Capture.PNG
  • PNG
Capture.PNG

47ste International Film Festival Rotterdam

24 januari - 4 februari 2018

Rotterdam, 30 januari 2018

IFFR lanceert online streamingdienst

IFFR Unleashed

Abonnementen en pay-per-view in online uitbreiding van het festival

Op dinsdag 30 januari lanceert International Film Festival Rotterdam (IFFR) officieel het VOD-platform IFFR Unleashed. Het platform steunt onafhankelijke filmmakers door hun films vanaf nu het hele jaar door online aan te bieden. De streamingdienst is sinds 24 januari – de eerste dag van IFFR 2018 – live op het spiksplinternieuwe platform IFFRUnleashed.com.

Op maandag 29 januari presenteerde IFFR het nieuwe platform met een zeer goedbezochte persconferentie en een meet-and-greet voor pers en rechthebbenden, in aanwezigheid van festivaldirecteur Bero Beyer, zakelijk directeur Janneke Staarink, projectmanager Ivo Bakhuys en digital content manager Melissa van der Schoor.

Ook filmmaker David Verbeek, wiens film Full Contact te zien is op IFFR Unleashed, was erbij. Hij sprak zich uit voor het belang van dit soort platforms om filmmakers zeggenschap terug te geven over waar en hoe hun films worden uitgegeven. Lidia Damatto Moreira, salesagent voor FiGa Films, nam ook deel aan het gesprek en benadrukte hoe het intiatief distributiebedrijven steunt die zich buiten de mainstream begeven. De sfeer was levendig en optimistisch. Vele aanwezigen waren het erover eens dat we ons op een historisch kantelpunt bevinden wat betreft distributie van onafhankelijke cinema.

Janneke.JPG
  • JPG
Janneke.JPG

Van rechts naar links: zakelijk directeur Janneke Staarink, filmmaker David Verbeek, salesagent Lidia Damatto Moreira, contentmanager Melissa van der Schoor en projectmanager Ivo Bakhuys op de persconferentie van IFFR Unleashed.

IFFR maakt gebruik van binnenlandse marketing, mediapartnerships en de huidige editie van het festival om reuring te creëren voor IFFR Unleashed. Festivalgangers zal zijn opgevallen dat de ingang van de Doelen een make-over heeft gekregen in de stijl van IFFR Unleashed. Ook ging IFFR samenwerkingen aan met NS en de Volkskrant om het platform te promoten.

Selectie

Het platform bevat festivalfavorieten van voorgaande edities en handgekozen hoogtepunten van filmauteurs, onder het motto: Arthouse wonders, unknown pleasures and audience favourites. Not your everyday films, every day. Daarnaast overlegt het IFFR PRO-team tijdens het festival met salesagenten, rechthebbenden en filmmakers over de gezamenlijke kansen binnen IFFR Unleashed.

IFFR Unleashed hanteert competitieve prijzen en biedt toegang tot films zoals Nebraska van Alexander PayneAlba van Ana Cristina BarragánWinter Sleepvan Nuri Bilge CeylanOnly Lovers Left Alive van Jim JarmuschHome van Fien TrochIch seh, Ich seh van Veronika Franz en Severin FialaHaruko’s Paranormal Laboratory van Lisa TakebaPorto van Gabe KlingerLos hongos van Oscar Ruiz Navia en Wuthering Heights van Andrea Arnold. Deze en meer films zijn nu al te bekijken door bezoekers, afhankelijk van geografische beschikbaarheid. Het aanbod wordt maandelijks verrijkt met nieuwe titels.

Unleashed 2.jpg
  • jpg

Tot aan het einde van de 47ste editie van het festival is IFFR Unleashed binnen de Benelux beschikbaar voor een speciale prijs van €60 per jaar. Daarna kosten abonnementen €90 per jaar. Het kijken van een losse film kost €5. Buiten de Benelux is IFFR Unleashed tot nu toe alleen beschikbaar via een pay-per-viewmodel: binnen de EU kosten films €4 en daarbuiten $4 (USD). De streamingdienst is wereldwijd beschikbaar, met uitzondering van de Verenigde Staten.

IFFR Unleashed kende eerder al een ‘soft launch’ waarbij IFFR het platform uittestte om ervaring op te doen voor de huidige lancering van het onafhankelijke platform. Het project mobiliseert IFFR’s 47-jarige ervaring met het selecteren en programmeren van films, krijgt de steun van veel filmmakers en geeft exclusieve toegang tot nieuwe arthousefilms en gerelateerde content. Naast speelfilms is er ook toegang tot masterclasses, Q&A’s, interviews met filmmakers en andere extra’s.

Festivaldirecteur Bero Beyer: “De doelgroep voor IFFR Unleashed hebben we haarscherp in beeld. We ontvangen die hier elk jaar in Rotterdam en ik twijfel er niet aan dat de animo groot is om het hele jaar door toegang te krijgen tot de onverwachte, grensverleggende, briljante films die we op ons festival vertonen. Onze missie is meer dan alleen een première vertonen. We moeten filmmakers helpen om ook buiten het festivalcircuit hun publiek te vinden.”

IFFR Unleashed wil ook een alternatief bieden aan rechthebbenden en filmmakers die hun eigen distributie regelen door betere voorwaarden te hanteren dan andere streamingdiensten. Filmmakers krijgen 50 procent van de opbrengsten en IFFR herinvesteert de andere 50 procent in het platform.

Bero & Janneke.jpg
  • jpg
Samenwerking

Zakelijk directeur van IFFR Janneke Staarink: “IFFR draait om de samenwerking tussen regisseurs en rechthebbenden, onze afspraken sluiten precies aan op de specifieke films. We werken met films die IFFR om hun eigen artistieke waarde uitkiest, waardoor de relatie coöperatiever is dan bij andere VOD-deals. Ook besluiten we gezamenlijk in welke territoria de film beschikbaar moet zijn.”

Staarink noemt nog een belangrijk voordeel ten opzichte van grotere concurrenten: IFFR Unleashed is op technisch vlak veel flexibeler. “Onze streamingdienst dicht de kloof tussen filmmakers en de complexe wereld van digitale distributie. We reduceren de technische, praktische en financiële obstakels en maximaliseren de mogelijkheden dankzij onze vooraanstaande positie als festival. We zijn flexibel, behendig en we zoeken graag naar adequate oplossingen en regelingen voor specifieke gevallen.”

IFFR gebruikt het hele jaar door zijn connecties met filmmakers, producers en andere makers om het Unleashed-platform te verrijken en potentiële samenwerkingen te onderzoeken.

Missie

IFFR is al vele jaren bezig met filmdistributie in Nederland en brengt regelmatig door het Hubert Bals Fonds gesteunde films en films uit de Hivos Tiger Competition uit. Dat begon al toen het festival dvd's verspreidde onder de noemer 10 to Watch. In de afgelopen decennia heeft het festival constant vele verschillende vormen van distributie getest en ontwikkeld, met steeds hetzelfde doel voor ogen: ervoor zorgen dat waardevolle films zo veel mogelijk worden gezien. IFFR Unleashed bouwt voort op die missie – met de onafhankelijke wereldwijde blik en digitale focus die essentieel zijn in het veranderlijke landschap van festivals en distributie.

Contact details

Receive International Film Festival Rotterdam news on your RSS reader.

Or subscribe through Atom URL manually