Still Chriss the Swiss.jpg
  • jpg

Still uit Chris the Swiss

48ste International Film Festival Rotterdam

23 januari - 3 februari 2019

Rotterdam, 9 augustus 2018

IFFR Live reist af naar Sarajevo

Een nieuwe uiting van de voortdurende samenwerking tussen IFFR en Sarajevo Film Festival

Na vier edities in Rotterdam reist het unieke cinema-evenement IFFR Live van International Film Festival Rotterdam (IFFR) af naar het buitenland. Op 11 augustus vertoont Sarajevo Film Festival de documentaire Chris the Swiss van Anja Komfel. De film wordt tegelijkertijd, à la IFFR Live, vertoond in negen cinema’s in Europa, zodat bezoekers waar dan ook mee kunnen doen in de live Q&A met de filmmaker. De film wordt ook live op ons online videoplatform IFFR Unleashed gestreamd. Deze samenwerking bouwt voort op een langdurige partnership tussen Sarajevo Film Festival en IFFR.

Bero Beyer, festivaldirecteur IFFR: “Onze samenwerking met Sarajevo Film Festival gaat ver terug. Het is altijd onze missie geweest om kwalitatieve onafhankelijke film een zo breed mogelijk podium te geven. Europese samenwerking tussen festivals is daarbij essentieel.” 

Mirsad Purivatra, directeur van Sarajevo Film Festival: “Al sinds onze oprichting in 1995 werken we samen met IFFR door het uitwisselen van kennis en films. Het IFFR Live-evenement in Sarajevo is een mooie nieuwe uitdrukking van de bijzondere relatie tussen onze twee festivals.”

IFFR Live is opgezet in 2015 en het evenement heeft sindsdien vier succesvolle edities meegemaakt. Het idee is om een filmvertoning buiten de muren van één bioscoopzaal brengen. Zo verandert een plaatsgebonden filmvertoning met Q&A in een wereldwijd evenement waaraan iedereen kan deelnemen, ongeacht locatie – vanuit de bioscoopzaal of vanaf de bank via sociale media.

Via deze samenwerking met Sarajevo Film Festival begeeft IFFR Live zich buiten de twaalfdaagse festivalperiode van IFFR. Dit innovatieve distributiemodel is volwassen genoeg om nu ook buiten Rotterdam gebruikt te worden, zodat wereldwijde collectieve filmvertoningen het hele jaar door ervaren kunnen worden. 

Still 2 Chriss the Swiss.jpg
  • jpg

Still uit Chris the Swiss

Chris the Swiss

Chris the Swiss is op Sarajevo Film Festival onderdeel van Dealing with the Past, een programma met films die pijnlijke momenten uit de recente geschiedenis belichten. “De selectie stimuleert een polyfonie van tonen, stijlen en standpunten,” legt Dealing with the Past-programmamanager Maša Marković uit. “Met de meeslepende combinatie van animatie, onderzoeksjournalistiek en archiefmateriaal is Chris the Swiss de perfecte film om het publiek te confronteren met de geest van het verleden. Die waart namelijk nog steeds rond in onze zoektocht naar begrip en vergiffenis.”

De IFFR Live-vertoning in KINO Rotterdam is de Nederlandse voorpremière van Chris the Swiss. De film wordt in november 2018 vertoond op International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) als onderdeel van het Best of Fests-programma.

Orwa Nyrabia, artistiek directeur van IDFA: "Deze prachtige film helpt ons begrijpen waarom filmmakers en journalisten naar oorlogsgebieden afreizen en hun leven wagen om verhalen vast te leggen. Het toont de complexiteit van mens-zijn en van getuigenis afleggen. Het feit dat de film in Sarajevo en in negen andere filmtheaters tegelijkertijd draait is een mooie viering van cinema. We zijn verheugd samen te werken met IFFR op de Nederlandse vertoning van IFFR Live op 11 augustus in Rotterdam en we kijken er naar uit om Chris the Swiss in november in Amsterdam te vertonen."

Chris the Swiss is een deels getekende documentaire waarin filmmaker Anja Komfel het verhaal rond haar neef Chris, die zij als jong meisje diep vereerde, probeert te reconstrueren. Chris was een jonge Zwitserse journalist die middenin de Balkanoorlog onder mysterieuze omstandigheden stierf, met kleding aan van een internationale militaire organisatie. Als volwassen vrouw probeert Komfel uit te vinden hoe diep Chris verwikkeld zat in het conflict en waarom.

IFFR Live wordt gesteund door Creative Europe - MEDIA.

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL