LeLivredImage_ouverture_JLG.jpg
  • jpg

Still uit Le livre d'image

48ste International Film Festival Rotterdam

23 januari - 3 februari 2019

Rotterdam, 27 november 2018

Jean-Luc Godard, Philippe Parreno en Charlotte Pryce in kunstprogramma 48ste IFFR

Eerste namen onthuld binnen Art Directions

International Film Festival Rotterdam (IFFR) biedt naast een wijds filmprogramma ook Art Directions: een uitgebreide selectie kunsttentoonstellingen, performances en installaties. De 48ste editie vertoont onder meer een bijzondere collectie ongebruikt materiaal van Sergej Parajanovs klassieke film The Colour of Pomegranates.

Festivaldirecteur Bero Beyer: “Ons festival onderzoekt de kracht van beeld in de breedste zin. Het is daarom vanzelfsprekend dat we naast filmmakers ook audiovisuele kunstenaars uitnodigen, en iedereen die die twee werelden laat samenvloeien. Het Art Directions-programma loopt als een draad door het hele festival en creëert een spannende extra laag, met werk zowel van gevestigde kunstenaars als van nieuwe namen.”

IFFR 2019 werpt op een bijzondere wijze een nieuwe blik op The Colour of Pomegranates (1969) van Georgisch-Armeense filmmaker Sergej Parajanov. Filmonderzoeker en restauratie-expert Daniel Bird stelt uren aan nooit eerder vertoond filmmateriaal tentoon in een unieke en uitdagende setting. Dit project vestigt de aandacht op Parajanovs werkproces, censuur, vraagstukken rond intellectueel eigendom en nationalistisch geladen claims op de auteur.

vlcsnap-2017-10-10-11h01m11s289.png
  • png

Niet eerder vertoond beeld uit het ruwe materiaal van Sergej Parajanovs The Colour of Pomegranates (1969)

De Franse kunstenaar Philippe Parreno komt ook naar IFFR 2019. Hij presenteert een nieuw werk getiteld No More Reality Whereabouts. Deze ‘film der films’ combineert twintig jaar aan nieuw, bestaand en opnieuw geëdit materiaal en vormt zo een retrospectief van zijn oeuvre. De film wordt vertoond in Pathé Schouwburgplein – in een ‘cinema-séance’ worden de magie en rituelen die aan de basis van de cinema liggen teruggebracht naar deze historische locatie.

Jean-Luc Godard zal zijn meest recente film, Le livre d’image, vertonen zoals hij het eigenlijk bedoelde: in een speciaal ontworpen intieme setting die zijn huisstudio nabootst – Perzische tapijten incluis. En de Finse kunstenaar Mika Taanila vertoont twee kunstwerken: zijn minimalistische My Silence (On Paper) (2015) en Film Reader (2017), een kleine bibliotheek van filmboeken die Taanila heeft versneden of anderszins heeft getransformeerd.

Film Reader 1.jpg
  • jpg
Film Reader 2 .jpg
  • jpg

Film Reader van Mika Taanila

Deep Focus Short: Charlotte Pryce

De in Londen geboren en in LA woonachtige kortefilmmaker Charlotte Pryce komt op IFFR 2019 een bijzonder verzamelprogramma presenteren binnen onze sectie Deep Focus. IFFR vertoont een selectie van haar hypnotiserende korte 16mm-films – waaronder de wereldpremière van Pwdre Ser (the rot of stars) – en twee feeërieke toverlantaarnvoorstellingen die nooit eerder buiten Californië te zien waren.

Frameworks

Tijdens IFFR 2018 introduceerden we Frameworks, het platform dat grote namen uit de kunstwereld uitnodigt om opkomende talenten aan te dragen, de zogeheten Acolytes. Iedere Acolyte ontvangt een beurs van €10.000 om een audiovisueel kunstwerk af te ronden dat in première gaat op IFFR. Voor Frameworks 2019 presenteren Philippe Parreno en Jean-Luc Godard ieder een Acolyte.

En meer...

De Art Directions-route gidst bezoekers langs alle kunst op IFFR 2019. Al bij aankomst op station Rotterdam Centraal ervaart de IFFR-bezoeker de samensmelting van de kunst- en filmwereld door middel van een speciale filmbooth geïnstalleerd in samenwerking met Art Rotterdam Week waar de korte film Insight van Sebastián Diaz Morales vertoond wordt. Vanaf daar leidt Art Directions de bezoeker langs verschillende kunstinstellingen waar IFFR mee samenwerkt, waaronder Kunsthal Rotterdam, Het Nieuwe Instituut, PrintRoom, TENT en Witte de With Center for Contemporary Art. Meer kunstenaars en exposities worden binnenkort bekendgemaakt.

Art Directions wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam, Stichting Droom en Daad, Rotterdam Festivals en Stichting Stokroos.

Pwdre Ser still 3 .jpg
  • jpg

Still uit Pwdre Ser (the rot of stars)

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL