IFFR_190130_MelleMeivogel-30 (2).jpg
  • jpg

Educatie op IFFR 2019

49ste International Film Festival Rotterdam

22 januari - 2 februari 2020

Rotterdam, 6 juni 2019

IFFR brengt impact educatieprogramma in beeld

Leerlingen en docenten beoordelen IFFR’s educatie-activiteiten met een 4,1 uit 5

Vanaf de 48ste editie in 2019 onderzoekt International Film Festival Rotterdam (IFFR) de impact van zijn educatieprogramma over een periode van drie jaar. Uit de eerste resultaten blijkt onder meer dat de impact op alle leerdoelen significant toeneemt wanneer leerlingen naast het bezoeken en bespreken van films deelnemen aan de extra opdrachten en verdiepende lessen.

Het publieksonderzoek, opgezet in samenwerking met Cigarbox, bestaat uit een vragenlijst waarvan het eerste deel is ingevuld door 686 leerlingen en docenten. De anonieme deelnemers beoordelen IFFR’s educatieprogramma gemiddeld met een

4,1 uit 5. Bovendien bleken de educatieve activiteiten van het festival inclusief; IFFR bereikt jonge mensen met diverse achtergronden, representatief voor de bevolkingssamenstelling van Rotterdam.

Ook mat IFFR in hoeverre de verschillende doelstellingen bereikt worden. De kerndoelen van IFFR’s educatieprogramma zijn onder andere: het vergroten van creatieve vaardigheden door middel van inzicht in het creatieve proces van filmmaken; de ontwikkeling van kennis over film en media; het bevorderen van een open, onderzoekende en kritische houding; een beter begrip van de eigen culturele identiteit en die van een ander; interesse wekken voor film als kunstvorm in al zijn diversiteit. Uit reacties van ondervraagde leerlingen blijkt dat de impact het grootst is op het gebied van kennisontwikkeling; 53% van de respondenten zegt dat het

IFFR-educatieprogramma daar een positieve werking op heeft. 

In dit factsheet staan de belangrijkste data uit het onderzoek op een rijtje.

Marjan van der Haar, zakelijk directeur IFFR: “IFFR is een voorloper op het gebied van filmeducatie en is voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om jonge mensen te betrekken bij film. Met deze impactmeting kunnen we onze activiteiten effectief uitbouwen.”

Renske Gasper, hoofd educatie IFFR: “IFFR biedt een breed en gevarieerd palet aan educatieprogramma’s, op maat gemaakt voor doelgroepen van het basis- en voortgezet onderwijs tot MBO/WO. Het is van grote waarde om de impact van de verschillende onderdelen met behulp van data te analyseren. Op die manier blijven we in dialoog en weten we meer over de wensen en behoeften van de leerlingen, studenten en docenten.”

Gedurende het hele jaar namen 24.491 leerlingen, studenten en docenten deel aan het educatieprogramma van IFFR. 12.474 van hen brachten via school een bezoek aan IFFR 2019. IFFR werkt samen met diverse partners om filmeducatie in Rotterdam en de regio Rijnmond te bestendigen. Met dank aan de structurele steun van het VSBfonds, Fonds 21, Rotterdam Festivals, Stichting Elise Mathilde Fonds,

Stichting Bevordering van Volkskracht en de Erasmusstichting kan IFFR zijn ambities realiseren en film- en media-educatie nog verder integreren in het curriculum van scholen.

IFFR is volop bezig met nieuwe programma’s voor volgend jaar en betrekt vaak jonge filmmakers bij de ontwikkeling en uitvoering van de lessen. Inschrijvingen voor IFFR 2020 zijn geopend. Ga voor meer informatie naar IFFR.com/educatie.

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL