head.jpg
  • jpg

Festivaldirecteur Bero Beyer

48ste International Film Festival Rotterdam

23 januari – 3 februari 2019

Rotterdam, 24 januari 2019

48ste International Film Festival Rotterdam van start

Wereldpremière Dirty God in aanwezigheid van Ingrid van Engelshoven, Minister van OCW

Na de wereldpremière van Dirty God op woensdag 23 januari 2019, in aanwezigheid van onder anderen filmmaker Sacha Polak en actrice Vicky Knight, is de 48ste editie van International Film Festival Rotterdam echt van start. Festivaldirecteur Bero Beyer en Ingrid van Engelshoven, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, hielden openingsspeeches.

In het kader van feel IFFR spoorde Beyer het publiek aan zich open te stellen voor de verrassende emoties die filmbeelden kunnen oproepen. “Onze emoties zijn een mentale tool die we maar al te vaak negeren om allerlei misplaatste redenen”, aldus Beyer. “Maar ons gevoel – of het nu geluk, verdriet, bezorgdheid, euforie, melancholie of rebelsheid is – geeft betekenis aan onze ervaringen. Laten we ons openstellen voor onverwachte emoties.”

De openingsfilm Dirty God van Nederlandse filmmaker Sacha Polak is bij uitstek een film die onverwachte emoties oproept. In de film volgen we de jonge Londense moeder Jade (gespeeld door Vicky Knight), die na een zuuraanval haar leven weer moet oppakken terwijl ze zichzelf in de spiegel nauwelijks nog herkent.

pr.png
  • png

Minister Van Engelshoven benadrukte dat film, en Dirty God in het bijzonder, ons doet inleven in de ander. “Een film laat ons toe in de wereld van zijn personages, ongeacht hun gender of huidskleur, ongeacht de plek of tijd waarin ze leven en ongeacht hun ideeën of acties. Films ontwikkelen ons empatisch vermogen en ons gevoel verbonden te zijn. Daar kan de samenleving wel wat meer van gebruiken.”

Bovendien wees de minister op het belang van talentontwikkeling: “We hebben niet alleen talent nodig, maar dat talent moet ook de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen en te experimenteren met nieuwe kunstvormen.” Ze wees daarbij op de investeringen die het kabinet heeft toegezegd aan het Nederlands Filmfonds en in filmeducatie.

oi.png
  • png

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL