unnamed (1).jpg
  • jpg

Vlnr: festivaldirecteur Bero Beyer met Tiger Award winnaar Cai Chengjie (filmmaker) en Jiao Feng (producent/cinematograaf)

47ste International Film Festival Rotterdam

24 januari - 4 februari 2018

Rotterdam, 2 februari 2018

IFFR presenteert awardwinnaars 47ste editie

The Widowed Witch van Cai Chengjie wint Hivos Tiger Award 2018

Tijdens de Awards Ceremony van vrijdag 2 februari maakte International Film Festival Rotterdam (IFFR) de winnaar bekend van de Hivos Tiger Competition 2018: The Widowed Witch van Cai Chengjie won de prestigieuze prijs. Rami Alayan wint de Special Jury Award voor een buitengewone artistieke prestatie voor het scenario van The Reports on Sarah and Saleem. The Guilty van Gustav Möller kwam als publieksfavoriet naar voren en wint daarmee de IFFR Audience Award. De Bright Future Award gaat naar Tiago Melo voor zijn film Azougue Nazaré.

De VPRO Big Screen Award 2018 gaat naar Nina van Olga Chajdas, wat betekent dat de film in Nederlandse bioscopen komt en wordt uitgezonden op NPO 2. Alle door het Hubert Bals Fonds gesteunde films op IFFR 2018 kwamen in aanmerking voor de Hubert Bals Fund Audience Award. Dit jaar kreeg The Reports on Sarah and Saleem van Muayad Alayan de hoogste publiekswaardering.

Festivaldirecteur Bero Beyer feliciteert alle winnaars. “Het is geweldig om te zien dat de mooie winnaars van dit jaar het onbevreesde karakter van het hele festivalprogramma vertegenwoordigen. Het zijn zowel opkomende als gevestigde filmmakers die hun talent inzetten om ons een nieuwe blik op de wereld te geven. Zo divers als ze zijn is er toch een rode draad te vinden: de prachtige en menselijke draad van cinema!”

Winnaars 1.jpg
  • jpg

Met de klok mee: The Widowed Witch, The Reports on Sarah and Saleem, Nina, Azougue Nazaré

Deze editie van IFFR zijn twee nieuwe awards uitgereikt. Newsreel 63 - The Train of Shadows van Nika Autor wint de Found Footage Award en Joy in People van Oscar Hudson de Voices Short Audience Award.

Ook zijn er twee awards uitgereikt door organisaties van filmcritici. Ere Gowda wint met Balekempa de FIPRESCI Award. De KNF Award, uitgereikt door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten, gaat naar Zama van Lucrecia Martel.

Nervous Translation van Shireen Seno wint de NETPAC Award voor beste Aziatische film en de winnaar van de IFFR Youth Jury Award is The Guilty van Gustav Möller. 

Winnaars 2.jpg
  • jpg

Met de klok mee: Joy in People, Newsreel 63 - The Train of Shadows, Balekempa, Nervous Translation, Zama, The Guilty

Complete lijst winnaars en juryrapporten

Hivos Tiger Competition

De Hivos Tiger Award is de grootste en meest prestigieuze prijs van IFFR. De bijbehorende geldprijs van €40.000 wordt verdeeld tussen filmmaker en producent. De Tiger-jury kiest ook een buitengewone artistieke prestatie die de Special Jury Award wint ter waarde van €10.000.

Winnaar Hivos Tiger Award: The Widowed Witch van Cai Chengjie

Juryrapport: “Deze film van epische dimensies heeft een narratief dat uitstijgt boven één persoon of moment. Hij neemt een feministisch standpunt in met een sterk hoofdpersonage dat weigert de slachtofferrol aan te nemen. Haar worsteling wordt verbeeld op een emotionele manier die haar complexiteit laat zien, zonder sentimenteel te worden, maar zelfs met een laconiek gevoel voor humor. De film blinkt uit door zijn gedurfde visie met meerdere lyrische lagen van filmische elementen.”

Winnaar Special Jury Award: het scenario van The Reports on Sarah and Saleem geschreven door Rami Alayan (dir. Muayad Alayan)

Juryrapport: “Dit knap geconstrueerde scenario toont ons vier sterke personages, elk met hun eigen gebreken en verlangens, die de consequenties van hun acties onder ogen komen in een gecompliceerde, verdeelde wereld, waarin het persoonlijke en het politieke met elkaar verstrengeld zijn. Dit scenario weet een balans te vinden tussen een complex plot en overtuigende personages en bewijst de basis te zijn voor een sterke film van een talentvolle filmmaker en een uitstekende cast.”

Jury: Anthea Kennedy, Paula Astorga, Job ter Burg, Valeska Grisebach en Kim Kyungmook.

Bright Future Award

Alle filmdebuten binnen het Bright Future Main Programme die tevens een wereldpremière of internationale première zijn, maken kans op de Bright Future Award, ter waarde van €10.000.

Winnaar: Azougue Nazaré van Tiago Melo

Juryrapport: “Voor zijn unieke visie, sprankelende filmtaal, verbeelding van de explosieve co-existentie van goed en kwaad en voor zijn vermogen om bovennatuurlijke elementen in een bijna antropologisch portret van een kleine gemeenschap te verwerken, geven we de Bright Future Award aan Tiago Melo voor zijn film Azougue Nazaré.”

Eervolle vermelding: “Wat begint als een persoonlijke reis wordt langzaam een overpeinzing van eenzaamheid, ergens bij horen en een existentieel thuiskomen. Om die reden achtte de jury het nodig om een eervolle vermelding te maken van Malene Choi Jensens The Return.”

Jury: Ania Trzebiatowska, Nathalie Alonse Casale en Ryan Krivoshey.

VPRO Big Screen Award

Een jury van vijf ervaren festivalgangers kiest de winnaar van de VPRO Big Screen Award. De winnende film wordt na het festival in de Nederlandse filmtheaters uitgebracht en op NPO 2 vertoond. Het bijbehorende bedrag van €30.000 wordt opgesplitst in twee delen: €15.000 voor de publiciteitskosten bij het uitbrengen van de film, en €15.000 voor het volgende project van de filmmaker.

Winnaar: Nina van Olga Chajdas

Juryrapport: “Het lag dicht bij elkaar en we willen een eervolle vermelding maken van de tweede plek, The Guilty van Gustav Möller, maar uiteindelijk raakte een andere film ons op een instinctievere manier. De winnende film Nina is een universeel verhaal over liefde, identiteit en hoop. Het behandelt het internaliseren van sociale verwachtingen en het losbreken daarvan om uiteindelijk je ware zelf te vinden. Het verhaal vermijdt makkelijke oplossingen en stereotiepe worstelingen en geeft ons een enigszins geïdealiseerd beeld van de wereld, waarmee het een persoonlijkere ervaring wordt. Ook is de film visueel sterk met slepende en intieme shots en worden de hoofdrollen uitstekend vertolkt.”Jury: Miriam van den Brink, Nazanin Hedayati, Jasper Jacobs, Mees van Rooij en Tessa Verrijp.

IFFR Audience Award

Met scheurkaarten waarderen bezoekers na afloop de films. De film met de hoogste gemiddelde waardering aan het einde van het festival wint de IFFR Audience Award ter waarde van €10.000.

Winnaar: The Guilty van Gustav Möller

Hubert Bals Fund Audience Award

De hoogst gewaardeerde film die ook gesteund werd door het Hubert Bals Fonds wint de Hubert Bals Fund Audience Award ter waarde van €10.000.

Winnaar: The Reports on Sarah and Saleem van Muayad Alayan

Voices Short Audience Award

De nieuwe Voices Short Audience Award is voor narratieve korte films uit de Voices-sectie. IFFR 2018 vertoonde vijf verschillende Voices Short-compilaties met in totaal meer dan twintig films uit achttien landen. Na afloop gaf het publiek zijn oordeel op een stemkaart en koos daarmee uiteindelijk de winnaar, die €2.500 verdient.

Winnaar: Joy in People van Oscar Hudson

FIPRESCI Award

De FIPRESCI Award wordt uitgereikt door de Fédération Internationale de la Presse Cinématographique (FIPRESCI) aan de maker van de beste wereldpremière in de sectie Bright Future.

Winnaar: Balekempa van Ere Gowda

Juryrapport: “Voor de subtiele en schitterende uitbeelding van een universeel thema tegen de achtergrond van een rijke lokale cultuur.”

Jury: Beáta-Hajnalka Berecki, Andrea Crozzoli, Paul Van Es, Fahmim Ferdous, Tara Judah, Paige Lim, Flavio Lira, Wilfred Okiche, Eithne Mary O’Neill en Héctor Oyarzún Galaz.

KNF Award

De KNF Award wordt door een jury van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten uitgereikt aan de beste Nederlandse (co)productie.

Winnaar: Zama van Lucrecia Martel

Juryrapport: “Dit gedurfde project illustreert hoe coproductie een begenadigd filmmaker in staat kan stellen compleet nieuw terrein te verkennen, precies zoals de film zelf het publiek een onbekende wereld in voert. Zonder reisgids of tolk worden kijkers uitgedaagd om al hun zintuigen in te schakelen bij het vinden van hun weg door dit vreemde land. Deze zintuiglijke benadering van cinema daagt ook ons als critici uit; we hadden moeite om woorden te vinden voor een film die uiteindelijk vooral moet worden beleefd.”

Jury: Elise van Dam, Hedwig van Driel, Fritz de Jong, Sasja Koetsier en Sabeth Snijders.

NETPAC Award

De NETPAC Award wordt uitgereikt aan de beste Aziatische première door een jury van het Network for the Promotion of Asian Cinema.

Winnaar: Nervous Translation van Shireen Seno

Juryrapport: “Voor de buitengewoon originele uitbeelding van kind-zijn die op prachtige wijze een uniek perspectief op de wereld omvat – één vol tegenstrijdige interacties, introspectie, sociale en politieke dissonanties en onrust. Met deze film slaagt de filmmaker erin om een onvergetelijk cinematografisch universum neer te zetten.”

Jury: Susanna Harutyunyan, Sonali Joshi en Andrei Vasilenko.

IFFR Youth Jury Award

De film die het hoogst wordt gewaardeerd door de jongerenfilmjury ontvangt de IFFR Youth Jury Award.

Winnaar: The Guilty van Gustav Möller

Juryrapport: “Deze film greep ons van begin af aan bij de keel en liet het publiek veronderstelde ideeën over de realiteit loslaten. De filmmaker hield bewust informatie achter, waardoor hij veel aan de verbeelding overliet. De film bouwt op meesterlijke wijze de spanning op en zorgde ervoor dat we geen moment van het scherm weg keken. Bovendien is het een aantrekkelijke film voor een jonger publiek en een goede eerste kennismaking met arthousefilms.”

Jury: Borah Spoorenberg, Jan van der Meer, Lana Kujundzic, Noah Bos, Rahab Ahmend en Tsania Hisbaron.

Found Footage Award

De nieuwe Found Footage Award wordt gesteund door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De prijs ter waarde van €2.500 wordt uitgereikt aan de filmmaker die volgens een professionele jury op een uitzonderlijke manier gebruikmaakt van archiefmateriaal.

Winnaar: Newsreel 63 - The Train of Shadows van Nika Autor

Juryrapport: “Deze film ontwikkelt op overtuigende wijze een nieuw kritische methode; elk nieuw beeld bevraagt de geschiedenis en maatschappelijke rol van het medium film. De film maakt briljant gebruik van het beeld van de trein als rijke metafoor voor menselijke aspiratie en technologische ontwikkeling en verbindt de eerste Lumièrefilm met de huidige praktijk van vluchtelingen die met smartphones hun zoektocht naar een beter leven documenteren.”

Jury: Nicole Brenez, Maarten Brinkerink en John Goff.

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL