Sacred Beings - TheSculpture_02.jpg
  • jpg

The Sculpture of Place & Time door Utagawa Tatsuhito (themaprogramma: Sacred Beings)

49ste International Film Festival Rotterdam

22 januari – 2 februari 2020

Rotterdam, 27 november 2019

Collectieven, Aziatisch queer, tachtigers en een wachtkamer

Vier themaprogramma’s van IFFR 2020

In de (rode) sectie Perspectives vind je de themaprogramma’s van International Film Festival Rotterdam (IFFR). Hier benaderen we het medium film vanuit specifieke invalshoeken. IFFR kondigt vier van de vijf themaprogramma’s van 2020 aan.

Festivaldirecteur Bero Beyer: “Deze themaprogramma’s brengen werken samen die door middel van film relevante en urgente sociopolitieke vragen stellen. Ze verrassen ons door nieuwe verbindingen te leggen en uit te nodigen tot nieuwe manieren van kijken.”

Sacred Beings

Lang voor de opkomst van LGBTQ-cultuur in het Westen was er in Azië en elders al ruimte voor non-binaire ervaringen van gender. Sacred Beings onderzoekt de hedendaagse queercultuur door de lens van genderfluïditeit en spiritualiteit in Azië. Korte films, installaties en performances verbinden het verleden, het heden en de mogelijke toekomst van de Aziatische queercultuur. Sacred Beings is het resultaat van de eerste editie van Young Curators, een initiatief dat de deuren van het IFFR-programma opent voor jong talent.

Meer info en eerste titels

Synergetic; GD thyself spirit strategy.jpg
  • jpg

G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children door The Ummah Chroma (themaprogramma: Synergetic)

Synergetic

Samenwerken heeft de toekomst. Synergetic toont de potentie van collectieven die de status quo uitdagen met alternatieve manieren van werken en kijken. In dit multidisciplinaire programma vind je onder andere de installatie G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children van The Ummah Chroma (in samenwerking met Het Nieuwe Instituut) en in opdracht van IFFR gemaakte werken van Afrikaanse collectieven. Het programma blikt terug, door de evolutie van Europa’s onafhankelijke en tentoonstellings- en filmhuisscene onder de loep te nemen (in samenwerking met het Kino Climates-netwerk), en vooruit, met workshops in The Collective Space (een samenwerking met de Ghetto Film School, de Netherlands Film Academy en Rotterdamse gemeenschappen).

Meer info en eerste titels

Communism and the Net or the End of Representative Democracy_Film Still 1.jpg
  • jpg

Communism and the Net or the End of Representative Democracy door Karel Vachek (themaprogramma: The Tyger Burns)

The Tyger Burns

The Tyger Burns is een hedendaags filmprogramma over de blik van de oude filmmaker, met een breed scala aan nieuwe films van regisseurs die al actief waren toen IFFR in 1972 begon. Van Hara Kazuo's film over een Japanse travestiet-politicus, Reiwa Uprising, tot Andrej Smirnovs Russische jaren-vijftig-bohemia-drama The Frenchman en Annette Apons fascinerende verslag van het leven van de mysterieuze Leonie Brandt, Leonie, actrice en spionne – allemaal films die getuigen van een onverminderde scheppingsdrang. Onze tijd, onze tijdgeest, is niet alleen van de jongere generatie.

Meer info en eerste titels

Zumiriki_Film Still 3.jpg
  • jpg

Zumiriki door Oskar Alegria (themaprogramma: Wait and See)

Wait and See

Terwijl we wachten tot de film begint, is hij al begonnen – in ons hoofd. Dit themaprogramma koestert het geduld van de kijker, zowel in de filmzaal als daarbuiten. Naast lange en korte films die het thema ‘wachten’ op verschillende manieren behandelen wordt er een wachtkamer ingericht (tijdschriften incluis) waar korte films op onvoorspelbare tijdstippen worden vertoond. Een paar maal per dag opent de deur naar een andere ruimte voor een verrassing.

Meer info en eerste titels

Het vijfde en laatste themaprogramma blijft nog eventjes geheim, tot 18 december om precies te zijn, wanneer we het hele filmprogramma aankondigen.

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL