Insect still 9.jpg
  • jpg

Insect van Jan Švankmajer

47ste International Film Festival Rotterdam

24 januari - 4 februari 2018

Rotterdam, 15 december 2017

Wereldpremière Insect van Jan Švankmajer

Onderdeel van IFFR’s Signatures-programma

International Film Festival Rotterdam (IFFR) presenteert met trots de eerste titels binnen Signatures, het programmaonderdeel voor nieuw werk van gevestigde filmauteurs en festivalveteranen. Daaronder bevindt zich de wereldpremière van Insect van Jan Švankmajer, de invloedrijke Tsjechische meester van de surrealistische stop-motionanimaties en graag geziene gast op IFFR. De 83-jarige filmmaker en kunstenaar heeft aangekondigd dat Insect zijn laatste lange film is. 

Insect bestaat uit geanimeerde en geacteerde delen en is gebaseerd op het satirische, misantropische toneelstuk Pictures from the Insects’ Life dat in 1921 werd geschreven door de gebroeders Čapek. In de film repeteren amateuracteurs de tweede acte van het stuk. Terwijl ze langzaam opgaan in hun personages, ondergaan ze angstaanjagende transformaties. Švankmajer deed zeven jaar over de voorbereidingen voor deze film, die deels door crowdfunding werd gefinancierd en in 2011 werd geselecteerd voor CineMart.

Insect was al de derde succesvolle CineMart-inzending van Švankmajer, die een lange geschiedenis heeft met het festival. IFFR vertoonde de meeste van zijn korte en lange films en werkte samen met het Chabot Museum om in 2004 werk van Jan en zijn vrouw Eva Švankmajer te exposeren. Het festival organiseerde in 2010 een tentoonstelling van Švankmajers kunst gerelateerd aan zijn film Surviving Life in samenwerking met het Tsjechisch Centrum. Festivaldirecteur Bero Beyer: “We zijn vereerd dat IFFR de wereldpremière mag vertonen van Švankmajers laatste lange film. Het belooft een passende bekroning te worden op het oeuvre van zo’n invloedrijk auteur en de perfecte afsluiting van zijn lange verbintenis met het festival. We zijn verheugd hem speciaal te eren voor zijn vele voortreffelijke bijdragen aan IFFR en de wereld van cinema.”

Capture.PNG
  • PNG
Capture.PNG

Kloksgewijs: Asino, Lek and the Dogs, L’amant d’un jour, Readers

Ervaring telt

IFFR 2018 vertoont meer werk van karakteristieke Signatures-grootmeesters, waaronder de wereldpremière van Asino van de gerenommeerde Russische theaterregisseur Anatoli Vasiliev. Zijn diep in de mythologie gewortelde film observeert ezels alsof het mensen zijn. Een ander hoogtepunt is de internationale première van 

Lek and the Dogs van Andrew Kötting, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Ivan Misjoekov die op een dag zijn appartement in Moskou uitloopt en vervolgens twee jaar onder de straathonden leeft. De internationale première van The Bottomless Bag van Roestam Chamdamov, een legendarische naam in de Russische cinema, maakten we al eerder bekend; deze film is geïnspireerd door Akutagawa Ryūnosuke's beroemde verhaal-in-een-verhaal In a Grove.

En er is meer te genieten in Signatures: Mrs. Fang van Wang Bing is een subtiel verhaal over afscheid nemen van een demente vrouw die weet dat haar dagen zijn geteld. De Amerikaanse experimentele filmmaker 

James Benning staat bekend om zijn rigoureuze structuren, en zijn nieuwe film Readers is geen uitzondering. Hij bestaat uit vier shots die vier portretten vormen van rustig lezende mensen. Tegelijkertijd zien de kijkers zo hun eigen stilzitten weerspiegeld op het grote scherm. La telenovela errante van Valeria Sarmiento en wijlen Raúl Ruiz speelt met het idee dat de overvloed aan soaps op televisie de Chileense realiteit verandert.En L’amant d’un jour van Philippe Garrel is het laatste deel van zijn zwart-wittrilogie over de wederwaardigheden van de liefde. De eerste twee delen waren eerder ook te zien op IFFR.

Meer titels voor de Signatures-sectie van IFFR 2018 worden begin januari bekendgemaakt.

Capture.PNG
  • PNG
Capture.PNG

The Bottomless Bag (links), Mrs. Fang (rechts)

Contact details

Receive International Film Festival Rotterdam news on your RSS reader.

Or subscribe through Atom URL manually