3 Logical Exits_Film Still 1 (1).jpg
  • jpg

3 Logical Exits door Mahdi Fleifel

49ste International Film Festival Rotterdam

22 januari – 2 februari 2020

Rotterdam, 4 december 2019

IFFR onthult Ammodo Tiger Short Competition 2020

Ook bekendgemaakt: Short Profiles van Leonardo Mouramateus en Kiluanji Kia Henda

International Film Festival Rotterdam (IFFR) onthult de 21 korte films die zijn geselecteerd voor de Ammodo Tiger Short Competition: 15 (festival)wereldpremières, 5 internationale premières en een Europese première. De jury, bestaande uit Nathanja van Dijk, Safia Benhaim en Greg de Cuir Jr., kiest de winnaars van drie gelijkwaardige prijzen.

De selectie bevat zowel werk van nieuwkomers als werk van filmmakers die al een langere geschiedenis hebben met IFFR. Onder de bekenden van IFFR onder meer: 3 Logical Exits van Mahdi Fleifel, They Parlaient Idéale van Laure Prouvost, en Beer van Erik van Lieshout, ontsproten aan het moment dat hij de Heineken Prize for Art won.

Daarnaast presenteert Wong Ping zijn film Wong Ping’s Fables 2, het vervolg op zijn film die in 2019 de Ammodo Tiger Short Award won. Ben Rivers dingt mee met Look Then Below. De film Aggregate States of Matters van de Italiaanse kunstenaar Rosa Barba is ook geselecteerd; Barba is daarnaast onderdeel van het Frameworks-programma van IFFR.

Andere bekende namen in de hedendaagse kunst zijn Ismaïl Bahri met Apparition, Michael Portnoy met Progressive Touch en Thao Nguyen Phan met Becoming Alluvium.

De Franse filmmaker Isabel Pagliai maakt haar IFFR-debuut met de enige middellange film in competitie, het 43 minuten durende Tendre, en Ana Vaz is geselecteerd met Apiyemiyekî?. Melisa Liebenthal, wier lange film Las lindas de Bright Future Award won op IFFR 2016 en die in 2017 HBF-steun ontving, presenteert haar korte film Aquí y allá. De Chinese filmmaker Lei Lei zit in de selectie met A Bright Summer Diary. Zijn aanstaande lange film Ningdu werd in 2017 geselecteerd voor CineMart en ontving in datzelfde jaar HBF-steun.

De jury van de Ammodo Tiger Short Competition bestaat uit de recent aangestelde directeur van Kunsthal Rotterdam Nathanja van Dijk, de Franse filmmaker en voormalig Tiger Award for Short Films-winnaar Safia Benhaim (La fièvre, IFFR 2014), en de filmcurator en schrijver Greg de Cuir Jr. (geboren in Los Angeles., woonachtig in Belgrado).

Ammodo, de Nederlandse organisatie die zich inzet voor kunst en wetenschap, verbond zich in 2018 als officiële partner aan de competitie. De drie Ammodo Tiger Short Awards gaan gepaard met een geldprijs van €5.000 per award en worden op zondag 26 januari uitgereikt in WORM.

pjimage.jpg
  • jpg

Met de klok mee: Apiyemiyekî?, Wong Ping's Fables 2, Tendre, Beer,  Aquí y allá, A Bright Summer Diary

Meer korte films op IFFR

De Braziliaanse filmmaker Leonardo Mouramateus is ook geselecteerd voor de Ammodo Tiger Short Competition, met zijn korte film A chuva acalanta a dor. Tegelijkertijd vertoont IFFR 2020 een Short Profile gewijd aan Mouramateus in de Deep Focus-sectie. Hierin worden zijn recente en nieuwe korte films vertoond waarin hij vaak het leven in de grote steden van Brazilië portretteert. Op achtentwintigjarige leeftijd heeft de in Fortaleza geboren filmmaker een sterke persoonlijke stijl ontwikkeld, constant zoekend naar nieuwe vormen van narratieve cinema. 

IFFR organiseert een tweede Short Profile rond het werk van de Angolese filmmaker en beeldend kunstenaar Kiluanji Kia Henda. Zijn korte films raken vaak aan de Angolese politiek en geschiedenis, maar bevatten tegelijkertijd bevreemdende magische elementen. In There Is No Light Inside the Mirror volgen we bijvoorbeeld een door de oorlog getraumatiseerde man die zijn schaduw wil ontvluchten, en in Havemos de voltar komt een historisch object tot leven en weigert langer een object in dienst van de geschiedenis te zijn.

A chuva acalanta a dor_Film Still 1.jpg
  • jpg

A chuva acalanta a dor door Leonardo Mouramateus

Deep Focus Short presenteert ook twee Artist Talks: een van de Braziliaanse filmmaker Bárbara Wagner, wier film Swinguerra, gecoregisseerd met Benjamin de Burca, in Bright Future Short draait; en een van de Amerikaanse filmmaker Zachary Epcar, wiens film Billy ook in Bright Future Short te zien is. 

IFFR presenteert een grote verscheidenheid aan korte films in alle hoeken van het programma. Bright Future Short bevat experimentele en kunstzinnige korte films terwijl Voices Short juist de plek is voor korte films met meer nadruk op het verhaal. Ook draaien er veel korte films binnen de Perspectives-sectie als onderdeel van verschillende themaprogramma’s. Korte films worden vertoond voorafgaand aan speelfilms, in verzamelprogramma’s en in de jaarlijkse Short Film Marathon in KINO. 

Het gehele kortefilmprogramma wordt op dinsdag 10 december bekendgemaakt.

Swinguerra 1.jpg
  • jpg
Billy_still_4.jpg
  • jpg

Links: Swinguerra door Bárbara Wagner & Benjamin de Burca, Rechts: Billy door Zachary Epcar

Alle films in de Ammodo Tiger Short Competition 2020:

3 Logical Exits, Mahdi Fleifel, 2020, Denemarken/Verenigd Koninkrijk/Libanon, wereldpremière

Aggregate States of Matters, Rosa Barba, 2019, Peru/Duitsland, wereldpremière (festival)

Apiyemiyekî?, Ana Vaz, 2020, Frankrijk/Nederland, wereldpremière

Apparition, Ismaïl Bahri, 2019, Frankrijk, wereldpremière (festival)

Aquí y allá, Melisa Liebenthal, 2020, Frankrijk/Argentinië, wereldpremière

Becoming Alluvium, Thao Nguyen Phan, 2019, Vietnam/Spanje, wereldpremière (festival)

Beer, Erik van Lieshout, 2019, Nederland, wereldpremière (festival)

A Bright Summer Diary, Lei Lei, 2020, Verenigde Staten, wereldpremière

A chuva acalanta a dor, Leonardo Mouramateus, 2020, Portugal/Brazilië, wereldpremière

Communicating Vessels, Maïder Fortuné/Annie MacDonell, 2020, Canada, wereldpremière

The Eyes of Summer, Rajee Samarasinghe, 2019, Sri Lanka/Verenigde Staten, internationale première

Look Then Below, Ben Rivers, 2019, Verenigd Koninkrijk, wereldpremière (festival)

The Lost Procession, Bani Abidi, 2019, Verenigde Arabische Emiraten/Duitsland/Pakistan, wereldpremière (festival)

the names have changed, including my own and truths have been altered, Onyeka Igwe, 2019, Verenigd Koninkrijk, internationale première

Progressive Touch, Michael Portnoy, 2019, Oostenrijk/Nederland/Verenigde Staten, internationale première

Sayōnara, William Andreas Wivel, 2019, Denemarken, internationale première

Sun Dog, Dorian Jespers, 2019, België, wereldpremière

Tendre, Isabel Pagliai, 2020, Frankrijk, wereldpremière

They Parlaient Idéale, Laure Prouvost, 2019, Frankrijk/België/Italië, wereldpremière (festival)

Tyrant Star, Diane Severin Nguyen, 2019, Vietnam/Verenigde Staten, internationale première

Wong Ping's Fables 2, Wong Ping, 2019, Hong Kong, Europese première

Ter nagedachtenis aan Madiha Aijaz

Vorig jaar was de Pakistaanse filmmaker Madiha Aijaz met haar film These Silences Are All the Words onderdeel van de Ammodo Tiger Short Competition 2019. Vlak nadat zij van IFFR was teruggekeerd naar Karachi, op 2 februari 2019, is zij overleden. Als nagedachtenis aan haar leven en werk opent IFFR dit jaar de vertoningen van het verzamelprogramma 'Ammodo Tiger Short Competition 1' met haar drie minuten durende korte film Memorial for the Lost Pages (buiten competitie).

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL