VR_Days_ selected filmmakers IFFR Pro x VR Days Europe.png
  • png

De filmmakers achter de negen geselecteerde VR-projecten

48ste International Film Festival Rotterdam

23 januari - 3 februari 2019

Rotterdam, 23 oktober 2018

IFFR Pro en VR Days Europe stimuleren verhalende virtual reality

9 VR-projecten gepresenteerd tijdens VR Days Europe

International Film Festival Rotterdam (IFFR) en VR Days Europe, het grootste virtual-reality-festival van Europa, hebben negen VR-projecten geselecteerd die op vrijdag 26 oktober 2018 tijdens VR Days Europe in Amsterdam worden gepresenteerd. Professionals in interactieve media onderzoeken daar de mogelijkheden voor financiering en distributie. Onder de geselecteerde projecten zit onder meer werk van Benoît Lichté , Steye Hallema, Philipp Maas en Tupac Martir. Twee van de negen projecten worden bovendien, naast twee andere nog te selecteren projecten, uitgenodigd voor CineMart 2019, IFFR’s eigen coproductiemarkt.

De samenwerking tussen IFFR Pro en VR Days Europe begon al in 2016 en toont een gezamenlijke toewijding om nieuwe vormen van audiovisuele ervaringen te stimuleren. Marit van den Elshout, hoofd van IFFR Pro: “De wereld van verhalende VR wordt langzaam maar zeker volwassen. Jaarlijks komen er vele nieuwe, interessante werken uit, zowel van opkomende makers als gevestigde namen. IFFR juicht zulke ontwikkelingen van harte toe door avontuurlijke makers met goede ideeën te stimuleren.”

De Franse filmmaker Benoît Lichté presenteert met Serge Dumont een VR-ervaring onder water genaamd The Water Cycle. Daarnaast wil de Deense maker Mads Damsbo van Makropol met zijn project Wormhole een tijdgebonden multiplayer VR-verhaal neerzetten waarin deelnemers moeten samenwerken, een beetje zoals in een escape room. Makropol stond in 2018 op IFFR met de installatie Doom Room en het VR-project Ice Cave. Zie onderaan dit persbericht voor beschrijvingen van alle negen projecten die tijdens VR Days Europe 2018 gepresenteerd worden.

Open call voor nieuwe projecten

De 36ste editie van CineMart (zondag 27 januari - woensdag 30 januari 2019) heeft plek voor vier VR-projectpresentaties op het speciale IFFR Pro x VR Days-evenement (dinsdag 29 januari 2019). Twee van die plaatsen worden ingenomen door projecten die op VR Days Europe 2018 zijn gepresenteerd en de twee andere plaatsen moeten nog worden ingevuld. Hiertoe houdt IFFR Pro een open call die opent op 16 november. Projecten kunnen vanaf dat moment en tot 1 december 2018 worden ingediend via IFFR.com.

Alle geselecteerde projecten met presentatie op VR Days Europe 2018

  • Clicks, Ate de Jong, Nederland, geproduceerd door Mulholland Pictures We zijn in het jaar 2084. Mensen moeten een keuze moeten maken tussen geluk of vrijheid. De meesten kiezen geluk, sommigen kiezen vrijheid.
  • Cosmos Within Us, Tupac Martir, Verenigd Koninkrijk, geproduceerd door Satore Studio/Tech Een VR-verhaal over Aiken, een zestigjarige man die in zijn jeugdherinneringen duikt in een poging zijn dementie tegen te gaan.
  • The Imaginary Friend, Steye Hallema, Nederland, geproduceerd door Submarine Channel VR-ervaring waarin de kijker de rol inneemt van de onzichtbare vriend van een kind. Een mooi en hartverscheurend verhaal over opgroeien.
  • Inside Out XR, Charlotte Bruneau, Luxemburg, geproduceerd door a_BAHN Inside Out XR dompelt je onder in de wereld van huishoudelijke slavernij in Libanon en elders. Je staat in de schoenen van een vrouw die een buitenlandse huishoudster als slaaf bezit. Ben je bereid je werkster te onderdrukken om te kunnen voldoen aan patriarchale normen?
  • Listening, Miloš Ljubomirović, Servië, geproduceerd door Servia Film Een aangrijpende kijk in het hoofd van een muzikant die langzaam zijn zicht verliest, terugkerende nachtmerries heeft en worstelt met zijn bestaan.
  • Mirage, Philipp Maas, Duitsland, geproduceerd door Scope Virtual Content Studio In Miragemoet je zien te ontsnappen aan de oneindige leegheid van de woestijn. De zon brandt genadeloos op je hoofd. Je hebt geen idee waar je bent. Dan kom je The Coachman tegen, een mysterieus wezen dat hulp biedt.
  • Synesthesia VR, Rein Zobel, Estland, geproduceerd door Maru VR Production Albrecht is een detective met een uitzonderlijk waarnemingsvermogen: alleen al een geur, geluid of aanraking kan levendige beelden teweegbrengen uit andere oorden en werelden. 
  • The Water Cycle, Serge Dumont/Benoît Lichté, Frankrijk, geproduceerd door Seppia Een virtual reality-ervaring gefilmd in 360° die ons onder water meeneemt in de watercyclus van de Rijn. De toon is zowel poëtisch als wetenschappelijk: een unieke duik in verfrissende, maar bedreigde, wateren. 
  • Wormhole, Mads Damsbo, Denemarken, geproduceerd door Makropol Een multiplayer VR-verhaal met tijdslimiet. Deelnemers moeten samenwerken en gebruik maken van hun omgeving, een beetje zoals in een escape room, om te voorkomen dat een zwart gat de hele wereld opslokt. Dat alles binnen één uur.

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL