collage-2018-01-11.jpg
  • jpg

Kloksgewijs: Armando Iannucci, Charlotte Rampling, Lucrecia Martel, Apichatpong Weerasethakul, Paul Schrader, Sean Baker

47ste International Film Festival Rotterdam

24 januari - 4 februari 2018

Rotterdam, 11 januari 2018

Masterclasses en Talks op IFFR 2018

Met o.a. Charlotte Rampling, Apichatpong Weerasethakul, Armando Iannucci, Sean Baker, Lucrecia Martel en Paul Schrader

“Een ontmoeting van de geesten van filmmakers en publiek”, zo omschrijft festivaldirecteur Bero Beyer International Film Festival Rotterdam (IFFR). En die ontmoeting houdt niet op na de aftiteling. In een wijds Talks-programma presenteert IFFR 2018 debatten, interviews en lezingen van prominente namen in de internationale filmwereld. Veel van die evenementen vinden plaats in IFFR’s aloude tempel der lezingen: het Hilton. Wegens uitbreiding heeft IFFR de plek waar het allemaal ooit begon teruggekaapt als festivallocatie.

In IFFR's Masterclasses delen drie filmzwaargewichten hun kennis van het vak. De multidisciplinaire kunstenaar Alfredo Jaar, wiens werk vaak geïnspireerd is door de poëzie der onderdrukten, neemt de functie van kunstenaars in beschouwing in een wereld die armoede, uitbuiting en genocide kent. De beroemde Argentijnse filmmaker Lucrecia Martel, wier nieuwe film Zama op IFFR 2018 draait, gaat dieper in op de technieken die ze gebruikt om tijd en ruimte te buigen. En Paul Schrader (The CanyonsDark), die ook de scripts voor Taxi Driver en Raging Bull schreef, vertelt over zijn nieuwe film First Reformed (te zien op IFFR 2018) en zijn rijke carrière in het algemeen.

Verder presenteert IFFR een forse reeks Big Talks van filmmakers (en één actrice) wier films tijdens de 47ste editie van het festival worden vertoond. Charlotte Rampling bespreekt haar rol in the thriller Hannah van Andrea Pallaoro, Sean Baker legt zijn gedachtes uit bij de indie-sensatie The Florida Project en Robert Schwentke spreekt over zijn indrukwekkende oorlogsdrama Der Hauptmann. Ook de twee filmmakers met ieder hun eigen retrospectief op IFFR 2018, Artur Żmijewski en José Celestino Campusano, vertellen wat hen drijft in een Big Talk. De Israëlische kunstenaar Yael Bartana beschouwt haar werk What if Women Ruled the World?, Armando Iannucci (The Death of Stalin) ontleedt de kunst van satire, en Ethiopische filmmaker Haile Gerima (wiens belangrijke films Sankofa enHarvest 3000 Years worden vertoond als onderdeel van het panafrikaanse themaprogramma PACT) wijdt zijn lezing aan de mogelijkheden van film om sociale bewegingen in gang te zetten. Meer Big Talks zijn er van de Italiaanse kunstenaars Yervant Gianikian en Angela Ricci Lucchi (Journey to Russia), de surrealistische Tsjechische stop-motionanimator Jan Švankmajer (Insect) en de Thaise filmmaker en IFFR-veteraan Apichatpong Weerasethakul (SLEEPCINEMAHOTEL).

collage-2018-01-11 (1).jpg
  • jpg

Meer sprekers op IFFR 2018

Apichatpong Weerasethakul en Alfredo Jaar zijn beiden onderdeel van Frameworks, IFFR’s nieuwe platform dat gerenommeerde visuele kunstenaars vraagt nieuwe talenten aan te dragen – de Acolytes – die volgens hen een groter publiek verdienen. Jaar introduceert de Portugese kunstenaar Grada Kilomba en Weerasethakul de Thaise filmmaker Mont Tesprateep.

In verscheidene andere sessies presenteert IFFR expertpanels die dieper ingaan op diverse onderwerpen binnen de themaprogramma’s van deze festivaleditie. Daaronder ook Bridging the Gap, onderdeel van PACT: een levendige talkshow die zes uur lang in het teken staat van film, debat, muziek en kunst.

Klik hier voor een volledig overzicht van IFFR Talks.

IFFR Talks

Opening IFFR Talks + Big Talk: Charlotte Rampling

Charlotte Rampling vertelt over haar ontwikkeling als actrice en als vrouw, en de uitdagingen van haar meest recente rol in Andrea Pallaoro's Hannah (2017).

Do 25 jan, 17:00-19:00 met borrel na afloop, Hilton, Le Jardin, €5,50

Big Talk: Yervant Gianikian en Angela Ricci Lucchi

IFFR-veteranen Yervant Gianikian en Angela Ricci Lucchi demonstreren hun methode om  twintigste-eeuws archiefmateriaal over oorlog en kolonialisme te manipuleren. Gemodereerd door Andrea Lissoni.

Vr 26 jan, 12:00-13:30, Hilton, Le Jardin, €5,50

Masterclass: Alfredo Jaar

Alfredo Jaar bespreekt de rol van kunst in een wereld gekenmerkt door armoede, uitbuiting en genocide.

Vr, 26 jan, 14:30-16:00, Hilton, Le Jardin, €8

Big Talk: Sean Baker

Sean Baker (The Florida Project) licht zijn universum toe, eentje vol hoofdpersonen wier levens een ver-van-je-bedshow lijken – in eerste instantie tenminste.

Vr 26 jan, 16:30-17:30, Hilton, Le Jardin, €5,50

Frameworks: Alfredo Jaar Presents Grada Kilomba, IFFR Acolyte 2018

Alfredo Jaar introduceert de controversiële, polemische Portugese kunstenaar Grada Kilomba binnen IFFR’s Frameworks-programma.

Vr 26 jan, 18:00-19:00, Hilton, Le Jardin, gratis toegankelijk

IFFR Presents House on Fire: Panel Tamil Nadu Filmmakers

Cinema uit Tamil Nadu is anders dan cinema uit andere delen van India. Twee auteurs, Ram and Balaji Mohan, leggen samen met IFFR-gastprogrammeur Olaf Möller en filmwetenschapper Stefan Borsos de unieke omstandigheden uit die gelden voor het maken van films in India’s zuidelijkste staat.

Za 27 jan, 11:30-13:00, Hilton, Le Jardin, gratis toegankelijk

IFFR Presents PACT: Archives and collections of Pan-African content

Een onderzoekend programma over de dynamieken van archiefcollecties, geïntroduceerd door Rhea L. Combs en Jon Goff van het Smithsonian National Museum of African American History and Culture. In samenwerking met Smithsonian National Museum of African American History and Culture, Nederlands Intituut voor Beeld en Geluid e.a.

Za 27 jan, 12:00-13:30, Hilton, Rotterdam, gratis toegankelijk

IFFR Presents PACT: Workshop Haile Gerima

De gevierde en invloedrijke filmmaker Haile Gerima deelt zijn visie voor het belang van onafhankelijke cinema temidden van conventies en kant-en-klare stereotypen.

Za 27 jan, 14:00-15:45, Hilton, Le Jardin, €5,50

IFFR x De Balie: Valeska Grisebach

IFFR organiseert met De Balie een spraakmakende paneldiscussie met Duitse filmmaker Valeska Griseback (Western), filmcriticus van De Groene Amsterdammer en western-specialist Gawie Keyser en socioloog/filosoof Jan Willem Duyvendak.

Za 27 jan, 15:30, Kino 1, €11

Big Talk: Apichatpong Weerasethakul

In een interview door artistiek directeur van de Volksbühne Chris Dercon, vertelt de Thaise filmmaker Apichatpong Weerasethakul over zijn unieke, ongebreidelde visie op film.

Za 27 jan, 17:00-18:30/Hilton, Le Jardin/€5,50

IFFR Presents A History of Shadows: Facing the Times

Vier filmmakers uit het History of Shadows-programma – Pablo Sigg (Lamaland), Fabrizio Ferraro (Les Unwanted de Europa), Giovanni Donfrancesco (Il risoluto) en Dominik Graf (Der rote Schatten) – gaan een brede discussie aan over vragen als: hoe bevrijden we de verliezers van de geschiedenis van hun stempel van slachtoffer?

Za 27 jan, 17:30-19:00, Hilton, Rotterdam, gratis toegankelijk

IFFR Presents PACT: Bridging the Gap

Bridging the Gap is de opvolger van wat vorig jaar Minding the Gap heette en brengt film, debat, muziek en kunst samen in een levendige zes uur lange talkshow. Onderdeel van IFFR’s themaprogramma Pan-African Cinema Today. In samenwerking met The Nest Collective uit Nairobi.

Zo 28 jan, 12:00-18:00, Theater Rotterdam Schouwburg, Kleine Zaal, gratis toegankelijk

Big Talk: Jan Švankmajer

De Tsjechische stop-motionanimator en filmmaker Jan Švankmajer is een legende an sich. Zijn bijzondere, surrealistische en vaak politiek bewuste werk spant over vijf decennia en heeft vele filmmakers geïnspireerd. IFFR 2018 vertoont de wereldpremière van zijn film Insect, waarvan hij zei dat het de laatste uit zijn carrière is.

Zo 28 jan, 12:00-13:30, Hilton, Le Jardin, €5,50

Masterclass: Lucrecia Martel

De befaamde Argentijnse filmmaker Lucrecia Martel pakt zowel seksuele als sociaal-politieke thema’s aan in een ambitieuze en direct herkenbare stijl. Met fragmenten ter illustratie bespreekt Martel haar werk en beantwoordt ze vragen uit het publiek.

Zo 28 jan, 14:30-16:30, Hilton, Le Jardin, €8.00

IFFR Presents: The Cleaners

Wat is het morele en psychologische gewin van het internet ‘schoon’ houden? Na een speciale vertoning van The Cleaners – onderdeel van de Critic’s Choice ‘Sustainable Criticism’-serie – presenteert IFFR een debat met coregisseur Hans Block en verscheidene mediaexperts die dagelijks met dit soort vragen van doen hebben. Gemodereerd door Kevin B. Lee.

Zo 28 jan, 16:30, De Doelen, Jurriaanse Zaal, €11

IFFR x De Balie: Vrijheidslezing door Kim Kyungmook

In samenwerking met De Balie presenteert IFFR de 21ste Vrijheidslezing door Zuid-Koreaanse filmmaker Kim Kyungmook.Initiatief van De Balie, mede mogelijk gemaakt door de Stichting Democratie en Media en vfonds.

Zo 28 jan, 17:30-19:00, Hilton, Le Jardin, €5,50

Frameworks: Apichatpong Weerasethakul Presents Pathompon ‘Mont’ Tesprateep, IFFR Acolyte 2018

Gemodereerd door May Adadol Ingawanij.Apichatpong Weerasethakul introduceert de jonge Thaise filmmaker Mont Tesprateep.

Zo 28 jan, 20:00-21:00, WORM, gratis toegankelijk

IFFR x Piet Zwart Institute: Over the Moon symposium

Dit symposium van het Piet Zwart Instituut is onderdeel van IFFR’s themaprogramma Curtain Call. Een dag vol gesprekken en presentaties over de historische en hedendaagse visualisaties van de ruimte. Lezingen van Johann Lurf, Alejandro Bachmann, Natalija Majsova, Kurt Vanhoutte, Cath Le Couteur en Lawrence Rek. Plus één Big Talk van Angelo Vermeulen. Programma door het Piet Zwart Instituut (The Lens-Based Media study path). Met steun van de Zwitserse Ambassade.

Ma 29 jan, 10:00-18:30, Hilton, Coolsingel, gratis toegankelijk (op de Big Talk na)

Big Talk: Angelo Vermeulen

Kunstenaar, bioloog, ruimteonderzoeker en Senior TED fellow Angelo Vermeulen neem tons mee op ruimtereis – maar niet zoals we die gewoon zijn in te beelden. Vermeulen deelt zijn visie op wat werkelijk toekomstgeörienteerd is.

Ma 29 jan, 17:00-18:30, Hilton, Le Jardin, €5,50

Artist Talk: Louis Henderson

Louis Hendersons werk onderzoekt de link tussen kolonialisme, technologie en kapitalisme. Zijn meest recente werk Sunstone (in samenwerking met Filipa César) beleeft zijn festivalpremière op IFFR 2018.

Ma 29 jan, 12:30-13:45, KINO 3, gratis toegankelijk

Artist Talk: Laure Prouvost

Laure Prouvost staat bekend om haar weelderige, immersieve films en multimedia-installaties. Haar meest recente werk DIT LEARN beleeft zijn wereldpremière op IFFR 2018.

Ma 29 jan, 14:30-15:15, KINO 4, gratis toegankelijk

Masterclass: Paul Schrader

Grimmig en compromisloos, teder en contemplatief. Paul Schrader vindt zijn helden doorgaans aan de rand van de beschaving. In zijn Masterclass spreekt hij over zijn laatste film First Reformed en zijn rijke carrière in het algemeen.

Ma 29 jan, 14:30-16:30, Hilton, Le Jardin, €8

Big Talk: Artur Żmijewski

Curator en schrijver Galit Eilat gaat in gesprek met Artur Żmijewski over zijn recente installatie Realism (2017), zijn oeuvre en zijn houding tegenover de rol van de kunstenaar, tegen het licht van de inhoud van en controverse rond zijn werk.

Di 30 jan, 12:00-13:30, Hilton, Rotterdam, €5,50

Big Talk: Robert Schwentke

Voor zijn nieuwe film Der Hauptmann keerde Schwentke terug naar zijn vaderland voor een in de cinema grotendeels genegeerd onderdeel van de geschiedenis: de laatste fase oorlogsmiddaden die de nazi’s hun eigen burgers aandeden. Hoe benader je een verhaal dat nog niemand heeft durven aanraken?

Di 30 jan, 14:00-16:00, Hilton, Le Jardin, €5,50

Big Talk: Yael Bartana

Curator en schrijver Galit Eilat spreekt met kunstenaar Yael Bartana over haar recente werk What if Women Ruled the World? (2017). Samen onderzoeken ze de opties voor vrouwelijk gezag in het desoriënterende geopolitieke landschap van vandaag.

Di 30 jan, 14:30-16:00, Hilton, Rotterdam, €5,50

Big Talk: José Celestino Campusano

José Campusano mag de 'anarchist' van de hedendaagse Argentijnse cinema genoemd worden. Zijn werk bevat de rauwheid die onze plastic wereld vandaag de dag nodig heeft en daarin laat hij ons tijdens zijn lezing delen. Gemodereerd door Argentijnse filmcurator en -criticus Roger Koza.

Di 30 jan, 17:00-19:00, Hilton, Le Jardin, €5,50

IFFR Presents: The Buddy Film Project

The Buddy Film Project is een platform en springplank voor gevluchte filmmakers en creatieven in Nederland. Talent wordt in workshop geholpen op weg naar betaald werk, vertegenwoordiging. Oprichter Dewi Evita Reijs biedt een kijkje achter de schermen.

Di 30 jan, 19:30-21:30, Hilton, Rotterdam, gratis toegankelijk

IFFR Presents: Panel What Constitutes a Country?

Binnen verschillende landen wordt uit economische en politieke motieven hard voor onafhankelijkheid gevochten. Moderator Farid Tabarki verkent dit thema met onder anderen filmmaker Ineke Smits die ons naar Abchazië meeneemt met fragmenten uit haar nog af te ronden project How Sosruko Stole Fire From the Giant. Marieke de Hoon, jurist voor Public International Law and Policy Group, zal uitwijden over de rechtelijke aspecten van dit soort conflicten.

Wo 31 jan, 19:00-21:00, Hilton, Rotterdam, gratis toegankelijk

Vredescollege

IFFR’s nieuwe hoofdsponsor, vfonds, presenteert een speciaal Vredescollege (spreker tbc) voorafgaand aan de film Der Hauptmann van Robert Schwentke.

Do 1 feb, 16:30, Pathé 1, €11/€8

Big Talk: Armando IannucciBritse producent, schrijver en filmmaker Armando Iannucci heeft in zijn carrière een smakelijke lading satire, sarcasme en absurditeit afgeleverd en is meester in het persifleren van gemankeerde autoriteitsfiguren. In zijn lezing gaat hij in op de kunst van satire.

Za 3 feb, 17:00-18:30, De Doelen, Jurriaanse Zaal, €5,50

Het complete programma van IFFR Talks wordt woensdag 17 januari bekendgemaakt.

Contact details

Receive International Film Festival Rotterdam news on your RSS reader.

Or subscribe through Atom URL manually