T&M collage b-w.jpg
  • jpg

Met de klok mee: Bong Joon Ho, Terence Nance, Marion Hänsel, Jenn Nkiru, Pedro Costa, Beth B

49ste International Film Festival Rotterdam

22 januari – 2 februari 2020

Rotterdam, 8 januari 2019

Bong Joon Ho, Beth B, Terence Nance, Marion Hänsel en anderen op IFFR 2020

Talks & Masterclasses onthuld

International Film Festival Rotterdam (IFFR) brengt avontuurlijke filmmakers en avontuurlijk publiek samen. Het Talks & Masterclasses-programma van de 49ste editie zit vol met paneldiscussies, samenwerkingen met partners en uiteraard vele gesprekken met de creatieve geesten van de filmwereld.

In acht Masterclasses zetten filmmakers hun visie op het medium uiteen. De Zuid-Koreaanse filmmaker Bong Joon Ho zal het hebben over zijn Gouden Palm-winnende film Parasite die op IFFR 2020 in een unieke zwart-witversie vertoond wordt. De Portugese filmmaker en graaggeziene IFFR-gast Pedro Costa bespreekt zijn nieuwe film Vitalina Varela. En de Mexicaanse cameraman Diego García, winnaar van de nieuwe Robby Müller Award, blikt terug op zijn camerawerk voor filmmakers als Weerasethakul, Reygadas en Refn.

Talks & Masterclasses zoomt in op het werk van verschillende makers. Scenaristen Theresa Ikoko en Claire Wilson bespreken met filmmaker Sarah Gavron het maken van de film Rocks, die op IFFR 2020 binnen themaprogramma Synergetic draait. Ook zijn er masterclasses van de Braziliaanse filmeditor Eduardo Serrano (editor van Bacurau en Swinguerra – die beide op IFFR 2020 draaien), en componist Howard Shore, die zijn lange carrière bespreekt en de filmmuziek die hij maakte voor de film Crash (1996) van David Cronenberg. Deze film wordt op IFFR 2020 gedraaid met live muziek door het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Ook de twee filmmakers die geëerd worden met retrospectieven geven talks: de New Yorkse undergroundfilmmaker Beth B en de Belgische filmmaker Marion Hänsel. Filmmaker Nina Menkes geeft een lezing met als titel Sex and Power in Visual Language waarin ze zich afvraagt hoe de verbeelding van vrouwen door regisseurs als Martin Scorsese, Spike Lee en Sofia Coppola ons denken heeft beïnvloed.

B&W Collage 1.jpg
  • jpg

Van links naar rechts: Sarah Gavron, Diego García, Nina Menkes

The Collective Space

The Collective Space is een programma met workshops en masterclasses waar lokaal talent en studenten van internationale filmacademies ideeën uitwisselen en nieuw werk creëren. De masterclasses en talks van vermaarde professionals zijn ook toegankelijk voor algemeen publiek. Twee masterclasses worden gegeven door leden van The Ummah Chroma: filmmaker en kunstenaar Terence Nance (An Oversimplification of Her Beauty, Random Acts of Flyness) en kunstenaar en videoclipregisseur Jenn Nkiru (Black to Techno, Apeshit). Andere sprekers zijn Lauri Faggioni (regisseur en productieontwerper voor videoclips van o.a. Devendra Banhart, Bright Eyes en Iron & Wine) en Charm La’Donna (choreograaf voor o.a. Rosalía, Kendrick Lamar en Pharrell Williams). Ook zijn er talks over ‘Blackness and Our Rituals Towards the Realities of Belonging’ en ‘Asian Stereotyping in Western Media’.

Kunst en film

Alle kunstenaars die meedoen met IFFR’s Frameworks-programma geven lezingen: de gebroeders Quay (Frameworks Masters) en hun Acolyte, de Franse multidisciplinaire kunstenaar Patricia Allio. Ook The Karrabing Film Collective uit Australië geeft een talk. IFFR presenteert daarnaast twee Artist Talks binnen Deep Focus Short: één van de Franse filmmaker Pauline Curnier Jardin, wier Bled Out – Ausgeblutet in Bright Future Short draait; en één van de Amerikaanse filmmaker Zachary Epcar, wiens Billy in Bright Future Short te zien is.

En meer

IFFR 2020 nodigt twee talkshows uit: Kermode on Film met de Britse filmkenners Mark Kermode en Jack Howard, en Girls of Film Live! met Anna Smith. Er zijn paneldiscussies binnen de themaprogramma’s Ordinary Heroes (over de cinema van Hongkong), The Tyger Burns (over de carrières van vrouwelijke cinemaveteranen), en Sacred Beings (over Aziatische genderfluïditeit). Ook is er een aantal talks in samenwerking met andere organisaties, waaronder een lezing van filosoof Timothy Morton (in samenwerking met De Dépendance), een ‘offline aflevering’ van De kijk van Koolhoven van filmmaker Martin Koolhoven (in samenwerking met VPRO), en een discussie rond kunstmatige intelligentie en creativiteit met filmmaker Lawrence Lek, kunstenaar Cécile B. Evans, kunstenaar Marie Caye en cognitieve wetenschapper Wijnand IJsselsteijn (in samenwerking met STRP).

De volledige lijst van Talks & Masterclasses is op te vragen bij IFFR Press Office en staat vanaf 15 januari online op IFFR.com.

Talks & Masterclasses wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Droom en Daad. De tentoonstelling met The Ummah Chroma is een samenwerking met en vindt plaats in Het Nieuwe Instituut. De Robby Müller Award is een samenwerking met de Netherlands Society of Cinematographers.

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL