldingen zijn elf projecten gekozen voor een HBF Script & Development-beurs ter waarde van €9.000. De geselecteerde projecten zijn onderverdeeld in twee categorieën: Voices, voor ervaren filmmakers, en Bright Future, voor filmmakers die aan het begin van hun carrière staan.

HBF-manager Fay Breeman: “In deze tijden worden veel filmshoots tijdelijk uitgesteld. Het voelt daarom extra belangrijk om filmmakers te blijven steunen die nu nieuwe plannen ontwikkelen. We hebben twee filmmakers geselecteerd met speelfilmdebuten: Ali Cherri uit Soedan en Ng'endo Mukii uit Kenia. Filmmakers als Shahrbanoo Sadat (Afghanistan) en José Luis Torres Leiva (Chili) hebben al eerder HBF-beurzen ontvangen, en we zijn blij hun nieuwe stappen in cinema te kunnen ondersteunen.”

Twee andere projecten werden geselecteerd voor de NFF+HBF Co-production Scheme, een gezamenlijk initiatief van het HBF en het Nederlands Filmfonds (NFF). Twee beurzen ter waarde van €50.000 werden toegewezen aan projecten met Nederlandse coproductiepartners.

Het HBF is enorm dankbaar voor de betrokkenheid van het Tiger Film Mecenaat en het Nederlands Filmfonds die dit mede mogelijk maken.

Geselecteerde projecten HBF Script & Development

Bright Future¿Quién mató a Narciso?, Marcelo Martinessi Benza, Paraguay

The Dam, Ali Cherri, Soedan/Frankrijk/Servië

The Goat Sunday, Ng'endo Mukii, Kenia/Zuid-Afrika

Monólogo Colectivo, Jessica Sarah Rinland, Argentinië

The Settlement, Mohamed Rashad, Egypte/Frankrijk

Usud, Stefan Maleševic, Servië/Nederland/Luxemburg

Voices

Cuando las nubes esconden la sombra, José Luis Torres Leiva, Chili

If I Was Alive, André Novais Oliveira, Brazilië

Kabul Jan, Shahrbanoo Sadat, Duitsland/Afghanistan

People of Solitude, Tariq Teguia, Algerije/Frankrijk

Việt and Nam, Truong Minh Quý, Vietnam/Filipijnen

Geselecteerde projecten NFF+HBF Co-production Scheme

Arnold is a Model Student, Sorayos Prapapan, Thailand(Nederlandse coproducent: Volya Films)

Baby, Marcelo Caetano, Brazilië (Nederlandse coproducent: Circe Films)

orphanage.jpg
  • jpg

Still: The Orphanage van Shahrbanoo Sadat

HBF op IFFR Unleashed

Met IFFR Unleashed geeft IFFR onder meer een platform aan door het HBF gesteunde films nadat ze op festivals en in bioscopen gedraaid hebben. In deze speciale HBF-collectie vind je nieuwe films als The Orphanage van Shahrbanoo Sadat, Nafi’s Father van Mamadou Dia en de exclusieve online premiere van Window Boy Would also Like to Have a Submarine van Alex Piperno. Ook zitten er veel oudere films tussen, zoals La niña santa van Lucrecia Martel (2004) en de restauratie uit 2014 van Mysterious Object at Noon (2000) van Apichatpong Weerasethakul. 

Na La Flor (Mariano Llinás) en Neighbouring Sounds (Kleber Mendonça Filho) voegt IFFR een derde titel toe die gratis te bekijken is op IFFR Unleashed zolang de lockdown duurt: Alba van Ana Cristina Barragán. 

De HBF-collectie is vanaf vandaag beschikbaar op IFFR Unleashed, met uitzondering van Window Boy Would also Like to Have a Submarine die vanaf 18 juni te bekijken is.

Bekijk hier de hele collectie

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL