20190917_PAA_ArtistsStudio_RosaBarba_088.jpg
  • jpg

In a Perpetual Now of Instantaneous Visibility door Rosa Barba

49ste International Film Festival Rotterdam

22 januari – 2 februari 2020

Rotterdam, 13 november 2019

Kunst in de kijker op IFFR 2020

Nieuw werk van o.a. Rosa Barba, de Quay Brothers en The Ummah Chroma

Kunst en kunstenaarsfilms krijgen opnieuw een prominente plek op de 49ste editie van International Film Festival Rotterdam (IFFR). In Art Directions zijn dit jaar onder meer kunstwerken en installaties te zien van Rosa Barba, de gebroeders Quay en meerdere kunstenaarscollectieven.

Festivaldirecteur Bero Beyer: “De kracht van bewegend beeld neemt vele vormen aan. Daarom presenteert IFFR elk jaar een grote verscheidenheid aan kunstwerken onder de noemer Art Directions, een parcours dat dwars door de programmering heen loopt en dat speelt met onze verwachtingen en grenzen overschrijdt.”

Frameworks

De derde editie van Frameworks valt onder het Art Directions-programma van IFFR 2020 – het programma waarin bekende namen uit de kunstwereld nieuw werk presenteren en daarnaast nieuwe talenten introduceren, hun zogeheten Acolytes. Deze Acolytes ontvangen ondersteuning bij het voltooien van een nieuw single-screen audiovisueel kunstwerk dat op IFFR in première gaat. Dit jaar worden zij aan ons voorgesteld door Rosa Barba en de gebroeders Quay.

iffr image white.jpg
  • jpg
Karrabing_dp_4.jpg
  • jpg
quay-brothers-2-1437229213.jpg
  • jpg

Links: Rosa Barba, Midden: achter de schermen bij het Karrabing Film Collective, Rechts: Gebroeders Quay

Rosa Barba

Rosa Barba is al jaren een graag geziene gast op IFFR. Naast een werk in het kortefilmprogramma slaat de in Italië geboren kunstenaar en filmmaker op IFFR 2020 een nieuw pad in door een reeks zangsessies te organiseren met verschillende Rotterdamse koren. Dit proces zal openbaar zijn en omvat tevens een live performance.

Karrabing Film Collective

Als haar Acolytes presenteert Rosa Barba het Karrabing Film Collective, een mediagroep bestaande uit inheemse Australiërs uit ‘s lands Northern Territory. Met hun films en installaties belichten zij de lange schaduw van koloniale macht. Hun werk Day in the Life wordt gesteund met een Frameworksbeurs en gaat in wereldpremière op IFFR.

Gebroeders Quay Brothers

De gebroeders Quay opereren met hun films in een unieke ruimte tussen live action en animatie. Hun derde speelfilm is in de maak, en is gebaseerd op de roman Sanatorium Clepsydra van de Poolse schrijver Bruno Schulz. Op IFFR 2020 zullen de gebroeders Quay een prelude presenteren in de vorm van een installatie in TENT Rotterdam, met motieven en personages uit de film. Hun Acolyte(s) worden later bekendgemaakt.

image10.jpg
  • jpg

As Told to G/D Thyself

The Ummah Chroma

IFFR en Het Nieuwe Instituut presenteren een interdisciplinair programma en installatie rondom het kunstenaarscollectief The Ummah Chroma, dat bestaat uit Terrence Nance, Jenn Nkiru, Marc Thomas, Kamasi Washington en Bradford Young, in een speciale samenwerking met production designer Lauri Faggioni en producent Erin Wile. De installatie is geïnspireerd door hun muzikale korte film As Told to G/D Thyself (2019), en het programma zal tijdens IFFR 2020 worden uitgebreid met een serie performances, filmvertoningen, masterclasses en talks. De installatie is van 23 januari tot en met 28 juni 2020 te zien in Het Nieuwe Instituut.

Wait and See

Het themaprogramma Wait and See verkent de ervaring van gekoesterde nieuwsgierigheid en stil ongeduld. Voordat een film start is de ervaring immers al begonnen in onze gedachten, gevoed door de verwachtingen en ideeën over wat er komen gaat. Naast een reeks lange en korte films bevat het Wait and See-programma een speciale wachtkamer in het hart van het festival waar korte films worden vertoond en waar geduld wordt beloond.

Young Curator x Sacred Beings 1 (Indonesia by Sharyn Davies).jpg
  • jpg
Wavelength still.jpeg
  • jpeg
IFFR x Art Rotterdam 1.JPG
  • JPG

Links: 7465 door Watsamon Tri-yasakada, Midden: Wavelength door Stefano Canapa en Antoine Birot, Rechts: IFFR x Art Rotterdam 2019

Sacred Beings

Sacred Beings is een themaprogramma, samengesteld door de eerste Young Curator van IFFR, Darunee Terdtoontaveedej. Sacred Beings onderzoekt de hedendaagse niet-westerse queercultuur en is te bezoeken in het Nieuwe Instituut. In het hart van dit interdisciplinaire programma staat een installatie dat het werk van de Nieuw-Zeelandse academica Sharyn Davies, de Thaise fotograaf Watsamon Tri-yasakda en de Thaise filmmaker en kunstenaar Sarnt Utamachote samenbrengt. Met documentaire-fotografie, portretfoto’s en een korte film biedt dit project perspectief op non-binaire ervaringen rondom gender in Azië.

sound//vision

Al jaren een hoogtepunt van onze programmering in WORM: sound//vision, vier nachten met samenwerkingen tussen muzikanten, videokunstenaars en filmmakers. Er zijn momenteel drie audiovisuele performances bevestigd. TWIXT is een samenwerking tussen Billy Roisz en Dieter ‘dieb13’ Kovačič, waarin de conventies van de western, horrorfilm en roadmovie samensmelten tot één sensuele ervaring. In Wavelength experimenteren Stefano Canapa en Antoine Birot met kathodestraalbuizen, celluloid, elektrische signalen en analoge film om zo een samenspel van licht- en geluidsgolven te creëren. Waldeinsamkeit van Benjamin Verdonck en Lucas Van Haesbroeck; het betoverende miniatuur van licht en donker herijkt je blik en daagt je uit om buiten de kaders te denken.

IFFR x Art Rotterdam

Voor het vierde jaar op rij werkt IFFR samen met Art Rotterdam om een speciale filmmodule neer te zetten op Rotterdam Centraal. Dit jaar vertonen we DIT LEARN van Laure Prouvost. De installatie kan worden bezichtigd van de eerste dag van IFFR, op 22 januari, tot en met de laatste dag van Art Rotterdam, 9 februari 2020.

Polaroids van Robby Müller

Ter ere van wijlen cinematograaf Robby Müller lanceerde IFFR recentelijk de Robby Müller Award in samenwerking met de Netherlands Society of Cinematographers (NSC) en Andrea Müller-Schirmer, Robby Müllers vrouw. Tijdens IFFR 2020 zal zeldzaam werk van Müller, een serie Polaroid-foto’s, tentoon worden gesteld in de Slash Gallery in WORM. De expositie Like Sunlight coming through the Clouds: 30 years of Polaroid photography by Robby Müller wordt gecureerd door Müller-Schirmer, in samenwerking met de Annet Gelink Gallery en gesteund door Polaroid Art & Culture.

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL