20191029_RobbyMueller_Collage.jpg
  • jpg

Polaroids van Robby Müller © Annet Gelink Gallery, Amsterdam

49ste International Film Festival Rotterdam

22 januari - 2 februari 2020

Rotterdam, 30 oktober 2019

Eerste titels IFFR 2020 en nieuwe Robby Müller Award

Ook bekendgemaakt: jury Tiger Competition, nieuwe Reality Check-conferentie en Young Curators

International Film Festival Rotterdam (IFFR), de Netherlands Society of Cinematographers (NSC) en Andrea Müller-Schirmer, de vrouw van wijlen cinematograaf Robby Müller, lanceren de Robby Müller Award. Hiermee eren zij een ‘beeldmaker’ (cinematograaf, filmmaker of videokunstenaar) die in de geest van Robby Müller een eigenzinnige, overtuigende en emotioneel sterke beeldtaal heeft gecreëerd in zijn of haar oeuvre. De eerste award gaat naar Diego García en wordt uitgereikt op IFFR 2020.

Festivaldirecteur Bero Beyer: “In een wereld die wordt gedomineerd door een homogene entertainmentindustrie staat IFFR pal voor originele stemmen in cinema. De Robby Müller Award valt dan ook samen met onze ambitie om filmmakers te promoten die zich niet aan conventies houden maar juist iets totaal eigens brengen.”

De Robby Müller Award is een initiatief van NSC. Richard van Oosterhout, bestuursvoorzitter van NSC: “Müller pionierde met nieuwe manieren van het vertellen en visualiseren van verhalen. Zijn stijl was bescheiden, scherp, simpel en helder. De nieuwe prijs moedigt deze houding aan onder de filmmakers van vandaag.”

Een jury bestaande uit zes filmexperts kiest jaarlijks de winnaar. Deze ontvangt de Robby Müller Award: een print van een van Müllers uitzonderlijke polaroidfoto’s. Deze foto’s worden tijdens het festival ook tentoongesteld. Daarnaast vertoont IFFR de film Repo Man van Alex Cox, als voorbeeld van Müllers nalatenschap.

De eerste winnaar van de award, de Mexicaanse cinematograaf Diego García, heeft in zijn opmerkelijke carrière samengewerkt met filmmakers als Apichatpong Weerasethakul (Cemetery of Splendour), Gabriel Mascaro (Neon Bull) en Carlos Reygadas (Nuestro tiempo). García zal tijdens het festival een masterclass geven. De prijsuitreiking vindt plaats op maandag 27 januari.

Namens de jury zegt Andrea Müller-Schirmer het volgende over prijswinnaar García: “De prachtige, lange shots van Diego García’s camera zijn een indringende kennismaking met de personages en omgeving. Net als Robby hanteert García een beeldtaal die geloofwaardig, overtuigend en ongekunsteld is. Zijn werk staat in dienst van het verhaal, maar heeft tegelijk een duidelijke eigen signatuur. Beiden vertellen verhalen met behulp van de poëzie van het licht.”

Klik hier voor meer informatie over de Robby Müller Award, de eerste winnaar Diego García en de juryleden.

Diego-Garcia-Image-5-e1453819967993-768x447.jpg
  • jpg
Young Curator IFFR 5919 VCornel(c) 2424.jpg
  • jpg

Links: Diego García, rechts: Darunee Terdtoontaveedej

Young Curators

Recentelijk heeft IFFR een nieuw programma in het leven geroepen onder de naam Young Curators. Hiermee opent het festival de deuren voor jong programmeertalent. Uit honderd aanmeldingen is Darunee Terdtoontaveedej geselecteerd als eerste Young Curator. Zij zal op IFFR 2020 haar programmavoorstel tot uitvoering brengen: een multidisciplinaire tentoonstelling rond prekoloniale genderfluïditeit.

Lees hier meer over haar programma.

Jury Tiger Competition

De Tiger Competition is ‘s festivals uithangbord voor uitdagende nieuwe filmmakers die de normen van cinema doorbreken. De jury bestaat in 2020 uit de Nederlands-Palestijnse filmmaker Hany Abu-Assad, de artistiek directeur van Vision du Réel Emilie Bujès, de Indonesische filmmaker Hafiz Rancajale, de Zuid-Koreaanse filmmaker Kogonada en de Nederlandse filmmaker Sacha Polak. Lees hier meer over de juryleden.

Reality Check

De derde editie van de Reality Check-conferentie heeft als thema: originaliteit. Het evenement vindt plaats op zondag 26 januari. Hoe komen originele stemmen uit boven het eentonige gebrul van grote internationale bedrijven? Hoe vinden we originaliteit in verhaal en vorm? En wat zijn originele manieren om het publiek te bereiken? 

Reality Check bouwt op de bijdragen van experts uit de filmindustrie voor keynotes, paneldiscussies en een intensieve workshop voor professionals. Zo blijft de discussie relevant en inspirerend. Ideeën rond het thema originaliteit zijn dan ook van harte welkom. Hier vind je het laatste nieuws over Reality Check.

IFFR Pro x VR Days

IFFR presenteert elf XR-projecten op VR Days Europe, dat plaatsvindt op 23 en 24 november in Amsterdam. IFFR Pro x VR Days biedt de makers kansen voor financiering, distributie en connectie met potentiële partners. Bovendien worden vier van de elf projecten ook uitgenodigd voor IFFR Pro x VR Days tijdens de IFFR Pro Days op IFFR 2020. Lees hier meer over de selectie.

873e9175-9354-4375-834d-18876afc1bb5.jpg
  • jpg
3d6eecee-5a1d-4970-955f-fbf8c651b76b.jpg
  • jpg

IFFR 2019

Eerste titels

De eerste titels zijn bevestigd! Daaronder bijvoorbeeld de wereldpremière van Babai van Artem Aisagaliev, de internationale première van Cenote van Oda Kaori, en de Europese première van Nigina Sayfullaeva’s Fidelity. Klik hier om door alle bevestigde titels te browsen.

BABAI_Film Still 1.jpg
  • jpg
Cenote_Film Still 1.jpg
  • jpg
Fidelity_Film Still 1.jpg
  • jpg

Links: Babai, midden: Cenote, rechts: Fidelity

Het complete filmprogramma voor IFFR 2020 staat op 18 december op onze website. Dat is eerder dan voorheen, waardoor gasten en bezoekers extra tijd hebben om hun bezoek voor te bereiden.

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL