Rafiki 3 web.jpg
  • jpg

Still uit Rafiki

48ste International Film Festival Rotterdam

23 januari - 3 februari 2019

Rotterdam, 9 november 2018

Nieuwe samenwerking: IFFR en Movies that Matter creëren lespakket rond Rafiki

Nieuw educatieprogramma voor vmbo/mbo laat jongeren nadenken over lgbt+-thema’s

International Film Festival Rotterdam (IFFR) en Movies that Matter maken samen een nieuw educatiepakket voor het vmbo en mbo. De twee festivals creëren lesmateriaal rondom de Keniaanse film Rafiki van Wanuri Kahiu, die op IFFR 2019 in première gaat in Nederland.

Rafiki vertelt het verhaal van de ontluikende liefde tussen twee jonge vrouwen uit Kenia. De film werd gesteund door IFFR’s Hubert Bals Fonds en is gebaseerd op Jambula Tree, een bekroond kort verhaal van de Oegandese schrijver Monica Arac de Nyeko. Bij de release van de film in Kenia ontstond veel ophef. De autoriteiten aldaar verboden in eerste instantie iedere vertoning van de film omdat die de indruk kon wekken dat homoseksualiteit in Kenia acceptabel is. Uiteindelijk is de film na veel actievoeren toch in Kenia vertoond, waardoor hij genomineerd kon worden als Keniase Oscarinzending.

Rond Rafiki ontwikkelen IFFR en Movies that Matter een uitgebreid educatief programma waarbij de lgbt+-thematiek in de context van Kenia en Nederland wordt besproken. Het programma laat jongeren nadenken over de eigen culturele identiteit en die van een ander en behandelt de (on)vrijheid die wordt ervaren in partnerkeuze en identiteitsontwikkeling – thema’s die aansluiten bij de vakken burgerschap en maatschappijleer. Een intensief leerpad bereidt de leerlingen en studenten voor op hun filmbezoek tijdens IFFR of Movies that Matter.

Philo Offermans, projectcoördinator educatie Movies that Matter: “Het is voor het eerst dat twee festivals hun krachten bundelen en zo intensief optrekken in de ontwikkeling van een lespakket. Op deze manier verbinden we kennis, ervaring en expertise om het programma een zo groot mogelijke impact te geven.”

Renske Gasper, hoofd educatie IFFR: “Met ons educatieprogramma willen we het referentiekader van jongeren verbreden door films te tonen die hun bestaande (film)vocabulair aanvullen. Het hele jaar door biedt IFFR filmeducatie op maat en investeert in de samenwerking met bevlogen partners om kwaliteitsfilm een prominente plaats te geven in het curriculum van scholen in Rotterdam en daarbuiten.”

IFFR en educatie

IFFR doet veel op het gebied van educatie, zowel tijdens het festival als door het jaar heen. Zo bezochten 20.453 leerlingen en leraren IFFR 2018, veelal binnen speciaal geselecteerde filmprogramma’s in aanwezigheid van makers of begeleid met workshops, masterclasses en filmlessen. IFFR bereikt leerlingen vanaf 4 jaar tot aan mbo-, hbo- en wo-studenten.

Movies that Matter en educatie

Movies that Matter Educatie bereikt jaarlijks 165.000 leerlingen; met film in de bioscoop en film in de klas. Onze focus is gericht op leerlingen van vmbo en mbo. We hebben als missie leerlingen te stimuleren tot actief burgerschap en ze bewust te maken van de kernwaarden van onze democratie. Film is een buitengewoon sterk medium en bij uitstek het middel om leerlingen te betrekken bij de strijd voor een rechtvaardige en duurzame samenleving. Het Movies that Matter Festival vindt plaats van 22 t/m 30 maart in Den Haag.

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL