CIFFR 2019 - Las campanas de invierno.jpg
  • jpg

Still: Las campañas de invierno

8ste Curaçao International Film Festival Rotterdam

10 – 15 april 2019

Rotterdam, 20 Maart 2019

8ste editie Curaçao IFFR in de startblokken

Publieksfavoriet Capharnaüm opent vijfdaags filmfestival in Willemstad

Van woensdag 10 tot en met zondag 14 april 2019 vindt in Willemstad de achtste editie plaats van Curaçao International Film Festival Rotterdam (CIFFR). Het festival vertoont hoogtepunten van IFFR’s laatste editie, uitdagende nieuwe titels van andere filmfestivals en veelbelovend nieuw werk van filmmakers uit de regio, in het bijzonder binnen de Yellow Robin Award Competition en de Caribbean Shorts Competition.

CIFFR opent met de voor een Oscar genomineerde film Capharnaüm van Nadine Labaki, winnaar van de BankGiro Loterij Audience Award op IFFR 2019. Naast IFFR-hoogtepunten bevat het programma films als Shoplifters van Hirokazu Kore-eda

If Beale Street Could Talk van Barry Jenkins en de door het Hubert Bals Fonds gesteunde film Monos van Alexis Dos Santos en Alejandro Landes.

Yellow Robin Award Competition

Voor de zevende keer presenteert CIFFR de Yellow Robin Award Competition. Op dit toneel strijden vijf films van opkomende filmmakers uit het Caribisch gebied en Latijns-Amerika om de Yellow Robin Award. De selecties van dit jaar zijn: 

Las campañas de invierno van Rafael Ramírez (Cuba), En cenizas van Camila Rodríguez Triana (Colombia), Noemí Gold van Dan Rubenstein (Argentina), 

Tierra adentro van Mauro Colombo (Panama) en Xquipi’ Guie’dani van Xavi Sala (Mexico). Een internationale jury kiest de winnende film die gegarandeerd een plek krijgt in het Bright Future-programma van IFFR 2020. Daarnaast wordt de film later in het jaar vertoond op Morelia International Film Festival in Mexico. De winnende filmmaker ontvangt $2.500 cash en daarnaast $7.500 om te besteden aan talentontwikkeling door deelname aan programma’s als BoostNL en CineMart.

IFFR’s festivaldirecteur Bero Beyer: “IFFR’s zusterfestival in Curaçao is dé springplank voor het filmtalent uit het Caribisch gebied. Khalik Allah won vorig jaar de Yellow Robin Award en kwam in januari 2019 naar Rotterdam om zijn aangrijpende film Black Mother te presenteren. Ook gaf hij een Big Talk in samenwerking met World Press Photo. Een naam om in de gaten te houden. De films die zijn geselecteerd voor de aankomende competitie beloven eveneens veel goeds.”

CIFFR 2019 - En cenizas - Xquipi' Guie dani.png
  • png

Caribbean Shorts Competition

Ook niet te missen tijdens CIFFR 2019: de derde editie van de Caribbean Shorts Competition. Dit programma is ontstaan uit een brede samenwerking tussen zeven filmfestivals – in Cuba, de Dominicaanse Republiek, Guadeloupe, Martinique, Mexico, Trinidad en Tobago en natuurlijk Curaçao. Elk festival zendt een korte film in en de winnende film zal op alle festivals worden vertoond, én op IFFR 2020.

En meer

In een speciaal themaprogramma onderzoekt CIFFR het concept redu, een Papiamentse term die zoiets als roddel of ‘van horen zeggen’ betekent, in de context van fake news. Onder meer te zien in dit programma: Rafiki van 

Wanuri Kahiu’s, Joel van Carlos SorínLoro van Paolo Sorrentino’s, 

Todos lo saben van Asghar Farhadi’s,  Bellingcat van Eliot Higgins en 

Doubles Vies van Olivier Assayas.

In een miniprogramma met de titel Caribbean Artists in Focus vertoont CIFFR een aantal korte films die eer betonen aan spraakmakende kunstenaars van de regio. De selectie bevat onder meer Zo vrij als een vogel van de Curaçaose filmmaker Sharelly Emanuelson, een portret van de op Curaçao gevestigde kunstenaar Geerdine Kuijpers, en Hollandse Meesters in de 21ste eeuw: Tirzo Martha van de Nederlandse filmmaker (en  IFFR-programmer) Tessa Boerman.

Naast de filmmakers die zijn geselecteerd voor competitie zullen Sharelly Emanuelson (Zo vrij als een vogel), Cristina Gallego (Pájaros de verano), Lila Avilés (La camarista), Carlos Sorín (Joel), Sam Ellison (Chèche lavi) en Meryem Benm’Barek (Sofia) aanwezig zijn op de achtste editie van CIFFR.

CIFFR 2019 - Pájaros de verano - Chèche lavi.png
  • png

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL