katarina.jpg
  • jpg

Katarina Jazbec

50ste International Film Festival Rotterdam

1 – 7 februari | 2 – 6 juni 2021

Rotterdam, 8 juni 2020

Katarina Jazbec wint RTM Pitch met film over Rotterdamse sjorders

Filmplan beloond met €20.000 en wereldpremière op IFFR 2021

International Film Festival Rotterdam (IFFR) en de gemeente Rotterdam maken de winnaar bekend van de eerste editie van RTM Pitch. De Sloveense Rotterdammer Katarina Jazbec (1991) krijgt een bijdrage van €20.000 om haar korte film de komende maanden te realiseren. Ook krijgt ze coaching van Ineke Kanters van productiebedrijf The Film Kitchen. De wereldpremière vindt plaats tijdens IFFR 2021 als onderdeel van RTM, het Rotterdamprogramma van het festival.

De film, een experimentele documentaire met fictieve elementen, heeft als werktitel You Can’t Automate Me. en gaat over sjorders in de Rotterdamse haven die de fysiek zware taak hebben containers vast te zetten op schepen. Jazbec ziet overeenkomsten met dansers en betrekt ook het perspectief van dieren in haar film.

Katarina Jazbec: "Ik ben ongelooflijk blij dat IFFR met deze competitie mijn project ondersteunt: een film over een onzichtbare groep van 650 sjorders die in de Rotterdamse haven een van de belangrijkste rollen speelt in onze economie. Samen met hen hoop ik een urgent verhaal te vertellen dat de zintuiglijke waarneming van ons lichaam verkent."

sjorder 1.jpg
  • jpg
sjorder 2.jpg
  • jpg

Sjorders bij Scapino Ballet Rotterdam, door Katarina Jazbec

De jury bestond uit de Rotterdamse filmmaker en Gouden Kalfwinnaar Shamira Raphaëla en drie IFFR-programmeurs: Cathelijne Beijn, Peter van Hoof en Erwin van ‘t Hart. Uit tachtig inzendingen kozen zij You Can’t Automate Me. als winnaar. De jury: “Katarina is een jonge, multidisciplinaire kunstenaar die spannende contrasten onderzoekt. Haar filmplan is een kruisbestuiving tussen Rotterdamse havenarbeid en choreografie, met een filosofische onderlaag: een bijzonder experiment waar we zeer naar uitkijken. Katarina is een sociaal betrokken maker met een sterk artistiek profiel in video en documentaire fotografie wier werk we graag volgen en stimuleren.”

Zakelijk directeur Marjan van der Haar: “We hebben RTM Pitch in januari 2020 samen met de gemeente Rotterdam gelanceerd om de talentontwikkeling in Rotterdam een impuls te geven. We zijn verheugd om de eerste RTM Pitch-winnaar nu bekend te maken en feliciteren Katarina van harte. Wij kijken ernaar uit om de film in première te zien gaan tijdens de 50ste editie van IFFR in 2021.”

De beurs van €20.000 wordt gefinancierd door de gemeente als onderdeel van de nieuwe Film- en Mediavisie Rotterdam.

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL