Shot uit trailer IFFR 2019
International Film Festival Rotterdam (IFFR) zoomt verder in – van Planet IFFR in 2017 en de mensen die erop leven in 2018 naar de onmetelijke binnenwereld in 2019: 48ste IFFR draait om menselijke emoties en hun verhouding tot de beelden op het grote doek. Het festival onthult ook de themaprogramma’s, nieuwe namen binnen het Masterclasses & Talks-programma en het thema van de tweede editie van de Reality Check-conferentie.
“Film is waarschijnlijk het meest direct emotionele medium dat er is”, zegt festivaldirecteur Bero Beyer. “Als we daar zitten in die donkere zaal zijn we gefocust en zijn we ontvankelijk. Deze editie van IFFR stelt de vraag hoe de vaak onverwachte emoties die cinema in ons teweegbrengt ons wereldbeeld vormt en nieuwe betekenis geeft aan wat we zien en horen.”
Het programma van IFFR is opgedeeld in vier secties: Bright Future, Voices, Deep Focus en Perspectives. Laatstgenoemde behelst IFFR’s themaprogramma’s, die dit jaar op een subtiele manier samenhangen, zo merkt Beyer op: “Of het nu gaat over de cyclische aard van het beeld, de manier waarop beelden worden hergebruikt en samengevoegd of over hoe beelden de hele zaal stil doen vallen – dit jaar onderzoeken de themaprogramma’s elk vanuit een eigen hoek de subtiele en soms onverwachte link tussen beeld en betekenis.”
The Spying Thing onderzoekt de wereld van spionage in cinema: inlichtingen en veiligheid, waarheid en fictie, paranoia en propaganda, samenzweringen en fake news. In 2018 is de Koude Oorlog 2.0 heter dan ooit en domineren spionage-gerelateerde berichten het nieuws. Dit themaprogramma biedt zowel klassieke als onverwachte voorbeelden van het spionagegenre. Dat steekt ook zijn kop op in de hedendaagse wereld waarin, een beetje zoals bij film zelf, spionage grondig is veranderd dankzij digitale surveillance en het grootschalig verzamelen van data. Onder de geselecteerde titels is La flor (Parte 2), een zes uur durend Borgesiaans spionageverhaal en het middelste deel van Mariano Llinás’ driedelige meesterwerk.
Door programmeur Gerwin Tamsma en gastprogrammeur Gustavo Beck.
Rabbit Hole duikt diep in de wereld van de internetmeme: zijn visuele taal, dubbele lagen, (zelf)reflectiviteit en zijn commentaar op en verwerking in andere media. Rabbit Hole toont als voorbeelden korte en lange films, waaronder de internationale première van Dan Schoenbruns film over Slender Man getiteld A Self-Induced Hallucination. Voor wie zich echt in het meme-universum wil onderdompelen is er het speciale Meme Café, waar je onder meer de installatie van David OReilly genaamd Octocat Meme Story kunt ervaren.
Door programmeur Inge de Leeuw.
Laboratory of Unseen Beauty vertoont een collectie films die een tijd lang onaf zijn gebleven en veel later werden voltooid, films die oud en nieuw materiaal combineren, hermontages van bestaande films of verschillende works-in-progress die samen zijn gevoegd tot een nieuwe film. Naast andere (on)voltooide werken bevat dit themaprogramma de eerste vertoning ooit van de compromisloze film Sea of Lost Time van de Indiase filmmaker Gurvinder Singh.
Say No More is een grotendeels ‘sprakeloos’ programma dat een herwaardering voor de stille, diepe aandacht voor film wil stimuleren. Het doel is om de sensatie van de gezamenlijke filmervaring te herontdekken, het idee van samenzijn in stilte. Het programma bevat speelfilms (zoals In My Room van Ulrich Köhler), middellange films, korte films (zoals Video Home System van Guusje America) en twee installaties van de Finse kunstenaar Mika Taanila.
Door programmeur Edwin Carels.
Soul in the Eye laat de opkomst zien van een nieuwe generatie zwarte Braziliaanse filmmakers. Zij omarmen de Braziliaanse diversiteit, het rijke afro-Braziliaanse cultureel erfgoed en onderbelichte delen van de geschiedenis in hartverwarmende, menselijke en confronterende cinema. Hun films houden verband met Zózimo Bulbul (1937-2013), het boegbeeld van de zwarte Braziliaanse cinema in de jaren zestig die middels film de geschiedenis, de cultuur en de politieke situatie van zwarte Brazilianen zichtbaar maakte, bijvoorbeeld in zijn krachtige korte film Alma no olho (1973). Het programma bevat onder meer de internationale première van Ilha van Ary Rosa en Glenda Nicácio.
Door programmeurs Tessa Boerman en Peter van Hoof, en de Braziliaanse gastcurator Janaína Oliveira.
Op IFFR 2019 vindt weer een uitgebreid Talks & Masterclasses-programma plaats. Onder de bevestigde namen zijn Cliff Martinez (die soundtracks maakte voor onder meer Spring Breakers en Drive) en Carlos Reygadas, wiens laatste film Nuestro tiempo op het festival te zien is. In samenwerking met Boek & Meester komt schrijver/filmmaker Guillermo Arriaga spreken over zijn films (Amores perros, 21 Grams, Babel) en zijn laatste roman The Savage. Alfredo Jaar keert terug naar Rotterdam voor een talk, in samenwerking met het Nederlands Fotomuseum waar vanaf 26 januari Jaars installatie Shadows te zien is.
Voortbordurend op het succes van vorig jaar organiseert IFFR Pro de tweede editie van de conferentie Reality Check. De focus ligt op het ontwikkelingstraject van verhalen, van begin tot eind, van de kiem tot aan het publiek dat het verhaal tot zich neemt. Hierbij wordt kritisch gekeken naar manieren om het ontwikkelingsproces van verhalen toekomst-proof te maken in snel veranderende tijden. Alle professionals zijn welkom om mee te discussiëren op zondag 27 januari 2019.
Onlangs kondigde het Hubert Bals Fonds de nieuwe Dutch Post-production Award aan in samenwerking met het Nederlands Filmfonds en de Dutch Post production Alliance. Tijdens IFFR 2019 kiest een jury twee winnaars uit een voorselectie van projecten die in het verleden door het Hubert Bals Fonds zijn gesteund. De winnende projecten ontvangen elk €50.000.
Ook virtual reality komt weer aan bod op IFFR Pro 2019 tijdens een uitgebreid VR-programma op dinsdag 29 januari, met de presentatie van vier geselecteerde narratieve VR-projecten, een keynotespeaker en een paneldiscussie. Onder de noemer IFFR Pro x Dutch Composers 2019 nodigt IFFR Pro in samenwerking met Buma Music in Motion zes Nederlandse filmcomponisten uit die onder meer een workshop van Cliff Martinez volgen.
De eerste namen binnen Art Directions zijn vorige week bekendgemaakt, met onder meer de installatieversie van Jean-Luc Godards laatste film Le livre d’image, een nieuw audiovisueel kunstwerk getiteld No More Reality (1988-2018) van de Franse kunstenaar Philippe Parreno en een bijzondere presentatie van nooit eerder vertoond ongebruikt materiaal van de klassieke film De kleur van granaatappels van Sergej Parajanov.
Contactgegevens
Gerelateerd nieuws
International Film Festival Rotterdam presenteert programma Art Directions voor editie 2025
Katoenhuis is nieuwe locatie voor Art Directions
International Film Festival Rotterdam maakt Openings- en Slotfilm 2025 bekend en Jury’s voor de Competitieprogramma’s...
Festival opent met wereldpremière van Fabula van de Nederlandse filmmaker Michiel ten Horn en sluit af met Mouly Surya’s Indonesische onafhankelijkheidsepos This City Is a Battlefield Yuki Aditya, ...
International Film Festival Rotterdam onthult nieuwe Shorts Focusprogramma’s en selectie van Short & Mid-length films
Rotterdam – 28 november 2024 – International Film Festival Rotterdam (IFFR) heeft nieuwe films in de line-up onthuld voor de 54ste editie van het festival, die plaatsvindt van 30 januari t/m 9 febr...
The Brutalist director of photography Lol Crawley geëerd met de Robby Müller award 2025, talk en vertoning IFFR
International Film Festival Rotterdam (IFFR) heeft Lol Crawley als winnaar van de Robby Müller Award 2025 bekendgemaakt. Naast The Brutalist, dat zijn Nederlandse première heeft tijdens IFFR, zijn ...
Focusprogramma’s IFFR 2025 onthult
International Film Festival Rotterdam (IFFR) heeft de Focusprogramma's voor editie 2025 bekendgemaakt: een inspirerende line-up van visionaire filmmakers, boeiende retrospectieven en actuele thema...