160204-026-IFFR-TigerAwards-JandeGroen.JPG
  • JPG
160204-026-IFFR-TigerAwards-JandeGroen.JPG

47ste International Film Festival Rotterdam

24 januari - 4 februari 2018

Rotterdam, 18 december 2017

Ammodo nieuwe partner

Tiger Short Competition

Daarnaast: twee nieuwe prijzen op IFFR 2018

 

Ammodo, een organisatie die zich inzet voor kunst en wetenschap, heeft zich voor de komende drie edities van International Film Festival Rotterdam (IFFR) verbonden aan de Tiger Short Competition. Daarnaast reikt het festival vanaf 2018 twee nieuwe prijzen uit. De Found Footage Award is een juryprijs, mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, voor een lange of korte film die op een bijzondere manier omgaat met archiefmateriaal. De Voices Short Audience Award is een publieksprijs voor de beste narratieve korte film.

Ammodo Tiger Short Competition

Het kortefilmprogramma van IFFR richt zich nadrukkelijk op het grensgebied van kunst, film, videokunst, performance art en film essays. De korte films zijn vaak experimenteel van aard  en variëren van 35mm tot 3D en VR.Juliette de Wijkerslooth, directeur van Ammodo: “Wij stimuleren de artistieke kwaliteit, het experiment en de ontwikkeling van zowel makers als artistieke vormen. Door ons te verbinden aan de Tiger Short Competition dragen we bij aan de kruisbestuiving tussen film en kunst en geven we zichtbaarheid aan deze interdisciplinaire benadering van beeld.”

Aan elk van de drie Ammodo Tiger Short Awards is een geldbedrag van €5.000 verbonden. Daarnaast wijst de jury een film aan die mag meedoen aan de competitie voor korte films van de jaarlijkse European Film Awards (EFA). Festivaldirecteur Bero Beyer: “Met de Tiger Shorts vormt IFFR een brug tussen de black box en de white cube. We zijn blij dat we in Ammodo een partner hebben die ons ondersteunt in het bieden van deze experimentele ruimte aan makers en publiek.” 

Twee nieuwe prijzen op IFFR 2018

Found Footage Award

De nieuwe Found Footage Award wordt gesteund door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Deze achievement award, met een geldbedrag van €2.500, wordt uitgereikt aan de filmmaker die volgens een professionele jury op een uitzonderlijke manier gebruikmaakt van archiefmateriaal. De jury bestaat dit jaar uit John Goff, de filmspecialist van het Smithsonian National Museum of African American History and Culture, Nicole Brenez, professor aan de Université Sorbonne-Nouvelle in Parijs en Maarten Brinkerink, projectleider Kennis en Innovatie bij Beeld en Geluid.

“Als instituut voor mediacultuur brengen wij met deze nieuwe prijs de rijkdom van onze archiefcollecties onder de aandacht en hopen zo makers te inspireren en ze te stimuleren onze collectie te hergebruiken”, aldus Tom De Smet, waarnemend algemeen directeur van Beeld en Geluid.

Festivaldirecteur Bero Beyer: “IFFR geldt al decennialang als platform voor makers die met alle mogelijke bronmaterialen werken, waaronder found footage. De nieuwe prijs in samenwerking met Beeld en Geluid is een mooie manier om deze innovatieve methode van filmmaken extra te belichten.”

Voices Short Audience Award

Met de nieuwe Voices Short Audience Award zet het festival naast experimentele korte films ook de narratieve korte films uit de Voices-sectie meer in de spotlights. IFFR 2018 vertoont vijf verschillende Voices Short-compilaties met in totaal meer dan twintig films uit achttien landen. Na afloop geeft het publiek zijn oordeel op een stemkaart en kiest daarmee uiteindelijk de winnaar, die €2.500 verdient.

De Ammodo Tiger Short Awards worden uitgereikt op zondag 28 januari 2018. Zowel de Found Footage Award als de Voices Short Audience Award wordt uitgereikt op vrijdag 2 februari. 

Contactgegevens

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL